Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Falra kent festékek: olcsó hús, híg lé

Szabó Emese, 2008. szeptember 01. - hétfő 14:31
Címkék: vásárlás, adalékanyag, tartós, ingatlan, akció, szerelő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A falfestékekre fokozottan igaz a mondás, mely szerint olcsó húsnak híg a leve. Míg a legolcsóbb típusokból a teljes fedés eléréséhez igen sokat kell felhasználnunk, addig a jó minőségűekből meglepően kevés is elegendő.


Alapvetően háromféle beltéri fafesték közül választhatunk: vehetünk hagyományos mészalapú festékeket, diszperziós típusokat, gyantás-, illetve műanyag alapú festékeket. „A klasszikus, mész alapú falszínezők nagy előnye a fertőtlenítő hatás, ezért inkább kamrákat, külső helyiségeket festenek vele. Az előnyök sora azonban a fertőtlenítő hatással ki is merült, hiszen a mészfesték nehezen színezhető, ha valamilyen árnyalatot akarunk adni neki, rengeteg festékanyagot kell hozzáadnunk.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Festés és fertőtlenítés

Ennek oka a mész maró hatásában keresendő” - magyarázza Lehőcz Kata lakberendező, majd folytatja: „Ezért is lesz a végeredmény mindig jóval világosabb, mint a bekevert alapanyag.” Készre kevert, négyliteres mészfestéket már ezerkétszáz forintért vehetünk, ezt azonban kétszer-háromszor kell felkennünk, literje pedig nagyjából hat-hét négyzetméternyi felület egyszeri átkenésére elegendő.


Áruházi trükközés

A diszperziós festékek családja, színskálája a mészalapúakkal szemben borzasztóan széles, árukat pedig alapvetően minőségük határozza meg; az akciós, gazdaságos, látványosan olcsó diszperziós festéktől nem sokat várhatunk. A minőségi eltérésre jól következtethetünk abból, hogy mennyire csöpög, mennyire takar az adott festék. Barkácsáruházakban, hipermarketekben már ezerötszáz-kétezer forintért is vehetünk tizenhat literes vödrös festéket. Ez a mennyiség nagyjából arra elegendő, hogy egy előzetesen lealapozott, átlagos belmagasságú, harminc négyzetméteres szobát egyszer átfesthessünk vele.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Ha már felbontottuk, egy éven belül használjuk is el!

Sokszor márkásabb termékeket is lehet kapni akciós áron, nagyjából ugyanennyiért. Az akciós termékek vásárlásával azonban vigyázni kell, mert előfordulhat, hogy az áruházak azért akcióznak, mert az adott termékből sokat rendeltek, és félő, hogy nyakukon marad. Ezek a termékek ugyanis általában két évig őrzik meg minőségüket, de bontatlan gyári csomagolásban három-négy évig használhatók. A másik probléma is ebből adódik: onnantól kezdve, hogy a festékek levegőt kapnak, azaz gyári csomagolásukat megbontják, romlásnak indulnak. Ebben az állapotukban nagyjából fél-egy évig tarthatók el. Előfordul az is, hogy a polcokon lévő termékeket a dolgozók előzetesen már megbontották, és a dobozokat egyenként megsarcolva vízzel hígították vissza. Így azonban már nem lesz ugyanolyan színű a festék, mint a más időpontban vásárolt termék, vagy a javítófesték.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Olcsó, de sok kell belőle

Egy festék árába azt is bele kell kalkulálni, hogy az olcsóbb termékek csöpögnek, nem terülnek jól, így lassabban halad velük a munka. Emiatt jóval több idő szükséges felvitelükhöz, és takarítani is napokig kell, használatuk után. Ez pedig a munkadíjon, házi használat esetén pedig a szabadnapok számán látszik meg.Színtartósság és kiadósság

A színkódos színkeverés nagy előnye, hogy azonos bázisfestékbe ugyanazokat a színanyagokat keverve akár évek múltán is azonos árnyalat produkálható. Persze csak jó minőségű festék esetén. A jobb festékek, például a Dulux, a StoColor, Sefra vagy a Platinum, de még a Héra vagy a Trilak is kapható az aktuális divathoz igazodó trendszínekben. Ezek színeit a gyártók évek múlva is garantálják.

Forrás: Getty

Csak maradjon meg a színerősség...

Probléma viszont, hogy évek elteltével már a falon lévő szín lesz más, mint volt eredeti állapotában. A festékek színtartóssága nem egyforma, mert az ultraviola-sugárzás különböző mértékben fakítja az árnyalatokat. Itt mutatkozik meg az egyes termékek közti különbség: a színtartóbb típusok öt literje általában öt-hatezer forinttól indul. Ezekből a típusokból viszont tízliternyi is elegendő egy harminc négyzetméteres, előzőleg lealapozott helyiségre. Ez nagyjából feleannyi, mint amennyi a gyengébb minőségűekből szükséges.


Csúcsfestékek csúcs áron

Forrás: Getty
A műanyag- és műgyanta alapú festékek a csúcsminőséget képviselik, tökéletesen moshatók, selyemfényű, magasfényű falfelületet is elő lehet állítani velük. A műgyantás festékek további előnye, hogy segítségükkel strukturált alapú, „tükörglettelt” vagy csillámló falfelületet készíthetünk. Ezek a termékek a jó minőségű diszperziós festékeknél is jobban bírják a strapát, teljes mértékben UV-állók, az eredeti felület évek elteltével is tökéletesen javítható. Az ilyen termékek litere viszont kétezer forintnál is drágább, miközben a gazdaságos festék tizenhat literjéért sem kérnek el ennyit. Az ár-érték arány persze merőben más, hiszen a műgyantás festék két litere nyolcszor akkora felületre is elég, mint ugyanannyi, gyengébb minőségű. Sőt, tekintve, hogy a jó minőségű diszperziós festékekből a nem gyárilag készre keverteket magunknak kevertetjük, öt literért már tizenhárom-tizenötezer forintot is elkérhetnek. Ez esetben egy liter diszperziós festék nagyjából háromezer forint, miközben a nagyon drága, extra minőségű latex festékek litere kétezer forintból is kijön.

„A zselés festékek még a műgyantásoknál is drágábbak, literjük öt-hatezer forint. Ezekkel azonban olyan márványmintát, vagy antikolt, fényes vagy selyemfényű felületet lehet produkálni, amit hagyományos festékkel soha” - mondja Lehőcz Kata. Strukturált, de matt felületet egyébként hagyományos festékekkel is elő lehet állítani, akár összegyűrt újságpapír segítségével is. Ugyanezt „tudják” a különböző szivacshengerek, amelyek fel-, vagy leszedik a festékrétegeket. Fényes felületet azonban csak műgyantás és latex festékekkel lehet előállítani.

Alap az alapozó

A legdrágább festékből is irdatlan mennyiséget kenhetünk teljesen feleslegesen a falra. Lélegző alapozó használatával azonban sokat spórolhatunk: ez az anyag olyan selymes felületet biztosít, amelyen a színező réteg csúszik. Másrészt a fal sem a festéket szívja magába, hanem az alapozót. Emiatt típustól függően elegendő lehet akár egyetlen rétegben fölkenni a festéket. Igazán jó minőségű, drága festéket tehát csak így éri meg venni. Ötliternyi, jó minőségű alapozó nagyjából egy harminc négyzetméteres helyiség kifestéséhez elegendő. Az olcsó festékek olcsó alapozójának litere pár száz forint kerül (de több is kell belőle), a jobb minőségű, öt-hatezer forintos, ötliteres festékek alapozóját pedig nagyjából ugyanennyiért, öt-hatezer forintért mérik. A csúcsfestékek alapozója nemritkán nyolc-tízezer forintba kerül. Használatukkal viszont feleannyi színes festékre lesz szükség. Fontos, hogy míg diszperziós, vagy mészalapú festékre felvihető gyantás vagy latex alapú festék, addig ez fordítva csak újraalapozással működhet, ugyanis a gyantás felületről lepereg a diszperziós festék. Egy finom csiszolás és az alapozó használata azonban ezt a gondot is megoldja.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

KECAL, 2018. október 25. - csütörtök 17:36

Jedynka falfestéket vettünk, amely a felső árkategóriába tartozik (5 liter 7500 Ft). Három különböző színt vásároltunk, de a falra kenve egyik sem olyan színű volt, mint amilyet a színskála alapján venni szerettünk volna. A legmellbevágóbb eltérést a 11. sz. "karamell varázs"nál tapasztaltuk, amely halvány drapp helyett egérszürke (!!!!) volt a falon. A 8. sz. "krémpuding" sem barnás, hanem inkább zöldes árnyalatú sárga. A 25. sz. "pasztell álom" is jóval sötétebb, mint amit a színskála mutat. Amikor reklamáltunk, az eladó egyfolytában azt magyarázta, hogy márpedig a gyári színskála a valós. Vagyis ne a szemünknek higgyünk, hanem a gyári színskálának. Teljesen hülyének néznek bennünket a pénzünkért! !

kádas robertne, 2018. január 26. - péntek 20:07

Szeretnék érdeklődni, hogy "Dombóvar" tipusu faház, külső, belső falak festlslre milyen falfestéket ajánlanak.

V.J, 2015. november 06. - péntek 15:03

falfesték típusok

V.J, 2015. november 06. - péntek 15:02

falfesték típusok

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza