Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fotókidolgozás: ár vagy minőség?

Gyarmati Stefánia, 2008. szeptember 09. - kedd 16:49
Címkék: vásárlás, árkörkép, olcsó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A digitális fotózás elterjedésének köszönhetően ma már szinte bárhol előhívathatjuk fényképeinket. Minőség és ár tekintetében igen nagy a szórás, ezért utánanéztünk, hol és mennyiért készítenek papírképet a nyaraláson megörökített pillanatokról.


Nagyüzemi fotógyártás

A fotós szaküzletek mellett már különböző drogériákban, kisebb papírboltokban, számítástechnikai üzletekben, sőt, az interneten is van lehetőség fényképeink előhívatására. Több boltban fotókidolgozó automata is üzemel, így pillanatokon belül elkészül a kívánt papírkép.

Az egyik legolcsóbb ajánlattal a Schlecker drogériákban találkozhatunk. Itt ötven darab 10x13 centiméteres digitális kép előhívása - indexképpel együtt - mindössze 999 forintba kerül, ez húsz forintos darabárat jelent. Ha legalább száz képet szeretnénk előhívatni, gyakorlatilag ugyanennyit kell fizetnünk a Rossmannál: ők száz darab 10x13 centiméteres papírképet 1999 forintért készítenek el. Kétségkívül ez a legalacsonyabb ár a piacon; a DM harminckilenc forintos darabára (amihez 279 forintos alapdíjat is felszámolnak) ehhez képest drágának számít. Ráadásul semmivel sem kapunk jobb minőségű képet azoknál, amelyeket fele ennyiért hívnak elő, hiszen mindegyiket ugyanaz a cég (CEWE Color Hungária Kft.) készíti. A drogériákban, illetve honlapjukon elérhető fotós szolgáltatások (naptárkészítés, fotókönyv, cd-re írás, bögre és egyéb ajándéktárgyak), az online képrendeléshez szükséges szoftver, valamint a rendelés menete is ugyanaz.

Forrás: AFP

Az üzletek árai között hetven forintos különbség is lehet


A Photo Hall hálózat ugyanebbe a kategóriába tartozik, bár náluk a fotókat kétféle minőségben (classic és prémium) rendelhetjük meg. A két kép ára között tíz forint az eltérés, az üzletben kitett mintákon azonban nem fedezhetünk fel lényeges különbséget. Az online vásárlás kapcsán szintén akadnak hiányosságok: netes rendeléskor a meghirdetett 399 forintos díj helyett a normál 499 forintos árat számolják fel, ennek okát azonban a két felkeresett üzlet egyikében sem tudták megmondani. A budapesti Árkád bevásárlóközpontban működő bolt meglehetősen mogorva eladója szerint a beadott képek nyolcvan százaléka digitális, tehát mindössze húsz százalék az analóg filmek aránya.

A kidolgozott fotók minőségét tekintve a felsorolt üzletek között nem igazán van különbség: a megrendelt képek ugyanannál a cégnél, nagyüzemi előhívással készülnek, ennek során pedig nincs lehetőség egyedi korrekcióra. A papír is egyforma, így az esetleges eltéréseket a gép műszaki állapota, illetve az előhívás utolsó fázisában használt lemosóvíz állaga befolyásolhatja, ami a kép csillogásáért felelős. Profi fotósok szerint ezek a képek néhány év múlva nagyon fakók lesznek, bár élességük és színhűségük már elkészítéskor sem közelíti meg az egyedileg előhívott fotók élességét.

Előhívás egyenként

Az Árkádban működő Kodak partnernél ottjártunkkor néhány vásárló éppen a fotórendelő automatát próbálta működésre bírni, így végignézhettük, mit tud egy ilyen gép. Később az üzlet dolgozóit faggattuk a további szolgáltatásokról. A bejáratnál kihelyezett automata igazán gyors munkát végez, a beolvasott képet a gépbe dobált pénz bekönyvelése után azonnal kiadja. Egyetlen méretben (10X15) és képminőségben (félfényes) azonnal képes elkészíteni a fotót - ezért hetven forintot kell fizetnünk képenként. A végeredmény elfogadható, némileg hasonlít a nagyüzemi előhíváshoz. A sárga szín észrevehetően dominál és picit fakó az összhatás, de akinél ez nem szempont, az biztosan elégedett az azonnali, kézzelfogható eredménnyel.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Azonnali eredmény, gyengébb minőség


Az üzletben leadott képek kidolgozása teljesen más kategóriába esik, bár árban egyezik az automata előhívással. A Kodak partnerek laborjaiban a cég legjobb minőségű Royal Gold fotópapírját használják és a fotókat egyenként hívják elő. Az egy órás és egynapos szolgáltatás ára darabonként hetven forint. Az egy hétre beadott képekért csak negyvenöt forintot kérnek, háromszáz darab felett pedig további tíz százalék kedvezmény jár. A digitálisan és hagyományosan készített fotók aránya ebben a boltban is nyolcvan-húsz százalék. A hagyományos film előhívása hatszázkilencven forintba kerül, a fotókat pedig hatvanöt forintos darabáron nagyítják ki. Minden tízedik rendelésünk ingyenes. Bár az Árkádban két drogéria is működik, a „kodakosok” szerint sokan a nagyságrendekkel drágább, ám jobb minőségű fotókidolgozást választják.

Forrás: AFP

A jó minőségű fotókra is van igény


Hasonlóan vélekedik Balázs Gergely, a Sugárban működő Fuji partner üzletvezetője és tulajdonosa. Ez a bolt is azokat a vásárlókat próbálja megnyerni, akik a minőséget tartják elsődleges szempontnak. Az üzletben kihelyezett automatára feltöltött digitális képeket Fuji Chrystal fotópapírra nyomtatva kapja kézhez a vásárló 10x15-ös méretben, darabonként kilencven forintért. A bolt laborjában ugyancsak előhívathatjuk képeinket; itt a fotók akár fél órán belül elkészülnek. Mivel ez az üzlet a nagyon magas igények kiszolgálására fókuszál, a beadott képek többsége (nagyjából hetven százaléka) hagyományos módon, analóg fényképezőgéppel készül. A tulajdonos szerint azért ilyen kiugróan magas a hagyományos képek aránya, mert hobbi és profi fotósok is igénybe veszik a bolt szolgáltatásait. A drogériákhoz hasonlóan itt is készíttethetünk albumot, bögrét, pólót, naptárat, vagy puzzle-t. A termék minőségéről még a kifizetés előtt meggyőződhetünk, így biztosan nem viszünk haza zsákbamacskát.

Az üzletekben leadható rendelések, valamint a fotó automaták mellett egyre népszerűbb az online fotóelőhívás. Ennek ár-érték aránya - a fentiekhez hasonlóan - nagyban függ a kidolgozás módszerétől. 


 
1.  Fotókidolgozás: ár vagy minőség?
2.  Ártáblázat

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza