Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Besugározható a saláta Amerikában

Munkatársunktól, 2008. augusztus 22. - péntek 14:01
Címkék: élelmiszer, tartósítószer, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Engedélyezte az ionizáló sugárzás alkalmazását spenótra és salátára az Egyesült Államok élelmiszer-egészségügyi hatósága (FDA). Az FDA indoklása szerint a technika más élelmiszereknél már bizonyítottan hasznosnak bizonyult a baktériumok és más kórokozók elleni védelemben.


Forrás: Getty

Az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal csütörtöki bejelentése kitér arra is, hogy a besugárzásos kezelés hatására a leveles zöldségek tovább maradnak frissek, élettartamuk meghosszabbodik. Az engedélyezést megelőzte, hogy két éve több tucat fogyasztó E. coli fertőzést kapott, néhány kórházba is került a forgalomban lévő spenóttól és salátától. Legutóbb, a nyár elején Mexikóból érkezett csípőspaprikától indult ki szalmonellafertőzés. Az FDA azután hozta meg döntését, hogy minden szükséges adatot áttanulmányozott - közölte Stephanie Kwisnek, a hatóság szóvivője. Ipari csoportok nyolc éve kértek először engedélyt többféle élelmiszer, elsősorban hústermékek sugárzásos kezelésére. Az FDA eddig zöld utat adott egyebek közt húsok, fűszerek, kagylófélék ionizáló sugárzással való fertőtlenítésére.

Az Egyesült Államok élelmiszerügyi hatósága szerint évente mintegy hetvenhatmillió élelmiszereredetű mérgezés vagy fertőzés történik az országban. A leveles zöldségek, így a spenót és a saláta különösen veszélyesek fertőzés szempontjából, mert leveleik ideális életteret nyújtanak a kórokozóknak, ráadásul nyersen fogyasztják őket. Az élelmiszerek besugárzással való fertőtlenítése ártalmatlan az emberre, de az így kezelt termékeken jól láthatóan elhelyeznek egy sugárzást jelző logót, valamint a "sugárzással kezelve" feliratot - tudatta az FDA képviseletében Kwisnek.

Forrás: MTI

Forrás: Getty

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. február 18.

Hitelre van szüksége? Adunk mindenféle kölcsönt, például adóssághitel, üzleti kölcsön, o...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza