Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Építési haddelhadd: szebb, jobb, nagyobb?

Szabó Emese, 2008. szeptember 05. - péntek 13:41
Címkék: ingatlan, jog, törvény, kiadvány, társasház, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szeptember 12-től több pontban módosul az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendelet: a változások többek között a nappalik alapterületét, a megújuló energiaforrások elhelyezhetőségét, valamint a garázsok számát és méretét érintik.


Hideget és meleget

Az új szabályozás egyik pozitív eleme, hogy szeptember közepétől - ha a helyi építési szabályzat vagy szabályozási terv másként nem rendelkezik - valamennyi építési övezetben elhelyezhetők a megújuló energiaforrások, így például a napkollektorok és a napelemek. „A törvénynek ez a része nagyon jó és értelmes, mindössze egy baj van vele, mégpedig az, hogy lényegesen korábban kellett volna ezt engedélyezni” - teszi hozzá a változtatáshoz Véghely Tamás, megújuló energia vezető tanácsadó, aki szerint Magyarország tizenöt éves lemaradásban van.

Forrás: MTI

Napkollektoros társasház - lassan újuló energia

A rendelet az utólagos hőszigetelés módjába is beleszól: tíz centiméterben maximalizálja az épületek utcafronti oldalára helyezhető lapok, utólagosan fölszerelt burkolatok vastagságát. Ez a szabályozás a 2002. március 15. előtt készült épületekre vonatkozik. A változtatás célja, hogy az épületek a szigetelés miatt ne foglaljanak el több helyet a közterületből - a szabályozás ennek megfelelően nem vonatkozik a saját kerttel körbevett családi- és társasházakra, csupán a közterülettel érintkező falfelületekre. A tíz centiméterben maximalizált vastagság Véghely Tamás szerint megfelel a szokásos méretnek, bár a német szabványok már ennél vastagabb, tizenöt centiméteres szigetelést javasolnak. A szakember szerint a tizenöt centis szigetelés nálunk megengedhető lenne.


Két keréken, négy kerékkel

A rendelet másik fontos eleme, hogy gyorsforgalmi utak esetében megtiltja az út tengelyétől mért 250 méteren belüli, országos főút esetében pedig a tengelytől mért ötven méteren belüli építkezést. További kedvező változás, hogy a beruházóknak a járműtárolásra elsődlegesen az épületben, vagy terepszint alatti építményben kell lehetőséget biztosítaniuk, a gépjárműtárolóknak pedig legalább öt méter hosszúnak, 2,7 méter szélesnek kell lenniük. 2013-tól tovább szigorodik a szabályozás: a hat lakásnál nagyobb társasházakhoz külön garázst kell majd építeni.


Kicentizve

Nem változik az az előírás, amely szerint az új lakások egyik lakószobájának el kell érnie a tizenhét négyzetmétert. A jövőben azonban a tizenhét négyzetméteres az alapterületbe nem számíthat bele a nappalival egy légtérben lévő konyha vagy étkező. Ezzel burkoltan az amerikai konyhákat kívánják visszaszorítani.

Forrás: Getty

Kevesebb amerikai konyha lesz?

Szeptember közepétől megszűnik a félszoba fogalma is, nyolc négyzetméternél kisebb helyiségeket ugyanis nem lehet szobaként eladni. „Ezt a változtatást részben megelőzték a fejlesztők, amelyek a piaci igényeket figyelve, a változásokra reagálva jó ideje inkább nagyobb alapterületű szobákat építenek, és a nappalik méretét is növelték. Ennek oka, hogy a garzonok már nem tartoznak a keresett ingatlanok közé” - magyarázza Kováts Tibor, a Remax elemzési vezetője.

A liftek elhelyezése is szigorodik szeptembertől: eddig akkor kellett felvonót építeni a házba, ha volt olyan lakás, amelynek padlószintje 13,65 méternél magasabban volt. Mostantól ez a határ tíz méterre csökkent, így már a háromemeletes épületek sem épülhetnek meg lift nélkül. Az új szabályozás szerint a 13,65 méternél magasabb padlószintű lakásokkal épülő házakhoz bútorszállító liftnek is tartoznia kell. Ez utóbbi esetben kérdéses, hogy a lift építésével járó pluszköltség mennyire szolgálja a tulajdonosok érdekeit. Az ingatlanok akadálymentesítésének új szabályozása ugyanakkor egyértelműen pozitív: az akadálymentesített területen a küszöb legfeljebb húsz milliméter magas, és csakis lekerekített lehet. Az akadálymentes ajtónak ezzel párhuzamosan legalább kilencven centiméter szélesnek kell lennie.


Legális lett a nyugati technológia

A rendelet módosítása a készházépítőket is érinti. Számukra az új szabályozás továbbra is kötelezővé teszi beépítés előtti gombamentesítést, sőt, rovarkár elleni kezelésre is kötelezi az építőket, miközben Nyugat-Európában a vegyszeres eljárások lakótéren belül tiltottak. A készházépítés terén nagyobb hagyományokkal rendelkező országokban a házak tartószerkezeteit a nedvességtől és a kártevőktől úgy kell megóvni, hogy azok ne juthassanak be a falba.

A magyar rendelet azt mondja ki, hogy a gomba és rovarmentesítést szabvány szerint, vagy azzal egyenértékű eljárással kell elvégezni. „A módosítás tavalyi előkészítésekor kértük a lehetőséget, hogy az Európai gyakorlatot jogszerűen alkalmazhassuk. Állásfoglalást kértünk az ÉMI-től (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.), hogy vegyszeres kezelés nélkül be lehet-e fát építeni az épületbe. Részletes leírást kaptunk arról, hogy milyen kezeléseket, vegyszeres eljárásokat lehet alkalmazni. Az állásfoglalás ugyanakkor tartalmazta azt az uniós előírást is, amelynek alapján a vegyszeres védelem elhagyható, amennyiben válogatott, egészséges fából, minimum hatvan fokra felhevítve, tizenegy-tizenkét százalékos nedvességtartalomra leszárítva, gyalult felülettel készülnek az elemek, és azok megfelelő állapota a beépítés helyéig biztosítható. A falakba Ausztriában és Németországban is így építik be az elemeket." - magyarázza Kárpáti József, a Készház Szövetség elnöke.

A országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendelet teljes szövege itt olvasható.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza