Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyelvet iskolában vagy magántanárnál?

Gräf Szivia, 2008. szeptember 23. - kedd 17:21
Címkék: szolgáltató, teszt, kiadvány, képzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Akik az iskolában valami miatt nem szereztek nyelvtudást, azokat később az élet tanítja meg arra, hogy legalább egy világnyelvet tudni kell. Ha pedig már tudjuk, hogy „nem tudni” rosszabb, hozzáértőkhöz: magántanárhoz vagy nyelviskolához fordulhatunk. Nézzük a kínálatot!


Négyszemközt

Olaszul szeretnénk egy fagyit kérni Rómában, vagy pontos nyelvtani szerkezettel szeretnénk elmondani Párizsban, hogy imádjuk Louis de Funes filmjeit? Keressünk egy nyelvtanárt, vagy iratkozzunk be egy nyelvtanfolyamra!

Forrás: Photos
Ha a privát órák mellett döntünk, legegyszerűbben ismerős révén találhatunk ráérő egyetemistát vagy túlórázó tanárembert. Ismerős híján hirdetést helyezhetünk el valamelyik egyetem bölcsészkarán, vagy könyvtári parafatábláján - tömegesen érkeznek majd a tanárjelöltek. Ha erre lusták vagyunk, keresgélhetünk a neten. Számos magántanár-adatbázis található ott, például a www.magantanarbazis.hu, www.magantanar.com, www.maganoktatas.hu/de (ez ingyenes), www.diaktanito.hu, magantanarok.uw.hu, www.tanarneked.hu. Ezeken az oldalakon egy tanári regisztráció ára fél évre általában háromezer és ötezer-négyszáz forint között alakul. Van olyan oldal, ahol havonta nyolcezer-ötszáz forint a tarifa, sőt olyan is, ahol ingyen helyezik el a hirdetést. A diákok mindenféle költség nélkül kutakodhatnak az adatbázisokban.

Magántanárra akkor érdemes költeni, ha céltudatos felkészülést végzünk; rövid időn belül tennénk nyelvvizsgát vagy érettségiznénk idegen nyelvből. Ilyenkor megkönnyíti a tudatos felkészülést, hogy a tanár kizárólag egy, esetleg két diákra figyel. Személyre szabja a „tanmenetet”, a felkészülés tempóját. És persze többször szóhoz is jutunk, mint egy csoportban. Rugalmasabbak az időpontok, személyesebb a tanár-diák kapcsolat is. Egy angol vagy német nyelvből vett magánóra ára, hatvan percre átlagosan 2000-2500 forint, másfél óráért pedig 3500-4000 forintot kérnek el. Az ár attól is függ, hogy a diák megy-e a tanárhoz, vagy utóbbi utazik.

Forrás: MTI

Audiovizuális nyelvi laboratórium a hatvanas években

Tanárok szerint akkor érdemes magánórát venni, ha azon a tanárnak kormányzó, terelgető szerep jut. Ehhez persze az is szükséges, hogy a diák önállóan, otthon készüljön többet. A heti egy-két órán a készülés során felmerülő kérdéseket kell tisztázni és nyelvi finomságokat, érdekességeket, újdonságokat illik tanítani. A mechanikus illetve felfedező tanulás otthon végzendő. Egy négyhónapos, heti egyszeri felkészülés, ha a tanár házhoz megy, mondjuk négyezer forintot kérve másfél óráért, ötvenhatezer forintba kerül - levonva azt a két alkalmat, ami ünnepnap vagy betegség miatt egészen biztosan elmarad majd. Ha nyelviskolához fordulunk privát, egyszemélyes nyelvórákért 45 percenként átlagosan 2900 forintot kérnek.


Általános fokon

Nyelviskolába egyre kevesebben járnak. A munkatársak szerint egyre kevesebb pénzt tudunk oktatásra szánni. Akik szeretnek csoportban tanulni, azok elsősorban a közösség húzóereje miatt teszik ezt. Ez egy jó és erős csoportban persze így is történik, igyekszünk felzárkózni a többiekhez és tanulni tőlük. Az előre meghatározott óraidőpontok ráadásul rendszerességet visznek életünkbe. Van, akinek ennyi ösztönző erő is elegendő egy nyelv megtanulásához. A csoportos tanulásban az egészséges versenyszellem ösztönöz, barátságokat, új ismeretségeket köthetünk.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A nyelviskolák általános nyelvtanfolyamai többnyire 32 órásak, átlagban 16 héten keresztül tartanak. Aprólékos tanulás, kis nyelvtan, kis szövegértés és kis beszéd, fél tanéven át. Van, aki erre a fokozatosságra esküszik. Általános nyelvtanfolyamot a legtöbb nyelviskolában látogathatunk, harmincöt - és ötvenezer forint közti áron. Az ár elsősorban a csoportlétszámtól függ. Egy dán felmérés szerint egységnyi tanóra alatt, feleakkora csoportban kétszer annyira lehetünk eredményesek. Ha tényleg fejlődni akarunk, megéri tehát többet fizetni! Aki a „turbóverzióra” vágyik, annak a Katedra már kétnapos (!) nyelvvizsga-felkészítőt is ajánl. Rutint, illetve a vizsgaszituáció szimulálását ígérik. Nem ismeretlen az érzés: a vizsga előtti utolsó órákban úgyis csak a csodákban hiszünk.


A nyelvvizsga előkészítők
amúgy általában egy hónapig tartanak, de találhatunk nyolc és tizenkét órás felkészítőt is. Ha kiválasztottuk, melyik nyelvvizsgát szeretnénk letenni, menjünk kifejezetten a nyelvvizsgatípus előkészítőjébe. Ez persze nem jelenti, hogy ha például a Goethe Intézet nyelvvizsgáját szeretnénk letenni, úgy feltétlenül a Goethe Intézetbe kell járnunk. Hiszen kihelyezett, kifejezetten erre a nyelvvizsgatípusra felkészítő tanfolyamok sok helyen elérhetők.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A szórólapból kiderül?

Ha külföldön tanulnánk, akkor is kérhetjük magyar nyelviskola segítségét. A Bonus nyelviskola utaztat például Írországba, Angliába, Máltára, Kanadába és Franciaországban is. A nyelviskolán keresztül a Lingvisit Oktatásszervező és Nyelvi Utaztató Kft. szervezi a tanfolyamot, szállást, utazást, vízumot és a biztosítást - nekünk csak ki kell fizetni… Egy három hetes külföldi nyelvtanfolyam háromszázezer forinttól indul.


Tanfolyamtrendek

A csodák kategóriájába tartozó, előbb már említett, extra-rövid nyelvvizsga-előkészítők is mutatják, a nyelviskolák mindent képesek kitalálni, hogy magukhoz kössék a diákokat. Egyik újításuk az e-learning. Ilyenkor az interneten keresztüli oktatással, kapcsolattartással egészítik ki, vagy éppen helyettesítik a nyelvtanulást. Kérdés persze, hogy személyes kapcsolat, átélt, életszerű helyzetek nélkül mindez mennyire lesz hatékony?

Forrás: MTI
Néhány nyelviskola gondol az idősebb korosztályra is. A Senior tanfolyamon lassabban halad az idő és a tanár is - a „diákoknak” itt nem kell fiatalokkal versenyezve magolniuk. Ha munkát vállalnánk külföldön, és egy szót sem értünk az ország nyelvén, a munkavállalóknak indított nyelvtanfolyamot érdemes elkezdenünk. Ez a 32 hétig tartó tanfolyam alapszinten gyakoroltat fontos életszituációkat. A nyelviskolák a különböző élethelyzetek mellett szívesen indítanak különböző szaknyelvekre és szakterületekre felkészítő tanfolyamokat. Létezik banki, közgazdasági, idegenforgalmi, kereskedelmi vagy business english kurzus. A Novoschool nyelviskolában szakmai-nyelvi tréninget is tartanak, melyen telefonos interjúkra, hivatalos utakra, tárgyalásokra és irodai közlemények írására készítenek fel.

Hová fordulhatunk panasszal, ha a nyelviskola nem tartja be ígéretét? - a következő oldalon kiderül!


1.  Nyelvet iskolában vagy magántanárnál?
2.  Extrák és átverések
3.  Ártáblázat

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza