Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kínai büfé körkép

Potondi Eszter, 2008. augusztus 19. - kedd 12:51
Címkék: vendéglátás, egészség, élelmiszer, adalékanyag, tartósítószer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyre több kínai büfé, étterem működik itthon is. Üzemeltetésük jövedelmező vállalkozás, hiszen gyors és olcsó ételt sokan keresnek. Az itt kapható ételeknek azonban kevés közük van a tradicionális kínai konyhaművészethez.


A csirkehús bambuszrüggyel-gombával jóval egészségesebb ételnek tűnik a hamburgernél és sült krumplinál. Ám a kínai büfék ételei a sok zöldség és könnyű köret ellenére semmivel nem egészségesebbek, mint a gyorsétteremben kaphatók. Legkedveltebb fogásaik, például a mártásos húsok, vagy a wokban készült zöldséges csirke is tele van sóval, zsírral, kalóriával. Egy adag egy felnőtt napi kalóriaszükségletének felét fedezi, de ilyesmit választva zsírt és nátriumot is jócskán kapunk tányérunkra.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Hong Kong - Kínában a büfé is más

Az Európában és Amerikában működő kínai büféknek kevés közük van az eredeti kínai gasztronómiához. Főként egyszerűsített, a tömegízlést kiszolgáló ételeket kínálnak - mondja Nagy Ibolya táplálkozás-szakértő. Az ősi kínai konyha - szemben a gyorsbüfékkel - kevés olajat, zsiradékot használ. Alapanyagaikat inkább párolják, az így készült étel pedig könnyű és egészséges lesz. A hagyományos kínai konyhaművészet mellett maga az étkezés is rituálékra épül. A hazai talponállók inkább arra törekednek, hogy az étel európai ízvilágot idéző, laktató legyen - fűzi hozzá a szakember. Ne csodálkozzunk tehát, ha egyik-másik kínai büfében már-már magyarosan fűszerezett csirkemájat is rendelhetünk.

Ahogyan Kínában csinálják...
Az Európában meghonosodott kínai éttermek kínálata meg sem közelíti az eredeti keleti ételek minőségét. A tradicionálisan húsokban és zsiradékban szegény, zöldségekben gazdag kínai fogásokat az európai konyha saját ízlésére formálta, így a „nyugati” büfékben szinte csak olajtól tocsogó, húsos ételeket árulnak. Pedig a hagyományos kínai fogások elsősorban változatos zöldségekből, rizsből, tésztából, mártásokból, illetve némi húsból vagy halból állnak (az utóbbi kettő csak a megfelelő ízhatás kedvéért kerül az ételbe). A zöldségek tápanyagtartalmának megőrzésére a kínaiak különösen figyelnek: a növényeket általában bambuszrácson gőzölik, vagy kevés olajban rövid ideig pirítják, hogy a lehető legtöbb vitamin maradjon az ételben.
Valószínűleg a gyakori éhínségnek köszönhető, hogy a kínaiak „minden ehetőt” nyersanyagnak tekintenek. A vadon élő állatokat (medúza, patkány, mormota) sokáig előszeretettel fogyasztották, mára azonban ezek az ínyencségek csupán Kantonban számítanak kedvelt csemegének. A többi tartományban a szárnyasoké és a disznóhúsé a főszerep. Bár a kínaiak „kutyaevőként” vonultak be az európai köztudatba, ez azonban nem jelenti, hogy a házi kedvencek a vacsoraasztalon kötnének ki: Kínában elsősorban a kopasz kutyát fogyasztják, de magas ára miatt ritka, ünnepi ínyencségnek számít.

Büfé vagy étterem?

A kínai éttermeknek hazánkban két jellemző típusa van. Az egyik olcsó, ebédidőben párszáz forintos menüt kínáló hely, a másik viszont elegáns, ahová asztalt kell foglalni. Az éttermek és büfék közti, hatalmas nívó- és árkülönbség a felhasznált alapanyagok minőségéből is adódik.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Étterem, büfé: ég és föld

A kis utcai büfék szűkszavú tulajdonosai annyit azért elárulnak, hogy a náluk érvényes árak fejében nem számíthatunk gasztronómiai csodákra. Ez nem is meglepő, hiszen a kínai konyha számos, Magyarországon nem kapható zöldséget és fűszert használ, egy magára valamit is adó étterem pedig importálja ezeket. Az olcsó büfék jobb híján krumplival, sárgarépával helyettesítik a ritka és drága alapanyagokat, az ízfokozás érdekében pedig bőségesen használnak keményítőt, és nátrium-glutamátot is.

Ízfokozók, glutamátok (E620-625)
Glutamátok: élettanilag fontos aminosavak, a glutaminsav sói, amit szervezetünk maga is előállít. Kiemelt szerepet játszanak a sejtszintű anyagcsere-folyamatokban, az elfogyasztott idegen fehérje lebontásában, és hozzájárulnak a szervezetünk felesleges nitrogénjének eltávolításához is. A glutaminsav és sói természetes módon találhatóak meg például a paradicsomban, a zöldborsóban, a kukoricában, bizonyos sajtokban, de tojásban, különféle húsokban és halakban is fellelhetőek. Vízben és a nyálban könnyen oldódik, így többek között a természetes glutamátot tartalmazó ételek ízfokozására is használják. Főként cukornád és -répamelasz, illetve keményítő erjesztésével állítják elő. Angol rövidítése MSG (monosodium-glutamate). Elsősorban a glutamátok felelősek a kínaiétterem-szindrómáért, melynek főbb tünetei a fáradtság, tompa hát- és tarkótáji fájdalom, fejfájás, szorító érzés a mellkas tájékán, szapora szívverés, ritkán erős migrén, esetleg bőrpír és izzadás. Elhízáshoz való hozzájárulását tudományos kutatásokkal eddig nem igazolták, bár a jól ismert étvágynövelő hatás következménye könnyen lehet akár elhízás is.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Kínai kajához kínai rosszullét?

Számos mende-monda kering a kínai büfék kutya- vagy macskahúsból készült szecsuani marhájáról, esetleg a rizshez húsköretként szolgáló, szaftos kutyaeledelről, ám ez csak városi legenda. Annyi bizonyos, hogy a kínai talponállók jelentős része - higiéniai szempontból és az ételek minőségét illetően egyaránt - hagy maga után kívánnivalókat. ÁNTSZ-adatok szerint a kínai büfékkel szemben nem folyik több eljárás, felmerülő problémáik a többi éttereméhez hasonlóak. Volt olyan büfé, ahol a korábbi ellenőrzések során azonosítatlan eredetű fagyasztott húst, fűszert, szárított gombát találtak, a tulajdonos pedig nem tudott igazolást felmutatni az alapanyagok beszerzéséről. Volt olyan üzlet is, amelyet alapos takarításra ítéltek az ellenőrök.


A kínai büfék kínálata

Szinte minden talponálló kínai büfé étlapja változatos. Erős-savanyú vagy zöldborsós kukoricalevest már százhúsz forinttól kanalazgathatunk. Egyik kedvelt előételük, a tavaszi tekercs szintén százhúsz forinttól kapható, ropogós rákszirmot pedig már 130 forintért majszolgathatunk. Főételből legtöbb helyen akár fél adag is rendelhető. A szárnyasokból, csirkéből, kacsából készült ételek vannak túlsúlyban, de a menüből a szecsuani módra készülő marha és sertéshús sem hiányozhat. Míg előbbiért átlagosan négyszáz forintot, utóbbiért ötszázat kérnek.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nagy a választék ugyan, de az "egyeníz" miatt hamar megunható


Halételekből viszonylag csekély a választék, halat bambuszrüggyel és gombával legolcsóbban 550 forintért ehetünk. A különböző módon elkészített rizs- valamint zöldségköretek árszintje száztíz és háromszáz forint között alakul. Desszertként sült zöldségeket, banánt, ananászt már 140 forintért nassolhatunk. Egy komplett ebéd ára ötszáz és ezer forint közt jár, az adagok kiadósak.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. február 18.

Hitelre van szüksége? Adunk mindenféle kölcsönt, például adóssághitel, üzleti kölcsön, o...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza