Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tűzijáték szervezése

Gönye László, 2008. augusztus 29. - péntek 14:59
Címkék: szerződés, ünnep, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Családi ünnepséget vagy céges rendezvényt egyre gyakrabban színesítenek tűzijátékkal. Az sem akadály, ha nappal, vagy zárt térben szeretnénk tűziparádét, hiszen számtalan cég áll rendelkezésünkre. Mielőtt azonban megemeljük a telefont, jó, ha felmérjük lehetőségeinket, tájékozódva feltételekről és árakról.


Elhatározástól a megvalósításig

Leggyakrabban az önkormányzatok rendelnek tűzijátékot falunapra, búcsúra, augusztus huszadikára vagy szilveszterre, de ma már céges, sőt családi rendezvényeken sem ritka az ilyen látványosság. A vonatkozó szabályozás meglehetősen szigorú, kizárólag az erre engedéllyel rendelkező cégeken keresztül intézhetünk tűzijátékot. Az esemény előtt legalább tizenöt nappal fel kell keresnünk a kiválasztott pirotechnikai céget, de ha vízről vagy egyéb extrém helyről szeretnénk fellövetni a robbanóeszközöket, szerencsésebb egy hónappal korábban felkérni a szervezőket. Kisebb, nem engedélyköteles eszközöket igénylő tűzijátékot akár egy-két nappal előbb is megrendelhetünk, ezek körébe tartoznak a szikraszökőkutak és a kis római gyertyák.

Forrás: MTI

A meghiúsult tűzijáték is tízezrekbe kerülhet


Komolyabb tűziparádé esetén a megbízott cég először terepszemlét tart, majd beszerzi a szükséges engedélyeket. Posovszki Norbert, a Pyrotoppon kft. ügyvezetője szerint gyakorlatilag nincs olyan helyszín, amire ne találnának megfelelő, engedélyeztethető megoldást, csupán a tulajdonos hozzájárulása szükséges a rendezvényhez. A tűzijáték-szervező cégek minden alkalommal egyedi szerződést kötnek a megbízóval, így szerződéskötésnél érdemes tisztázni, hogy abban az esetben,ha a rendezvényszervező cég alkalmasnak találja a helyszínt, de a szükséges engedélyeket mégsem tudják beszerezni, kit terhel az engedélyezés költsége. Egy alkalomra, egy eseményhez 18000 forintba kerül az engedélyek beszerzése, amit csak a szervező cég pirotechnikusa intézhet. Az engedélyeztetés keretében az illetékes megyei rendőrkapitányság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság mellett a tűzijátékot az adott település jegyzőjének is jóvá kell hagynia. A biztonság kedvéért érdemes tehát tájékozódni, hogy a településünkön érvényben van-e bármilyen - az általunk választott időpontot érintő - korlátozás, mondjuk zajkeltő tevékenységre. Az engedély megszerzése után nincs más hátra, mint figyelni az időjárást. Posovszki tájékoztatása szerint egy tűzijátékot egyedül a szél hiúsíthat meg. A 30-35 km/h-nál erősebb légmozgást a pirotechnikusok jórészt már kizáró oknak tekintik. A szerződés megkötésénél szerencsés tehát leszögezni, hogy milyen százalékban álljuk a füstbe ment tűzijáték költségeit, esetleg más időpontban igényeljük-e a szolgáltatást. Egy átlagos magántűzijáték költségének nagyjából felét az előkészületek (szállítás, munkabérek stb.) teszik ki, ilyenkor körülbelül ezzel a veszteséggel kell számolnunk.

Nagy durranás - kitől, mennyiért?

Bár már az interneten is számtalan tűzijáték-szervező cég közül választhatunk, ebben a műfajban az árak és a

Forrás: MTI

 

Drága lehet a nagy durranás

szolgáltatások összehasonlítása nem könnyű. Az sem jelent fogódzót, hogy melyik cég van a legközelebb, hiszen a szigorú raktározási szabályok miatt előfordulhat, hogy több száz kilométerrel távolabbról kell a helyszínre szállítani a pirotechnikai eszközöket. Általában elmondható, hogy a kisebb kerti látványosságok már ötvenezer forinttól elérhetők, de igazi nagy durranásra csak a százezres kategória fölött számíthatunk, akár a több milliós parádéval bezárólag. A szolgáltatás ára a választott eszközök kaliberétől és a lövésszámtól függ, és fizetnünk kell a további extrákért, például a zenei aláfestésért is. A cégek nagy része csomagban kínálja szolgáltatását. Ilyen például a barokk tűzijáték, lángshow, bengáli tűzkép, vagy egyszerűen csak ünnepi, esküvői, kerti tűzijáték. Ilyenkor érdemes részletesebben is rákérdezni, milyen kaliberű eszközöket, milyen lövésszámot és időtartamot takar a fantázianév, hogy a különböző cégek kínálata összehasonlítható legyen. Egyedi kérések is a műsorba illeszthetők, például az ünnepelt nevének vagy korának kiírása pirográf felirattal, a műsoridő elnyújtása vagy éppen sűrítése, az általunk választott zenével. Természetesen az a legtisztább, ha referenciafilmet kapunk az ígért tűzijátékról, ám a legtöbb esetben, különösen a kisebb összegű megrendeléseknél ilyen nincs, a választás elsősorban bizalmi kérdés. Egy tűzijáték során több ezer pirotechnikai eszköz alkalmazható. Léteznek tűzijátékbombák, mozsarak, szökőkutak, tűzijátéktelepek, római gyertyák; ha kellően tájékozódunk ezekről, akár mi magunk is összeállíthatjuk, melyikből, milyen sorrendben álljon össze a műsor.

Kérhetünk beltéri tűzijátékot is, egy ilyen látványosság jelenleg ötven-hatvanféle komponensből állítható össze. Beltéri rendezvényeikhez elsősorban színházak, erotikus show-k, cégek igényelnek például szikraszökőkutat vagy pirográf feliratot. Egyre gyakoribb igény mutatkozik a nappali tűzijátékokra is. Ilyenkor konfettibombák, füstábrák kompozíciója jelenti a produkciót; természetesen ugyanúgy személyre szabottan összeállítva, esetleg zenei aláfestéssel, léggömb-dekorációval kérhető ez a szolgáltatás.

Ha anyagi kereteink szűkebbek, vagy csak nem akarunk túl nagy felhajtást, az úgynevezett I. kategóriájú pirotechnikai eszközöket tizennégy éves kortól mi is megvásárolhatjuk és engedély nélkül használhatjuk. Ebbe a csoportba tartoznak a füstpatronok, durranók, de látványosabb darabok, az úgynevezett római gyertyák is. A II. kategóriás termékeket december 28-a és december 31-e között vásárolhatjuk, és december 31-én 18 órától január elsején reggel hatig használhatjuk fel. Ezek többek között különböző rakéták, „szökőkutak” lehetnek, néhány ezer forintos áron kapható csomagokban. III. és IV. kategóriás termékekhez mi magunk nem juthatunk és nem is használhatjuk őket.

Forrás: MTI

Szilveszterkor magunk is lebonyolíthatjuk a tűziparádét 


A pirotechnikai eszközök alkalmazását a 155/2003-as kormányrendelet szabályozza, de évente legalább egyszer sor kerül valamilyen módosításra. Legközelebb várhatóan szeptemberben várhatók kisebb változtatások, a feltételek szigorításával többek között szűkebbre szabják a tűzijátékok szervezésével foglalkozó cégek körét.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza