Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ki fizeti a csőtörés okozta kárt?

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. augusztus 25. - hétfő 15:11
Címkék: ingatlan, törvény, jog, víz, szerelő, díj, társasház, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bosszantó, ha lakásunk beázik, dohszagúvá téve ingóságainkat. Még bosszantóbb, ha a probléma állandósul, a hibát pedig nem tudjuk elhárítani, mivel társasházi közös tulajdonban lévő épületrészt érint, ami miatt a kijavítást senki nem érzi kötelességének.


Olvasónk levelében arra panaszkodik, hogy mióta megsüllyedt a lakása ablaka előtti járda, nappalija folyamatosan ázik. A lakás biztosítója nem fizet, mert - álláspontja szerint - az ázás a ház hibája, míg a ház biztosítója szerint (aki ráadásul ugyanaz, mint a lakás biztosítója) a ház biztosítása nem terjed ki a hibára.


Ki téríti meg olvasónk kárát?

A probléma megválaszolásához több kérdést kell tisztázni. Mindenekelőtt tisztázandó, hogy az a járdaszakasz, ahol a csőtörés bekövetkezett, illetve maga a cső társasházi közös tulajdonban, vagy önkormányzati tulajdonban van-e.

Forrás: MTI

Kié a járda?

Amennyiben társasházi közös tulajdonba tartozik, kérdéses, mire terjed ki a ház biztosítása. Mivel a piacon többféle vagyonbiztosítási ajánlat forog, a társasház által megkötött konkrét vagyonbiztosítási szerződés ismerete nélkül nem lehet arról nyilatkozni, hogy a ház biztosítása kiterjed-e a csőtörés okozta kárra. Olvasónknak javasolom, személyesen érdeklődjön a ház biztosítójánál arról, hogy a biztosító szerződés szerint fizet-e ilyen esetben. Ha a biztosítás nem terjed ki csőtörésre, illetve a csőtörés által a lakásokban okozott károkra, úgy olvasónk a társasházközösségtől igényelhet kártérítést.

Ha a járdaszakasz, illetve a cső önkormányzati tulajdonban van, akkor a kárért az önkormányzat felel, azt vele szemben kell érvényesíteni.


Forrás: MTI
Jogosult-e olvasónk saját hatáskörben orvosolni a problémát?

Olvasónk arról érdeklődik, jogosult-e saját maga feltárni és megoldani a problémát. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 142. § értelmében az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni, a kiadások ráeső részét pedig mindegyik tulajdonostárs viselni köteles. Ilyen kiadások előtt azonban a tulajdonostársakat lehetőség szerint értesíteni kell.

Az állag megóvását, fenntartását szolgáló, indokolt munkálatokhoz sem többségi, sem egyhangú határozat nem szükséges, azt bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni (elvégeztetni). Az indokoltság körében nem csak a munkálatok jellegének (valóban az állagromlás megakadályozását, a további károsodás elhárítását szolgálja-e), hanem az azzal járó költségeknek is jelentősége van. Ha ugyanis annak mértéke meghaladja a rendes gazdálkodás szempontjai szerint indokolt összeget, elvégzése csak a tulajdonostársak egyhangú határozata alapján történhet. Ha az állagmegóvó munka elvégzését az egyik tulajdonostárs határozta el, a törvény értelmében értesítési kötelezettség terheli a többi tulajdonossal szemben, mégpedig a kiadások felmerülte előtt. Ha értesítés után a tulajdonostársak között vita támad a munkálatok jellegéről és szükségéről, a kisebbségben maradt tulajdonostárs megtámadhatja a többségi határozatot.

Forrás: MTI
Az előzetes értesítés csak akkor mellőzhető, ha az állagsérelem elhárítása azonnali beavatkozást igényel, a késedelem pedig további károsodáshoz vezethetne. Az állagmegóvó munkák költségét a tulajdonostársak általában tulajdonihányaduk arányában kötelesek viselni.

A legnagyobb gondot jelen esetben is az okozza, hogy az probléma minél hamarabbi - akár a költségek megelőlegezése révén történő - megoldása nyilvánvalóan a károsult érdeke. Ha a károkozó - illetve a biztosító - önként nem téríti meg olvasónk kárát, úgy sajnos csak bíróság előtt tudja csak érvényesíteni igényét, ami jelentősen elhúzódhat, illetve költségekkel jár.

dr. Kardos Gyöngyi
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza