Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Valutaváltás nyaralás után

Kovács Barbara, 2008. szeptember 11. - csütörtök 17:22
Címkék: utazás, bank, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A külföldi nyaralás után az élményekkel, fotókkal és ajándékokkal együtt némi helyi valuta is megmaradhat pénztárcánkban. Mit tegyünk a külföldi fizetőeszközzel, hogy értékét megőrizzük?


Az elmélet: devizaszámla

Ha viszonylag rövid időn belül ismét szükségünk lesz az adott valutára, nem célszerű az átváltással bajlódni, hiszen az oda-vissza váltás költségei együttesen akár több százalékot is kitehetnek. A megspórolt költőpénzt érdemes devizában megnyitott és vezetett bankszámlán, úgynevezett devizaszámlán elhelyezni - vélekedik Listár Dániel, a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs szakértője. A devizaszámlán a pénz biztonságban van, így nem tudják ellopni. További előny, hogy a számlára befizetett készpénzt a bank devizaárfolyamon tartja nyilván. (A devizaárfolyamot kizárólag külföldi pénznemben nyitott bankszámla esetén alkalmazzák.) Ez az árfolyam kedvezőbb, mint amelyet a pénzváltók használnak valutaárfolyam néven. Így ha a későbbiekben forintra szeretnénk váltani az összeget, kedvezőbb átváltási árfolyamot érhetünk el, mint egy pénzváltónál.

Forrás: MTI

A devizaárfolyam kedvezőbb, mint a valutaárfolyam


A forint és a külföldi deviza jelenlegi és várható kamatkülönbözetét, illetve az aktuális árfolyamszintet ugyancsak érdemes mérlegelni. Ha viszonylag nagy összeget helyezünk el a devizaszámlán és hosszú ideig nem lesz szükségünk rá, akkor lehetőségünk van betétlekötésre. A bank így kedvezőbb kamatot ad. A lekötési idő függvényében elérhető kamatokról a bankok internetes honlapján, vagy a PSZÁF honlapján (www.pszaf.hu) található összehasonlító táblából tájékozódhatunk.

Mindezeken túl számolnunk kell az adott devizanem forinthoz viszonyított árfolyamváltozásával. A forint árfolyamának változása önmagában is okozhat veszteséget vagy nyereséget a kamattól függetlenül. Ha például euró betétünk van, és az euró a forinttal szemben 10 százalékkal erősödik (240 forint/euróról 264 forint/euróra) a betét forintban felvehető összege is 10 százalékkal több lesz, azaz minden egyes eurón a kamaton felül 24 forint a hasznunk. A forint erősödése ugyanakkor csökkenti ezt a nyereséget.

A devizaszámla nyitása többnyire költségekkel jár: általában nyitási, számlavezetési és egyéb díjakkal terhelik. Van olyan bank, amely meghatározza, mekkora összeggel nyithatunk devizaszámlát, ugyanakkor olyan pénzintézetet is találhatunk, ahol sem nyitási limit, sem költség nem terheli a számlanyitást.

A gyakorlat: szalmazsák

Megkérdeztünk néhány tapasztalt utazót, hogy mit tesznek megmaradt valutájukkal. Általános gyakorlat, hogy nem bankban őrzik, sőt sok esetben vissza sem váltják, mert az árfolyam-különbözet miatt nem éri meg. Szabó Istvánné és férje többnyire elteszi, és következő út előtt kiegészíti az összeget. Tapasztalataik szerint egy adott valutát a környező országokban is el lehet költeni: a cseh koronával tudnak fizetni Szlovákiában, a szlovákkal pedig Csehországban. Mivel barátaik is rendszeresen utaznak, az is bevett gyakorlat, hogy egyszerűen nekik ajándékozzák a maradék költőpénzt. Máskor barátaik engedik át megtakarított összeget.

Forrás: MTI

Megéri feltankolni euróból


Szabóék a váltás költségein is próbálnak spórolni: évközben többször vesznek valutát, amikor az árfolyam kedvezően alakul. Tapasztalataik szerint jobban megéri euróból feltankolni és a nyaralás helyszínén átváltani azt az adott ország pénznemére, mert így kedvezőbbek az árfolyamkülönbségek és spórolni is lehet egy keveset. Ráadásul egyre több helyen fogadják el az eurót.

Visszaváltás

Persze előfordulhat, hogy mindenképpen szükségünk van forintra, ezért utánanéztünk, hol és hogyan érdemes visszaváltani a külföldi valutát. Természetesen a vételi árfolyamokat kell figyelnünk, ami mindig alacsonyabb, mint az eladási. Jó, ha tudjuk mennyiért vettük az adott valutát, mert így könnyebb kiszámolni a várható veszteséget. Az aktuális árfolyamokat érdemes megnézni az interneten. A bankok napi árfolyamait a www.valutaweb.extra.hu honlapon követhetjük nyomon a legkényelmesebben. További segítség lehet a www.valutavalto.com. Az egyik legjobb kiindulási pont a valutavaltas.lap.hu. Itt számos információt találhatunk és böngészhetünk valutaváltók honlapjain.

Forrás: MTI

Belvárosi pénzváltók - filléres különbség 


Néhány belvárosi pénzváltót végigjárva azt tapasztaltuk, hogy általában csak 10-20 filléres eltérés van az ajánlatok közt. Hosszasabb keresgélés után találtunk egy valutaváltót, ahol a vételi ajánlat közel 2 forinttal magasabb volt az átlagnál. A belvárostól távolodva a váltók száma drasztikusan megcsappant, ajánlatuk azonban valamivel kedvezőbbnek bizonyult.

A különböző bankok árfolyamai is szinte megegyeztek a legtöbb váltónál alkalmazottal. Természetesen akadt egy-egy kivétel, ahol valamivel kedvezőbben tudtuk volna eladni megmaradt valutánkat.

A régi szép időkben

A valutaváltás, visszaváltás és kezelés soha nem volt egyszerű. A rendszerváltás előtt nem a piaci viszonyok, hanem az állam nehezítette meg, helyesebben kontrollálta a tranzakciókat. A harminc év fölöttiek még emlékezhetnek arra, amikor csak háromévente vásárolhattunk dollárt, meghatározott mennyiségben, érvényes útlevél ellenében. A összeg 50, 70 majd később 90 dollár volt. Mindig annyi pénzt lehetett átváltani, ami éppen nem volt elég egy igazi nyaralásra.

Akinek volt külföldi rokona, kihasználhatta az úgynevezett BC számla előnyeit (erre már 1957-től volt lehetőség). A külhonban élő erre utalhatta át az ajándék pénzt. Akkoriban nem voltak titkosak ezek a számlák, így az állam bármikor beletekinthetett: megtudhatták, kinek hol van külföldi kapcsolata. Mindezek ellenére érdemes volt fenntartani és minél több valutát elhelyezni rajta, mert pénzünk így megtartotta értékét, sőt minimális kamatot is hozott.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

olivia scarlett, 2019. január 21.

Helló barátaim, én vagyok Juliet moore név szerint, és igazán szeretném tájékoztatni a vil...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés