Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Gumiból a cukor

Gräf Szivia, 2008. szeptember 25. - csütörtök 17:11
Címkék: élelmiszer, vásárlás, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

„Ha a kólásat kihagyod, nem ismerlek!” Vagy: „Apu, délután csak akkor gyere értem, ha zöld békásat is hozol!” Esetleg: „Ezt a műanyag vackot én meg nem eszem!” A szélsőséges megnyilvánulások a gumicukorral kapcsolatosak. A felháborodás és lelkesedés jól mutatja: a gumicukor sikertörténete nem véletlen.


A gumicukor-sztori

Ha hiszik, ha nem: gumicukorral már száz éve riogatják a szülőket, no meg a fogorvosokat. Eleinte mézgából, vagyis növények gyantájából készült. Később édesgyökér lett az alapanyag, amiből a fekete, nyúlós, ám sokak által szintén kedvelt medvecukor is készült. A gyártók ma már inkább a zselatin, szőlőcukor és különböző aromák mixével variálnak. A gumicukor nyúlós állagát a főzött zselatinszirupból nyerik. Szárítás után felszínét méhviasszal kezelik, így elveszti ragacsosságát.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Lassan olvad, könnyen ragad

Ha a tényeket nézzük, a gumicukor falása ugyanolyan veszélyes, mint bármilyen cukorka fogyasztása. A selyemcukor vagy a nyalóka azért káros, mert sokáig olvad a szájban a csirízes lé, a gumicukor pedig azért, mert beleragad a fogba és ott bomlik-bomlaszt tovább - mondják a fogorvosok. A gumicukor is, mint a finomított cukrok mindegyike, káros a szervezetre. A termékek legnagyobb többsége értékes tápanyagokat nem tartalmazó „üres” kalóriaforrás, kisebb mennyiségben zsiradékot és nagyobb mennyiségben szénhidrátokat tartalmaz, ami többlet kalóriát ad a szervezetnek. Magyarországon idén nyolc százalékkal több cukorkát adtak el, mint korábban. Az elmúlt években a gumicukrok megelőzték kemény vetélytársaikat az eladásai listákon.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Jönnek a gumimacik...A gumi-piac

A gumicukrok örök jelképe a macifigura. Az első gumimedvét 1922-ben Németországban rághatták az emberek. Igaz, a régi medve nagyobb volt, mint mai leszármazottai, a számtalanszor lekoppintott Haribo Goldbären. A céget egy lelkes német bonbonkészítő mester, Hans Riegel alapította a húszas években. A márkanév a németektől megszokott praktikusság eredménye: Hans Riegel Bonbon = Haribo! 2000-ben a cég Magyarországra telepítette egyik gyárát, azóta innen látják el a kelet-európai régiót.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Formák, fajták kavalkádja

A Haribo mellett a németek közel harmincféle gumicukrot gyártanak. Idén a foci EB-t például piros-sárga-fekete színű gumimacikkal teletöltött bödönökkel köszöntötték. A klasszikus Haribo maci semmivel sem kerül többe vagy kevesebbe, mint kukacos, cseresznyés vagy békás társai. A macik kicsik és kemények, ezért inkább azoknak ajánlható, akiknek még jó a foguk vagy akik inkább szopogatják a gumicukrot is. A Haribo macik mellett szintén nagy sztár a zöldbéka illetve a kólás cukor is. Utóbbi műétel-függők számára kötelező darab! Kólás íze mellett erős gumicukor beütése van, és határozott kólaszagot áraszt. A kólásüveg-gumicukor sok gyártónál kapható, Haribotol egészen a Tescós márkáig.


Magyar gumik

A piacvezető Haribo után nézzük egy itthoni gyártó kínálatát. A gumicukor.hu-t a Fundy édességgyár birtokolja. Repertoárjukon minden klasszikus forma megtalálható: maci, béka, kígyó, kóla. A Fundy gumicukor általában puhább állagú piacvezető társánál és ízvilágát tekintve sem túl kifinomult. A Fundy termékek honlapjának dizájnját és reklámfogásait elnézve azt ajánljuk, hogy a Fundy cukrot együk inkább és ha lehet hagyjuk a honlapot, mert annak szövegei csak szülői felügyelettel ajánlhatók, úgy is csak mértékkel. A Fundy-maci honlap így szól a kicsikhez: „Fundy Kacsa körbe-körbe rohangál, és mindenkit megdob egy gombóc trópusi gyümölcslével! Ő maga is lenyelt egyet, ezt látod a gyomrában. Igazi élmény vár rád, ha megkóstolod!” Képzavar felsőfokon!

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A magyar termék inkább fogtömésbarát

A csomagolást, és a zacskókon lévő figurák színvilágát a harsány és erőteljes színek jellemzik Fundyéknál. Gyakori fogyasztók a Haribóval ellentétben azt emelték ki, hogy a Fundy cukrai nem szedik ki a tömést, viszont ízük is egysíkúbb, mint a német termékeké. A Fundy cukrai a kilencvenes évek eleje óta kaphatók.


A német ellenlábas

A német Katjes gumicukrok ötven éve vannak a piacon. A műfaj hagyományaival ellentétben, a katjesek puhák és omlósak. A Katjes Yoghurt Gums ízvilága nagyon domináns. A semleges ízekre vágyók jobb, ha más márkát keresnek. Ha mi vagyunk Heidi Klum, akkor lábkörömlakkozáskor is jól jöhet a Katjes. Amúgy inkább ne próbálkozzunk vele, hiszen suvickolhatjuk a hirtelen megolvadt és lábujjaink közé ragadt cukormázt. (A reklámban „Katjesjesjesjes”-t dúdolgatva a német modell Katjes cukorkákat tesz lábujjai közé, így lakkozva körmeit.) A Yoghurt Gums karakteres ízű, bájos babarózsaszín és babasárga színű cukraiból azonban egy zacskónál több már tudatmódosító hatású lehet. E mennyiség alatt azonban kitűnő!

Savanyú kukacok

Külön kategóriát képeznek a savanyú gumicukrok. „Az effajta gumicukrok ártalmasabbak a fogzománcra, mint a hagyományosak. Citrom-, tej-, és almasavat tartalmaznak, ami a nyál kémhatását erősen savassá változtatja, és korai fogromláshoz vezet.” - mondja Nógrádi Katalin, dietetikus.

Forrás: Fogyasztók/Gräf Szilvia

Extrém ízek - extrém formák

A savanyú gumicukrok rejtélyes okból jellemzően kukac-formájúak. Az egészen könnyed savanykásságtól, az arctorzítón át az ehetetlenül keserűig minden ízvariáns megtalálható a listán. Utóbbit nyilván az önkínzó hajlammal megverteknek gyártják, amin a mai világban nem szabad meglepődni. Általában kristálycukorral vannak panírozva. A Haribós savanyú termékek, a Bärenzungen (vagyis a medvenyelv (?) ) és a Haribo Saure Pommes (savanyú sültkrumpli) még az igazán enyhe változatot képviselik. A csomagon kedves színes kis sültkrumplicsíkok vigyorognak ránk a zacskóból, a. macik meg elharapják nyelvüket, miközben a Bärenzungent eszik.

Forrás: Fogyasztók/Gräf szilvia

Fűrészes kukacinvázió

A Juicee Gummee Creepees már bekeményít. Csomagolásán baseballsapkás kukacok nevetnek gonoszan, előre látva szenvedésünket. Talán a legkegyetlenebb a Trolli caterpillars, egy szintén kukac formájú cukor. Itt a csomagoláson a kis giliszták már láncfűrésszel és baltával támadnak, és az íz is olyan, mintha szánkat, ízlelőbimbóinkat, lelkünket készülnének szétszedni! Azoknak sem kell lemondaniuk a gumicukrokról, akik hajlamosak az allergiára. A Dr Munzinger gumicukrok előnye, hogy az allergiára hajlamos gyermekek és felnőttek is fogyaszthatják. Nem tartalmaznak tartósítószert, színezőanyagot, ízfokozót és zsiradékot. A gumimacik és szívecskék pedig gluténmentesek, lisztérzékenyek is megvásárolhatják.

Milyen extrákkal találkozhatunk a gumicukor-választékban? - lapozás után megtudhatjuk!

1.  Gumiból a cukor
2.  Extrák és árak

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza