Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tudnivalók a tapétáról

Gyarmati Stefánia, 2008. augusztus 15. - péntek 16:01
Címkék: vásárlás, tartós
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megkérdeztünk néhány tapétakereskedőt, milyen érvekkel tudnák meggyőzni a lakásfelújítókat arról, hogy tapétát vegyenek és ne falfestéket, és milyen tanácsokkal látják el azokat a vevőiket, akik saját kezűleg kívánják kitapétázni a lakásukat.


Gálosi Györgyné, a Géta Center tapéta nagyker ügyvezetője szerint a mai modern német vagy francia gyártmányú tapéták zömét eleve házilagos felrakásra tervezik és gyártják. A gyapjúrostos, ún. Vliestapéták (ejtsd vlísz) a legmodernebb, környezetbarát technológiával készülnek. Papír helyett textilszálakat és cellulózt tartalmaznak, így jóval tartósabbak, mint pár évtizeddel ezelőtt készült elődeik. Ezt a fajta tapétát bátran ajánlja kezdők számára is, mert felrakása nem nehéz.

Forrás: Getty

Egyszerű felrakásra tervezve

Ha mintásat választottunk, felrakásakor az összeillesztéseknél kell kicsit jobban odafigyelni. Ezek a tapéták ragasztáskor nem nyúlnak, száradáskor nem zsugorodnak, a színüket sem vesztik el az évek alatt, nap vagy tisztítás hatására sem, moshatók vagy legalábbis nedves ruhával tisztíthatók. A gyártók általában tíz év garanciát adnak rájuk. A vliestapéták vastagságtól és mintázattól függően, 1200-2800 forint közötti áron kaphatók a barkácsáruházakban és szaküzletekben. Ezek a kereskedések a honlapjukon is elérhető, meglehetősen részletes felrakási útmutatókkal is szolgálnak. A kereskedők szerint jelenleg a vlies a legkeresettebb típus. Ha nem problémás a falfelület, és mi magunk tesszük fel a tapétát, valóban olcsóbban jövünk ki, mintha festenénk. Ráadásul az eredményt is hosszabb ideig élvezhetjük, főleg, ha nincs dohányos, vagy háziállat lakásunkban. Cseréje is egyszerű, mivel a felső felület könnyen lehúzható, a falon maradt réteg pedig kiváló alap az új tapéta számára.

Forrás: Getty

Mintásnál a legfontosabb a precíz illesztés

A vliestapéták népszerűségének köszönhetően fokozatosan háttérbe szorulnak a festhető tapéták. A hagyományos, fűrészporos tapéta a szobafestők álma, hiszen dupla pénzt (tapétázás és festés) kaszálhattak a lakástulajdonosoktól. Több üzletben ingyen adnak fűrészporos tapétát a falfestékhez, és nem is a legolcsóbb gyártmányt. Ha belefutunk egy ilyen akcióba, érdemes ellenőrizni a tapéta tulajdonságait, esetleg megalkudni egy jobbfajta fűrészporosra, amit amúgy is nehezebben adnának el. Az eleve drágább, habosított technológiával készült tapétákból is sokféle többször festhető változat létezik. Emellett döntve ne feledjük, hogy a ragasztó mellé falfestéket is vennünk kell, illetve annak kockázatát sem, hogy a kikeverthez képest a végeredmény más árnyalatú lehet.

Forrás: Getty

Legdrágább kategória a selyemtapétáké
, amelyeket a legtöbb szaküzletben csak katalógusból tudjuk kiválasztani. Ezt a típust mindenütt csak megfelelő referenciákkal rendelkező szakemberrel javasolják feltétetni. A minőséget a gyártók csak szakszerű felrakás esetén szavatolják, a selyemtapéta felhelyezése pedig külön szakértelmet és nagy gyakorlatot igényel.

A nem megfelelő alapozás, túl sok ragasztó, tökéletlen összeillesztés egyaránt tönkreteszi a tapéta fényét, a megmattult felület pedig igen csúnyán fest a sima falon.

Ha nem bízunk magunkban, vagy nincs időnk belevágni a tapétázásba, akkor munkabérre nagyjából a tapéta árát kell rászámolnunk. Sok szakember első ránézésre olcsóbbnak tűnik, mivel csak a tapéta lerakásának díjáról tájékoztat, ám ne feledjük; a korábbi tapéta eltávolítása, glettelés-alapozás és a felhelyezés mind külön tétel négyzetméterenként, amiket ha összeadunk a végén, mégiscsak kijön a tapéta ára.

Forrás: Getty

Olcsóbb, ha magunk rakjuk fel. Csak sikerüljön...

Az egyik kiskereskedő óva intett a gyanúsan olcsó külföldi, illetve a magyar gyártmányú tapétáktól. Utóbbit sajnálattal hallottuk, főleg azt, hogy éppen a reklamációk miatt ő már évek óta nem is tart magyar tapétát. Érdeklődésünkre az OBI-nál elmondták, hogy az elmúlt fél évben nem találkoztak tapétával kapcsolatos reklamációval, ám magyar tapétát ők sem tartanak.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szüksége van egy fedezett és fedezetlen hitel? Van szüksége lakáshitel javítása? Befektetői...

Menekülés a UPC-től

Dobson, 2019. március 21.

Szia,
Hiteleket adunk 1000 és 100 000 000 dollár között. Hiteleink jól biztosítottak, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szükség van sürgős hitelre? Üzleti kölcsönöket, személyi kölcsönöket, hallgatói kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés