Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Digitális átállás problémái

Gönye László, 2008. augusztus 29. - péntek 17:01
Címkék: szolgáltató, műszaki cikk, internet, kábeltévé
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

2012-ig minden uniós országnak át kell állnia a digitális műsorszórásra. Milyen lehetőségeket kínál ez a technológia? Mit kell tennünk, mit kell vennünk, mit fogunk kapni, és egyáltalán, mibe kerül ez nekünk? Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője tájékoztatja a Fogyasztókat.


A következő években fokozatosan megszűnik a hagyományos televíziós műsorszórás, és felváltja a digitális technológia. Legutóbb az m2 tért át a digitális sugárzásra, ám ez még a közszolgálati adó esetében sem jelenti a technológia lehetőségeinek maximális kihasználását. Az arra alkalmas tévékészülékkel rendelkezők csupán a jobb kép- és hangminőséget élvezhetik. A digitális átállást nem is a mostani váltás jelenti, a vízválasztó a teljes analóg szolgáltatás kikapcsolása lesz, legkésőbb 2011. december 31-én.


Mi az a digitális műsorszórás?

A napokban - szeptember ötödikén - aláírt szerződés értelmében az Antenna Hungária Rt.(AH) szerzett jogot a digitális földfelszíni televíziós és rádiós üzemeltetésre. Bár még számtalan részlet tisztázatlan, valószínű, hogy 2008 végéig az m1, m2, Duna, Duna Autonómia, HírTV, ATV, Viasat3, Humor1 és Prime (üzleti csatorna) lesznek digitálisan fogható csatornák. Ez a szolgáltatás még nem lesz országszerte elérhető. Az AH vállalása szerint év végéig hatmillióan élvezhetjük az új technológia előnyeit. És, hogy miért jó nekünk a digitális műsorszórás? Az átállás jobb hang- és képminőséget hoz, bővülhet a fogható csatornák száma is. A technikai feltételek akár hatvan-nyolcvan csatornát is biztosíthatnak, minden háztartásban.

Forrás: MTI

Digitális jelkezelő ellenőrzése az Antenna Hungáriánál

Mindez persze csak lehetőség, hiszen ma még nem tudni, hányan jelentkeznek be a digitális üzletbe, és milyen szolgáltatást fognak nyújtani. A technológiában rejlő lehetőségek határtalanok, a leendő szolgáltatóktól függ, mennyire kényeztetnek el minket és milyen áron. Lehetséges lesz a műsorok tetszőleges feliratozása, a nyelvválasztás. A sugárzott filmet akár meg is állíthatjuk, visszatekerhetjük. A mai televíziózásban még elképzelhetetlen lehetőségeket jelent az interaktivitás kihasználása. A tévén keresztül kereshetünk, csoportosíthatunk és nézhetünk műsorokat, intézhetünk vásárlást, banki ügyeket, sőt részt vehetünk tévés játékokban is. Ezek között valószínűleg lesznek szabadon elérhető és fizetett szolgáltatások, mint ahogy a csatornák közül is számíthatunk ingyenes és előfizetéses formákra. Az átállás tőlünk is figyelmet és anyagi áldozatot kíván, a háztartások nagy részében lévő készülékek nem alkalmasak a digitális jelek dekódolására.


Mit kell tennünk?

A digitális adást a hagyományos tévékészülékek nem tudják megjeleníteni. Ha a digitális adást régi tévénken akarjuk nézni, attól függően, hogy antennával, kábellel vagy műholdas vétellel rendelkezünk, beruházásokra lesz szükség. Ma a tévézők húsz-huszonöt százaléka szoba- vagy tetőantennáról fogja a műsorokat. Nekik vagy új, beépített dekóderrel rendelkező tévét kell venniük, vagy - ez olcsóbb megoldás - külön, tévéhez csatlakoztatható berendezést, „set-top-boxot” kell beszerezniük. Ez a szerkezet a digitális jeleket alakítja át a hagyományos televíziók számára fogható analóg jellé.

Forrás: MTI

Egy kábelszolgáltató központi vezérlőhelyisége

A kábeltévé-előfizetőknek - a tévénézők mintegy hattizedének - egyszerűbb dolguk lesz. Nekik nem kell plusz szerkezetre beruházniuk, az átállás költségei valószínűleg az előfizetési díjat hízlalják majd. Hogy ez valóban áremelkedéssel jár-e, egyáltalán nem biztos. Márton György szerint a kábeltelevízió-szolgáltatók számára a csupán set-top-box készülékkel elérhető digitális csatornadömping akár konkurenciaként is értelmezhető, így elképzelhető, hogy a kábelárakra inkább jó hatással lesz az átállás. A műholdas előfizetők számára a kábeltévéhez hasonlóan kedvezőbb árakat hozhat a digitális rendszerű műsorszórás bevezetése.

A set-top-boxok tapasztalataink szerint nagyobb áruházakban elvétve, inkább kisebb szakboltokban, illetve a neten keresztül kaphatók. Nagyjából tízezer forinttól a többszázezres modellig választhatunk, attól függően, milyen széles lehetőségekkel kívánunk élni. A legolcsóbb készülékek - nagyjából húsz- és hatvanezer forint között - az alapszolgáltatást biztosítják, tehát a digitális adás dekódolására alkalmasak.

Forrás: MTI

Márton György (balra), Pataki Dániellel az NHH elnökével

A hatvan–százezres kaliberű berendezések már a leendő interaktív szolgáltatások elérésére is alkalmasak, a százezertől számított készülékek pedig beépített háttértárolóval is rendelkeznek, ami lehetővé teszi a rögzítést, a tetszőleges sorrend választását, visszatekerést és hasonló funkciókat. Ha előfizetős szolgáltatást vennénk igénybe, eleve olyan készüléket kell választanunk, ami kódolt adások vételére is alkalmas. A használó a leendő szolgáltatás igénybevételéhez egy kártyát kap majd, amit a set-top-boxba illesztve éri el a megfelelő csatornát.


Mire figyeljünk mindenképpen?

Ma még persze nem kell beruháznunk ezekre a készülékekre, hiszen a teljes átállásig jelentősen változhatnak az árak. Ha mégis vásárolnánk, alaposan tájékozódjunk. Nagyon figyeljünk a technikai paraméterekre! (Például az mpeg-2 dekódolásra alkalmas készüléket nem tudjuk mpeg-4 alapú sugárzás vételére használni). Ha a jelenlegi digitális csatornák jobb felbontású adásait élveznénk, - amilyenek már az olimpiai közvetítések is voltak - hiába veszünk dekódert, mivel tévénknek is alkalmasnak kell lennie a megfelelő felbontású adás megjelenítésére.

A több tíz-, vagy akár százezres set-top-box megvásárlása természetesen nem mindenki számára elérhető. Márton azonban megnyugtat bennünket: a Nemzeti Hírközlési Hatóság már a pályázati kiírásban kötelezte a digitális műsorszórás üzemeltetőjét, részletfizetési lehetőség biztosítására. Azt is kikötötték, hogy a vásárlóknak lehetőséget kell adni arra, hogy a mindenkori minimálbér egy százalékának megfelelő havi részletért hozzájuthassanak a berendezéshez; ez a mai viszonyok között kb. hatszáz forintot jelent.

Forrás: MTI

Némely szolgáltatók már részben átálltak

Ma még meglehetősen sok tisztázatlanság van a téma körül, így inkább csak a technika adta lehetőségekről tudunk beszámolni. Hogy mi valósul meg a ma még elképzelhetetlen kényelmet és információkat kínáló digitális rendszer bevezetése nyomán, az nyilván a piaci igényektől és a szolgáltatók szándékától függ majd.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bartha Sándor, 2008. november 17. - hétfő 11:13

Sehol sem hallani arról, hogy milyen antennára lesz szükség, a műsor vételére, milyen frekvencián sugároznak,és az autórádiókkal, és hi-fi rádiókkal mi lesz? Sanyi

Dr Tatár Gyula, 2008. szeptember 16. - kedd 15:57

A ma forgalomban lévő legkorszerűbb Full HD-s SONY TV-nk van, ami az analóg adásokat is csodálatos képi megjelenitésben adja vissza és Digitális adások vételére önmagában is alkalmas lenne,de két problémával szembesülnöm kellett: 1.A Fibernet Szolgáltató Set Top Boxa nélkül, a Digitális programcsomagjukra való előfizetés mellett,önmagában nem működik a dolog. 2.Nincs jobb kép a Digitális adásokat biztositó Set Top boxal,mivel a Digitális adás nem párosul automatikusan HD minőségű adás sugárzásával.Én special csupán azért köttetem be a Set Top Box-os Digitális rendszert, mert 38 Tv adóval többet tudok nézni majd a jövőben, miközben epekedve várom a FULL HD -s adások megjelenését. Igazi nagy változást azoknál hoz az új rendszer, akik kevésbé korszerű 2-6 évvel ezelőtt vásárolt TV készülékekkel rendelkeznek .

Gönye László, 2008. szeptember 10. - szerda 16:04

Üdvözlet mindenkinek. A fenti kérdések és félreértések okán néhány kérdést feltettem Márton Györgynek, az NHH szóvivőjének, ő pedig válaszolt is ezekre. Íme: - A set-top-box mellett maradnak az antennák? Vagy saját vevője van a készüléknek? A normál, szobai set-top-box-nak nincs (nem szokott lenni) saját antennája, tehát kell mellé szoba-, vagy inkább tetőantenna. (Vevője, amennyiben a tunerre gondolunk, természetesen van.) Ugyanakkor van pc-hez, laptophoz való usb-s vagy kártyás mini-stb is – ezeknek van saját antennájuk. - 2012 tényleg az ajánlott időpont? És 2015 a kötelező átállás? 2015 a Nemzeti Távközlési Unió (ITU) által meghatározott végső dátum. 2011 vége az Unión belül meghatározott, a frekvenciaigények növekedése miatt felgyorsított átállás dátuma, így ránk is ez vonatkozik. - A Prime valóban a csatorna neve, a Humor1 pedig a cégé? A pályázatban az AH a Viasat Zrt-től és a Humor1 ZRt-től hozott szándéknyilatkozatot. Humor1 csatorna ma valóban nincs. Hogy az új csatornának mi lesz a neve, azt ma még nem lehet tudni. - Érdemes most előfizetni kábeles vagy műholdas szolgáltatásra, ha jobb minőséget akarunk? Ebben a kérdésben mi nem foglalunk állást, nem ajánljuk egyik vagy másik szolgáltatást sem valamely másik helyett. Mi (az NHH) azt akarjuk, hogy legyen verseny a platformok között, azaz a versenyezzen a kábel, a műhold, az IPTV és decembertől a földfelszíni digitális. Nyilván mindegyiknek mások az előnyei ..., pl. egyedül a kábelen megy ma telefon- és internetszolgáltatás… a műholdason akár még több csatorna lehet, a földfelszíni ugyanakkor az AH közlése szerint döntően ingyenes lesz, legalább két vagy 3 HD adással… és ez is egy komoly előny lehet. ... Mindenki válassza azt, ami neki a legjobb, ami azt nyújtja, amire neki igénye van. Az ugyanakkor már tavaly óta látható, hogy a digitális földfelszíni adás beindulása (vagy már annak a híre is, hogy lesz ilyen) jót tett a piacon az árszintnek, és felgyorsította a kábeles platformon a korszerűsítést, a digitalizálást. - Ha a set-top-box analóg jellé alakítja vissza a digitális jelet, akkor miért lenne jobb a minőség? Az a kérdés, hogy a set-top-box hogyan csatlakozik a tévéhez, HDMI, scart…. Ha pl. a tévé nem képes HDMI csatlakozásra, akkor analóg módon kell csatlakoztatni. A set-top-box egyik szerepe épp az, hogy a hagyományos tévéken is elérhető legyen a digitális adás. A földfelszíni digitális átállás előnyei: A mai három helyett jóval több csatorna (ezt a frekvencia gazdaságosabb felhasználása – konkrétan a digitális tömörítés révén – teszi lehetővé). Az analóghoz képest megjelenhetnek egyéb szolgáltatások, mint a nyelvválasztás, feliratozás (ha maga a tévétársaság ezeket biztosítja), 5.1-es hang, HD felbontású adás. Az adás minősége attól lesz jobb, hogy a tévéig mindenképpen digitálisan jut el, és ez jobb minőséget tesz lehetővé. - Hogyan alakul át a teletext? Hogy fog kinézni az EPG (electronic program guide), milyen szolgáltatások érhetők majd el rajta? Hogy a teletext pontosan hogyan alakul át, azt még nem lehet tudni. Az EPG a szolgáltatótól függően nagyjából úgy működik, hogy van egy „felület”, mint egy weboldal, amin pl. egy hétre elérhető az összes rendelkezésre álló tévéműsor(csoportosíthatóan, kedvenc csatornák vagy film, hír, sport, zene…), a műsorok leírása…, hossza, egyebek… A felületen gombnyomással be lehet állítani a felvételt (ha van az stb-ben felvevő is), vagy azt, hogy ekkor vagy akkor arra a csatornára váltson. Emellett az EPG-ben, illetve a felületen lehetnek egyéb tartalmak, időjárás, hírek, játékok, vagy amit a szolgáltató akar (akár interaktív szolgáltatások is). Az stb kezeli egyben a rádiókat (a földfelszíni digitális tévén rajta lesznek a közszolgálati rádiók), itt lehet beállítani, hogy (ha van felvevő) a korábban felvett műsorok közül mit akarunk megnézni és így tovább…

Siendor, 2008. szeptember 10. - szerda 12:49

Veerkeng: Igen, visszaállít analógra (már ha nem digitális TV-d van (LCD, plazma, de olyan bemenet is kell :)), de még mindig jobb, mert az analóg jelet zavarják a hegyek, viharok, repülők, stb. stb. Ilyenkor jönnek a hangyák, a szellemkép, stb. Szóval itt az analóg jel csak azon a 20cm-s kábelen lesz ami a TV-vel összeköti a settopot. Azért ez nem mindegy. A HDTV meg erősen nem egyenlő a digitálissal! (Bár HD csak digitálison van, de nem minden HD ami digitális)

Siendor, 2008. szeptember 10. - szerda 12:46

Gábor: Ha normális set-top boxot veszel, azon beállítod a TV kódot, és a TV-n szabályozza a hangerőt, némítást stb., plusz még a TV egyéb funkcióit vagy analóg adását is tudod kezelni. A UPC pl. ilyet ad a digitális kábeltévéhez, nem reklám, csak tény, hogy ilyen is van. Szóval normális set-top box, és a TV távirányító nem kell. Vagy univerzális távirányító kell, de olyan, ami a set-top boxot is tudja.. :)

dayaxx, 2008. szeptember 08. - hétfő 10:29

Gábor A teletext egy kicsit átalakul. A set-top-boxon keresztül, úgynevezete EPG (Electronic Program Guid) lesz nézhető, itt lehetnek mindenfél plusz írásos szövegek és műsorújságok nézhetők. (szabványban erre van lehetőség) Veerkeng Nagy felbontású, jó minőségű digitális jel jön, amit a set-top-box a TV-dnek megfelelő jellé alakítja át.

Veerkeng, 2008. szeptember 07. - vasárnap 11:33

Az oké, hogy set-top box, de ha ez visszaalakít analóg jellé, akkor semmit nem ér a digitális jel, ergo a felbontás is analóg színtű(gyenge) lesz, vagy nem?

Attila73, 2008. szeptember 06. - szombat 12:50

Kicsit számomra még káoszos a dolog. Jelenleg én analóg antennás vételező vagyok, most terveznék valamiféle műholdas v. kábeles szolgáltatás igénybevételét, érdemes lesz most előfizetnem vagy várjak még, ill. amit a sateliten fognék, azt majd tudom-e földi digitális sugárzással fogni és stb.... lehet másoknak tiszta dolog de én elég laikus vagyok ebben a témában.

geza, 2008. szeptember 06. - szombat 12:26

gratulalok NHH.... ennyi hibát egy cikkben :-) 2012 az ajánlott kikapcsolás, 2015 a kötelező. A prime a csatorna neve, a humor1 a cégé... a két országos kereskedelmi adóról nem is szól a cikk... a nézők viszont szinte csak azokat nézik. Jó kezekben van az átállás.. ha ez nem lesz így egy óriási bukta, akkor sehogy! ÉBRESZTŐ fiúk!

Gábor, 2008. szeptember 06. - szombat 08:47

A set-top-box-szal kapcsolatban elfelejtik megemlíteni, hogy a tévénéző ezentúl a tévé távirányítójával nem tud majd csatornát váltani, programozni. Egyik kezében a hagyományos távirányítót tartva tud pl. hangerőt állítani, a másik kezében a set-top-box vezérlőjét tartva tud csatornát váltani, nem is beszélve a "visszatekerésről" és egyéb furmányokról. Apropó, a teletexttel mi a helyzet? A másik kérdés, amiről hiányos a tájékoztatás, az antenna kérdése. Régebben azt hallottam, hogy a földfelszíni digitális adást picinyke antennával már fogni lehet (mint a mobiltelefonok beépített antennája), tehát nem szükséges a hagyományos tető- vagy szobaantenna. Az MTV kommünikéjében viszont mintha tetőantennát emlegetnének. Most akkor mi az igazság?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza