Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Módszerek és trendek a nyelvtanulásban

Gräf Szilvia, 2008. szeptember 02. - kedd 19:51
Címkék: kiadvány, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A nyelvtanulási divatirányzatok állandóan változnak. Tanuljunk németül Tante Gitta megsárgult könyvéből, vagy inkább alfába süllyedve mormoljuk a germán szavakat? Tanulási szokásaink és stratégiáink lassan legalább olyan változatosak, mint ruhatárunk.


Nagy vonalakban két módszert különböztethetünk meg egymástól: didaktikus, passzív elsajátítást és az aktív szóhasználatot igénylő nyelvtanulást. Közel húsz éve még az idegennyelv-tanulás általános jellemzője volt, hogy inkább a nyelvről és nem a nyelvet tanítottak. Legfontosabb a nyelvtani összefüggések, nyelvtani szabályok elsajátítása, azok begyakorlása volt. A szabályokat mindenki kézhez kapta, készen és kicsomagolva, levezetve, részletesen elmagyarázva. Már csak gépiesen kellett alkalmazni. A nyelvkönyvek feladataiban egy séma szerint ötvennyolcszor kellett ugyanazt a formulát behelyettesíteni. A nyelvtanulás ilyen formája passzív, hiszen nem kell gondolkodni, megismerni és boncolgatni, csak a sablonokat használni, és ismételni.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Gyakorlás, formulák, szabályok

Ezt a tudatos és száraz módszert nem kell elítélni és elvetni, csak azért, mert régi. A folyton saját nyelvvel összehasonlítgató tanulás ugyanis nagyon jól és eredményesen használható azoknál, akik már beszélnek egy idegen nyelvet, illetve akik kíváncsiak a nyelvészeti összefüggésekre. Egy idő után a nyelvtanulás és ezzel együtt a nyelvkönyvek is eltértek ettől az iránytól. Ma tehát már nem elsősorban a nyelvről tanítanak, hanem a nyelvet tanítják. Az elsődleges szempont a beszédértés és a megértetés lett. Ezek után az olvasott szöveg értése, majd az írás következik és csak ezek után jön a nyelvtan. Az új érettségi követelmények szerint már csak akkor pontozható le a nyelvtani tudás, ha nagyon zavarja a kommunikációt. Ma az elsődleges cél az önkifejezés, problémamegoldás, a saját vélemény kifejtése. Hogy kinek melyik módszer fekszik jobban, ki hol tud eredményesebben kibontakozni, az a személyiség, előzetes nyelvtudás és agy függvénye.


Új trend, új könyvek

A magyarországi nyelvkönyvpiac klasszikusai már évtizedek óta polcainkon vannak. Régen a Játszva angolul! Játszva németül! Játszva koreaiul! Játszva románul! sorozat mellett tanulhattunk az Ezer szó… című gyűjteményekből is. Szembetűnő jelenség, hogy míg korábban azonos címmel, külsővel és szerkesztéssel jelentek meg a különböző idegennyelvű tankönyvek, addig mára mind saját irányvonalat és stílust képviselnek. Vizsgálatunk tárgya ezúttal a német és az angol nyelvkönyvpiac.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Egy nyelvkönyv, egy karakter

A kulcsszó a beszédszándék, - mondja Soltész Judit, a Nemzeti Tankönyvkiadó idegennyelvi részlegének felelős szerkesztője - ezt szolgálják a kommunikációs feladatok és a nyelvtani gyakorlatok is.” Ennek szembetűnő példája az Uzonyi Pál-féle nyelvtankönyvben a „Mit lehet a nyelvtani alakokkal kifejezni” című fejezet. Példamondat mellett a mondat típusa is megtalálható. Majd oldalszám, hol található ez a nyelvtani téma a könyvben. Szintén a Nemzetinél megjelent, Pass auf! című sorozatban a gyerekeket színes, modern képekkel, vitatémákkal és párbeszédekkel veszik rá, hogy beleéljék magukat egy szituációba és feltalálják magukat németül.

Az újabb könyvekben a nyelvtani szabályok már nincsenek rögtön egy-egy feladat elején a tanuló elé téve. A képleteket önállóan kell kibogarászni és felfedezni. „Régebben nem volt egyértelmű a nyelvtani rendszerezés, a feladatok el voltak rejtve a könyvekben. Ma már direktebb módon jelzik a grammatikai részeket.”- mondja a Nemzeti felelős szerkesztője. A direkt és áttekinthető nyelvtani összefoglaló az új könyvekben nemcsak a fejezetvégeken, hanem a könyv utolsó oldalain is megtalálható.

A nyelviskolák által leginkább preferált Headway is kiállta az idők próbáját. Legnagyobb erényének a nyelvtanulók az érdekes hanganyagokat és modern olvasmányokat tartják. A sorozat öt kötetből áll, a különböző nyelvi szintek szerint. Egy kötet ára átlagosan négyezer forint. A színes és érdekes Headway sorozat méltó társa és kiegészítője az English Grammar in Use című könyv. Borsos ára (hatezer forint) ellenére is érdemes megvenni, ha alaposan be szeretnénk gyakorolni a nyelvtant.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Irány a nyelvvizsga!

Közvetlenül nyelvvizsga előttre ajánlható a Blackbird című kiadvány. Segítségével nyelvvizsgatémákat, főbb nyelvtani szerkezeteket gyakorolhatunk. A közel négyszáz oldalas, ötezer forintos könyv autentikus szövegekkel, valamint két cd-vel segít a magabiztos felkészülésben. Szintén a nyelvizsgához segít hozzá a Matters című angolkönyv, a Longman gondozásában. Ha már tudjuk a négy kötet anyagát, akkor a könyv készítői bátran ajánlják a First Certificate egynyelvű, középfokú, biztos tudást számonkérő vizsgát. A könyv ára 4000 forint körül alakul.


Iskolai kedvencek

A nagynevű német Hueber kiadó Tangram című sorozata vaskos és nagyon hasznos kiadvány a középiskolásoknak. A színes képekkel, fotókkal teli nyelvkönyv kerüli a bugyuta témákat. Munkafüzet és tankönyv egyben, így a slendriánok sem felejtik mindig otthon az egyiket, legfeljebb mindkettőt. A nyelvtani részek részletesen összegezve a könyv végén találhatók. Az új szavakat az adott lecke hatalmas mennyiségű feladattömeggel dolgoztatja fel. A Tangram nemrégen Tangramm aktuell néven újította meg sorozatát. Aki ebből szeretne tanulni, az tegyen szabaddá egy egész polcot. A nyolckötetes sorozat kötetenként csupán négy leckét tartalmaz.

A nagy nevű, ismert nyelviskolák szerint a Headway a nyerő, mivel ennek a könyvnek az anyaga és felépítése felel meg leginkább a ma divatos és elterjedt tanítási módszernek. Modern, a kommunikációs képességeket megcélzó könyv - mondja egy mértékadó nyelviskola vezető tanára, amit azért is szeretnek, mert különböző ellenőrzési szint mellett, változó szigorúsággal kéri számon a tananyagot. A németet a legtöbb nyelviskolában az EM Brückenkurs és a Tangram könyveiből tanítják. A tanárok pontosan ugyanúgy érvelnek, mint az angol könyvek esetében. Elsődleges tehát a kommunikáció gyakorlása, az életszerű nyelv megtanulása.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Színesebbek lettek...

A kiadóknak nem csak a konkurenciával, hanem az idővel, a korral és a világ változásával is számolniuk kell. Érdekes kezdeményezés a Nemzeti Tankönyvkiadó által megjelentetett angol illetve német nyelvkönyv, melyek az internetes szörfölésre buzdítanak. A Virtual Visits és a Kick und Blick országismereti kiadványok kedvet csinálnak a gyerekeknek ahhoz, hogy az interneten értelmes dolgok után is kutassanak. Az egyes témákhoz gyűjtött kérdésekre és feladatokra adott válaszokat a neten lehet megtalálni. A feladatokhoz pedig mindjárt webcímet is ajánlanak. Önálló munka, autentikus forrás az iskolapadból - dicséretes ötlet! A könyvhöz kapcsolódó versenyt már harmadszorra rendezik meg a 12-18 év közötti gyermekeknek. „Közel ezerkétszáz jelentkező közül négy fordulóban szűrjük ki azokat, akik a kérdésekre helyesen kutatták ki a neten a választ.” - mondja Katrin Kunze, a kiadó szerkesztője, a Kick und Blick vetélkedő felelőse. A döntőn egy óra van a netes talpraesettség és az angol vagy német tudás megmutatására.


Divatos módszertan

Ha már felnőtt fejjel akarunk nyelvet tanulni, szinte lehetetlen, hogy ne akadjunk rá egy-egy új, „forradalmi” módszerre. A szavak és nyelvtani szerkezetek megtanulása relaxációs módszer segítségével igazán egyszerű megoldásnak tűnik. Hasonlóan a megfelelő rezgésű zene, vagy koncentrációt fokozó ízekhez - mára sokmindent kitaláltak azért, hogy ne kelljen biflázni. A Gál Ottó által kifejlesztett kreatív tanulás módszere szerint a diák nem passzív befogadó, hanem alkotó fél. Alapszókinccsel és nyelvtannal rögtön beszédre ösztönöz. A tananyagot postán (postaköltséggel együtt) huszonkétezer forintért rendelhetjük meg.

Az Organet módszer a tudatos nyelvtanulásra késztet. Eszerint egy nyelv memorizálással, a grammatika rendszerezésével és szorgalommal sajátítható el. Ezért lassabban haladó, de megalapozottabb nyelvtudást ígér. Az Organet módszerrel csak saját nyelviskolájukban lehet tanulni és csak az angolt. Külön Organet-könyv nem szükséges hozzá, mert a hangsúly elsősorban a módszeren van. Használhatjuk tehát az Inside outot vagy gimis Headwayt, bár az utóbbit nem ajánlják. Az óradíj igen borsos, 4500 forinttól 9000 forintig terjedhet a 45 perc ára. Az olcsóbb díjért színtiszta házifeladat-ellenőrzést kapunk, ha drágább, - több az órai munka. A Callan módszer lényege a beszélgetés, tehát a feltételes reflexekre apellál, a spontaneitásra épít. A hangsúly a beszéden és az önálló nyelvhasználaton van. A Callan órákra könyvet is be kell szereznünk, melynek 3.990 forint darabja. Ha nagyon önállók vagyunk, akkor kazettát is vegyünk (9.900 forintért darabját). Ha egyedül megyünk, 3800 forint az óradíj, ha viszont tízen vagyunk, már csak 950. Egy 30 órás tanfolyam esetében tehát 128 ezer forintot kóstál a tandíj. Babáktól egészen 14 éves korig alkalmazható ez a módszer.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

A Helen Doron által kifejlesztett nyelvtanulás lényege, hogy a gyerek ugyanúgy tanulja az idegen nyelvet, mint saját anyanyelvét. A Helen Doron módszerrel vidéken 92 városban, Budapesten 28 helyen tanítanak. Egy hároméves gyerek esetében egy tíz hónapos tanfolyam átlagosan százezer forintnál drágább, amiben benne van a tananyagcsomag is. Először ismerőssé teszik számukra a kreatív tanulást. Az Organet, a Callan vagy a Helen Doron módszer mindegyikében észrevehető a mai nyelvoktatás legfőbb irányzata, az önálló és aktív, felfedező tanulás. Pléh Csaba, pszichológus, nyelvész szerint tíz éves korunkig minden nyelvet elsajátítással, szégyenérzet nélkül kezdünk használni. Az állandó önkontroll és ellenőrzés a pubertás korral kezdődik, emiatt nem merünk a kezdetekben megszólalni. Ezért kell a mélyvíz, vagyis az idegennyelvi környezet hatásosabb nyelvtanulási mód, bármely nyelvtanfolyamnál.

1.  Módszerek és trendek a nyelvtanulásban
2.  Ártáblázat

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza