Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. szeptember 17. - szerda 15:51
Címkék: díj, szolgáltató, telefon, szerződés, átverés, reklamáció, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hidegzuhanyként érhet, ha szolgáltatónk feketelistára helyez egy állítólagos régi tartozásunk miatt. Kihez fordulhatunk?


Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

„Június 25-én a Pannon telefontársaság egyik kirendeltségén szerettem volna a nevemre íratni a céges telefon-előfizetéseimet. A meglepetés akkor ért, amikor az ügyintéző közölte, „feketelistán vagyok”, emiatt nem kerülhet a nevemre előfizetés. Kérdeztem, hogy milyen alapon vagyok a „listán”, amikor én mindig kiegyenlítem a számláimat és semmiféle értesítést nem kaptam arról, hogy számlatartozásom lenne. Válasza a következő volt: nem mostani, hanem még a régi előfizetésemből maradt vissza. Közölte még, hogy „ő” többet mondani nem tud és hívjam az ügyfélszolgálatot, amit én meg is tettem azonnal. A döbbenetem tovább fokozódott, amikor az ügyfélszolgálatos is tovább passzolta a dolgot, miután közölte: ténylegesen fennáll a tartozásom, de ő sem mondhat többet, mert átadták a behajtási csoportnak.

Forrás: Photos

Tudják az ügyfelek, ha feketelistára kerülnek?Kérdéseim a következők:
1. Mennyi ideig őrizheti egy szolgáltató cég a személyes adataimat?
2. Miért nem kötelesek értesíteni, ha bármiféle szankciót alkalmaznak velem (a nevemmel) szemben.
3. Ha nekem van igazam, mit tehetek, hogy tartsák be a törvényi kötelezettségüket. Mit kell tenni azért, hogy szigorú büntetést kapjanak a személyes adatok jogszerűtlen kezeléséért, illetve rágalmazásért, a nevem lejáratásáért. Ténylegesen volt előfizetésem a Pannonnál, úgy 9-10 évvel ezelőtt mondtam fel, mikor nem volt szükségem a továbbiakban a telefonra és a cégem adott egy saját használatra szóló készüléket, előfizetéssel együtt. Sem akkor, sem azóta nem értesítettek arról, hogy tartozásom lenne, soha senki nem keresett meg. Nem tartozom nekik, de ezt sajnos nem tudom bizonyítani (már) mert a papírjaimat nem őrizgetem a végtelenségig.”


Olvasónk felháborodása érthető. Minden előzetes, tartozásról szóló értesítés nélkül került „feketelistára” egy mobilszolgáltató cégnél. Hosszas utánajárást követően annyit sikerült kiderítenie, hogy egy korábbi előfizetéséből eredő, állítólagos tartozás miatt lett „persona non grata”.


Mit tehetünk ilyen helyzetben? Jogosan járt el a szolgáltató?

Fontos kiemelni, hogy a mobilszolgáltató (behajtási csoportját is beleértve) nem hatóság. Emiatt követelését - a kötelezett elismerésének hiányában - csak és kizárólag bírósági úton tudja érvényesíteni.

Bírósági eljárás során a követelés jogalapjának és összegének bizonyítása a jogosultat terheli. Ha a jogosult nem tudja bizonyítani követelése jogalapját és összegszerűségét, úgy a jogosult viseli a bizonyítatlanság következményét, azt, hogy követelését nem tudja érvényesíteni.


Egy szolgáltató cég mennyi ideig őrizheti személyes adatainkat?

Az elektronikus hírközlésről szóló, 2003. évi C. törvény értelmében az elektronikus hírközlési szolgáltató az elektronikus hírközlési szolgáltatás teljesítése után törli vagy anonimizálja az előfizetőkre és a felhasználókra vonatkozó személyes adatokat, amelyeket a szolgáltatás nyújtása során kezel. Kivételnek számítanak ez alól olyan, törvényben meghatározott adatok, mint az előfizetők és a felhasználók részére történő számlázás és kapcsolódó díjak beszedése, valamint az előfizetői szerződések figyelemmel kísérése céljából kezelt adatok.

Forrás: MTI

Iratmegsemmisítő berendezés - indul a zúzás

Ezek az adatok a törvényben meghatározott céllal, keletkezésüktől az előfizetői szerződésből az adattal összefüggésben eredő igények elévüléséig kezelhetők. Az elévülési idő jelen esetben egy év. Eszerint, amennyiben a követelés jogosultja - a kötelezett önkéntes teljesítése híján - egy éven keresztül nem tesz „semmit” követelése behajtása érdekében, akkor az időmúlást a jogalkotó a terhére értékeli. Az elévülést a követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is -, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése szakítja meg. Az elévülés megszakadása esetén az elévülés újból megkezdődik.

Konkrét helyzetben ez azt jelenti, hogy amennyiben a mobilszolgáltató egy éven keresztül nem érvényesíti a kötelezettel szembeni, jogos követelését és az elévülést sem szakítja meg, akkor az többé nem érvényesíthető bírósági úton.


Miért nem köteles értesíteni a szolgáltató, ha bármiféle szankciót alkalmaz velünk szemben?

A szolgáltatónak joga van meghatározni, milyen feltételek mellett nyújt szolgáltatást. Ha a felhasználó megfelel a feltételeknek, akkor nem tagadhatja meg a szerződéskötést.

Lényeges továbbá, hogy a szerződéskötés feltételei nem lehetnek diszkriminatívak, azaz nem vezethetnek megkülönböztetéshez. Tekintettel arra, hogy elévült követelését a mobilszolgáltató nem jogosult nyilvántartani, tárgyi esetben - amennyiben a követelés ténylegesen elévült - a szerződéskötés megtagadása nem jogszerű.


Mit tehetünk, ha jogosulatlanul kezelték személyes adataimat?

Az érintett tiltakozhat személyes adatainak kezelése ellen, továbbá, jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen bírósághoz fordulhat. Azt, hogy az adatkezelés a jogszabályban foglaltaknak megfelel, az adatkezelő köteles bizonyítani.

Konkrét esetben olvasónak azt javasolom, hogy közvetlenül a mobilszolgáltatóval vegye fel a kapcsolatot. A bizonyíthatóság érdekében javasolom az írásbeli formát (tértivevényes levél útján, bár ez lassúbb eljárást eredményez) és kérje az ügy kivizsgálását.

dr. Kardos Gyöngyi
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Hanga, 2020. március 19. - csütörtök 13:02

Név szerint Hanga vagyok, és Szegeden élek, annyira tele vagyok boldogsággal és örömmel, szeretnék beszélni Isten jóságáról az életemben, miután sok hónapos próbálkozásom volt az interneten kölcsönhöz jutni és átverés volt, tehát kétségbeesetten vágyam online hitelt egy legitim hitelezőtől, majd egy Zoe nevű barátom megjegyzését látom, amely arról tanúskodik, hogy ez a legális kölcsönadó cég gyorsan és egyszerűen, stressz nélkül megkapta kölcsönét, ezért bemutatta egy Dante Paola nevű ember, aki a Dante Cooperative Help céget ellenőrzi, ezért kértem kölcsönösszeget (66 000,00 euró) alacsony 2% -os kamatlábbal, tehát a kölcsönt jóváhagyták és letétbe helyezték a bankszámlámra, azaz hogyan sikerült hitelt szerezni az üzleti vállalkozásom indításához és a számlák kifizetéséhez, ezért azt tanácsolom mindenkinek, aki érdekli a hitel gyors és egyszerű megszerzése, kérjük, vegye fel velük a kapcsolatot e-mailben: dantecooperativehelp@hotmail.com , a gyors csevegéshez vagy a WhatsApphoz / +35677926593 Köszönöm, mikor elolvastat életem legnagyobb bizonyságát. Hanga

liza, 2019. október 22. - kedd 10:02

Üdvözlet mindenkinek, Liza vagyok, aki magyar vagyok, és csak egy nagyon üdvözlettel szeretném köszönetet mondani az Anna Loan Finance számára az őszinteségéért, nyitottságáért, átláthatóságáért, őszinteségéért, szeretetéért és támogatásáért, hiteltörlesztésük során és után. sok a csalók kezében, és az idő nem engedi, hogy elmondjam mindazt, amit az elmúlt néhány hónapban online átéltem a vendégben, vagy kölcsönösszeget szereztem, hogy itt otthon szerezzek otthont, de Isten az imámon keresztül válaszolt Anna figo asszony támogatása és szeretete, aki kezdeti kétségeim és szüntelenség ellenére ölel fel és velem megértett, jó szívéből és szeretetéből fakadóan otthon vagyok a 2% -os kamatú kölcsön alapjain keresztül, és megígértem, hogy elterjesztem ezeket a híreket. és azt is mondja el a világnak, hogy még mindig vannak valódi és kevés jó online hitelintézet, amelyek segítenek és újraéleszteni a száraz csontot, mint korábban voltam.Nem szabad figyelmen kívül hagyni és elolvasni ezt a bizonyságtételt, mert ez egy igazi életváltoztató tapasztalat és bárki szükség esetén az ilyen jellegű megfordulásnak nem szabad megkérdőjeleznie vagy kételkednie, mert bizonyítottam, és esküszöm Istennek a mennyben, hogy ez a történet valódi, és a velük való tapasztalataim története is. Nézze meg őket e-mailben, ha pénzre van szüksége! e-mail: annaloanfinance@gmail.com, vagy kapcsolatba léphet vele e-mailben: annaloanfinance@gmail.com a gyors csevegéshez vagy a WhatsApp / +35677926593 telefonszámhoz. Kösz Liza

Helena Robert, 2019. október 15. - kedd 06:33

A nevem Helena Robert, néhány hónappal ezelőtt nagy szükségem volt hitelre, de csalás és veszteség áldozatává váltam 5 300 euró összegben, csalódottabbá és kétségbeesetté váltam. Egy héttel ezelőtt kapcsolatba léptem egy barátommal, aki nemrégiben kapta kölcsönét online, a beszélgetés során elmondtam neki a pénzügyi helyzetemről, és elmesélte nekem ezt a legitim kölcsönszolgáltató társaságot, a SUSAN WEALTH LOAN COMPANY LTD (susanwealthloancompany@gmail.com). . Azonnal felvettem a kapcsolatot a társasággal, és ennek megfelelően követtem az összes utasítást, és legnagyobb meglepetésemre 2 napon belül 68 000 eurós kölcsönösszegmet jóváhagytam és átutaltam a számlámra. Ha hitelre van szüksége egy megbízható hitelezőtől, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Susan Wealth-szel e-mailben: susanwealthloancompany@gmail.com

Valeria Marco, 2019. október 08. - kedd 05:34

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra elkezdek vállalkozni. Megpróbáltam pénzt kölcsönvenni a bankból, de nem volt elegendő pénz a hitelkártyámban és nem volt biztosítékom a kölcsön megszerzéséhez, akkor egy nagyon közeli barátom, Camila Diego bemutatta nekem az interneten keresztül valódi hitelnyújtót, GORA MORGAN HITELTÁRSASÁG LTD. Ez a nő kölcsöncége 160 000 euró hitelt tudott adni nekem, bármilyen ingatlan nélkül, biztosítékként vagy hitelkártyaként, de bizalommal adta nekem. Aehát a barátaim azt mondtam magamnak, hogy miért önző, ezért úgy döntöttem, hogy megosztom ezt az információt mindenkivel. Ha hitelre van szüksége egy megbízható hitelezőtől, vegye fel a kapcsolatot Gina Morgan-szel e-mailben: ginamorganloancompany@gmail.com

Mr. Dékány Endre, 2019. szeptember 22. - vasárnap 10:24

Kell kölcsönöznie? személyes hitelek? üzleti hitelek? Jelzálogkölcsönök? mezőgazdasági és projektfinanszírozás? adunk mindenfajta hitelt 2% kamat! Kapcsolat e-mailben: (dakany.endre@gmail.com) üzleti hitelkínálat.

Valeria Marco, 2019. szeptember 10. - kedd 10:39

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra elkezdek vállalkozni. Megpróbáltam pénzt kölcsönvenni a bankból, de nem volt elegendő pénz a hitelkártyámban és nem volt biztosítékom a kölcsön megszerzéséhez, akkor egy nagyon közeli barátom, Camila Diego bemutatta nekem az interneten keresztül valódi hitelnyújtót, GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD. Ez a nő kölcsöncége 160 000 euró hitelt tudott adni nekem, bármilyen ingatlan nélkül, biztosítékként vagy hitelkártyaként, de bizalommal adta nekem. Tehát a barátaim azt mondtam magamnak, hogy miért önző, ezért úgy döntöttem, hogy megosztom ezt az információt mindenkivel. Ha hitelre van szüksége egy megbízható hitelezőtől, vegye fel a kapcsolatot Gina Morgan-szel e-mailben: ginamorganloancompany@gmail.com

Catherine Cole, 2018. szeptember 26. - szerda 20:16

Mind a biztosított, mind a nem garantált kölcsönöket kínáljuk {beruházási hitel, üzletkölcsön, lakáshitel, kölcsönhitel, személyi kölcsön, hallgatói kölcsön, hitelkonszolidáció stb. info.trustfirm2012@gmail.com Kösz. ELÉRHETŐSÉG MOST: info.trustfirm2012@gmail.com NÉV: Catherine Cole   Gyors és könnyű kölcsön

Valeria Marco, 2018. szeptember 17. - hétfő 20:18

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt az én dolgom összeomlott, nem reméltem, hogy újból elkezdtem az üzleti életemet. Megpróbáltam pénzt kölcsönbe venni a bankból, de nem volt elég pénzem a hitelkártyámon, és nem tartozék, mint garancia a kölcsönzéshez, aztán egy nagyon közeli barátom, Camila Diego, bevezettetett egy valódi hitelnyújtónak az interneten keresztül GINA MORGAN KERESKEDELMI KFT. Ez a női kölcsöncég 160.000 euró értékű kölcsönt tudna nekem nyújtani fedezetként vagy hitelkártyaként, de bizalommal adta nekem. Szóval a barátaim azt mondtam magamban, hogy miért önző, ezért úgy döntöttem, megosztom ezt az információt mindenkinek. Ha hitelre van szüksége egy megbízható hitelezőtől, akkor kapcsolatba léphet Gina Morgan e-mailjével: ginamorganloancompany@gmail.com

Hobelman, 2018. szeptember 03. - hétfő 18:11

2% -os alacsony kamatlábú hiteleket kínálunk, hitelbiztosítás nélkül kínálunk személyi kölcsönöket, adósságkonszolidációs kölcsönöket, kockázati tőkét, üzleti kölcsönöket, oktatási kölcsönöket, lakáshiteleket. Az Ön elégedettsége és pénzügyi sikere a mi célunk és a munkánk velünk lesz egy jó élmény. Lépjen kapcsolatba velünk a következő címen: hobelmanfinance@gmail.com a hitel mindenki számára nyitva áll az állampolgárságtól függetlenül. Whatsapp: +17816567138 E-mail: hobelmanfinance@gmail.com Webhely: https://hobelmanfinance346789211.wordpress.com/

Hobelman, 2018. június 25. - hétfő 05:05

Szüksége van egy sürgős kölcsönt indítani üzleti vagy fizetni az adósságát? mindenfajta hitelt kínálunk megfizethető kamatlábon 2% Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: hobelmanfinance@gmail.com Whatsapp: +17816567138 Webhely: https://hobelmanfinance346789211.wordpress.com/


1 2

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza