Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lakásunk címkéje az energiatanúsítvány

2008. augusztus 12. - kedd 09:51
Címkék: gáz, áram, ingatlan, ellenőrzés, kiadvány, jog, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jövőre az új építésű ingatlanok energiatanúsítványt kapnak, amiből kiderül, mennyire hatékony az épület energiafelhasználása. Így eldönthetjük mennyire „takarékos” lakást vásárolunk. A minősítés ára pár tízezres költség, ám a rendszer bevezetése körüli ellentmondások fényében kidobott pénznek tűnik. A jogszabály nem bünteti azokat, akik kötelezettségük ellenére sem készíttetnek vizsgálatot, sőt a lakástulajdonosok sem reklamálhatnak, ha az ígért energiafelhasználás dacára többet „fogyaszt” otthonuk.


A lakás címkéje - az energiafelhasználás gumicsontja

Energiafelhasználásunk több mint negyven százalékát az épületek fűtésére, villanyáramra és egyéb hasonlóra fordítjuk. Az uniós irányelv és a hazai szabályozás ezen akar változtatni - tudtuk meg Schneider Gábortól, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szóvivőjétől. 2009. január elsejétől minden új építésű és közhasználatú épület (állami és önkormányzati) esetében kötelező az energetikai tanúsítás. Az uniós ajánlásra bevezetett jogszabály csak 2012-től teszi kötelezővé a bizonyítványt régi épületekre, eladásuk esetén, sőt a kiadandó lakásokra is. Az Unió 2002-es döntése szerint a tagállamokban legkésőbb 2009-ig be kell vezetni az épületek energiatanúsítványának rendszerét. Magyarországon eredetileg 2006. január elsejétől startolt volna a rendszer, de haladékot kaptunk.

Forrás: MTI

Bőven van mit megtakarítani...

Az energiatanúsítvány ötlete Dániából indult, onnan vette át az unió. Ott a számítási módszer meglehetősen bonyolult, több tízoldalas útmutató magyarázza. Más EU tagországokban egyszerűbb a tanúsítás menete. Németországban 2003-tól vezették be a rendszert. Ott a tanúsítvány tíz oldalból áll, tartalmaz - többek között - egy egyszerűbb energiamegtakarítási ajánlást és egy komolyabb beruházást igénylőt is.


Mire jó a tanúsítvány?

Az igazolás megmutatja, milyen szintű egy adott épület energiafogyasztása. Szabvány szerint a legkedvezőbb "A+", legrosszabb pedig az "I" kategória. A 2009-től hirdetett energetikai korszerűsítési pályázatokhoz szükséges lesz a tanúsítvány. Mivel felváltja a most kötelező, "épületek energiahasználatát vizsgáló koncepciót", plusz költség nem terhei a pályázókat. A tanúsítás lehetővé teszi az épületek energetikai felhasználásának minőségi javítását is, azzal, hogy rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira. Vagyis azok a tulajdonosok, akik lakásukkal együtt tanúsítványt is kapnak, tudni fogják, milyen beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy otthonuk "energiatakarékosabb" legyen.


Hogyan készül?

A tanúsítvány kiadását felsőfokú végzettséggel rendelkező mérnökök végezhetik. A tanúsítók körét a szakmai szervezetekkel közösen kívánja bővíteni  a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, piaci versenyfeltételeket teremtve - ígéri Schneider. A tanúsítókról névjegyzéket vezetnek a területi mérnöki-, valamint a területi építész kamarák is.

Forrás: MTI

Lakásonként önállóan szabályozható és mérhető fűtési rendszer

Az összesített országos névjegyzéket a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara vezeti, honlapjukon felkerül a tanúsítással foglalkozó szakemberek listája. A lehető legteljesebb körű információszolgáltatás érdekében a települési önkormányzatok ügyfélszolgálatán is megtalálható lesz a tanúsítók névjegyzéke. A Budapesti Műszaki Egyetemen eddig kétszázan végezték el a tanúsításhoz szükséges képzést - mondta az Energia Klub munkatársa.

Besorolás:

A+ Fokozottan energiatakarékos
A Energiatakarékos
B Követelménynél jobb
C Követelménynek megfelelő
D Követelményt megközelítő
E Átlagosnál jobb
F Átlagos
G Átlagost megközelítő
H Gyenge

A tanúsítás speciális vizsgálatot igényel, egy-egy épület energia felhasználását több órás felmérés után számolják ki, meglehetősen bonyolult képlettel. Vizsgálják - többek között - a hőhidakat, csatlakozási éleket, nyílászárók minőségét és tulajdonságait, kivizsgálják, vannak-e belső hőforrások. Kiszámolják az épület, lakás fűtési hőigényét. Megvizsgálják az épületgépészeti rendszereket, kiderítik, mennyi energiát igényel a fűtés és a melegvíz előállítása. Figyelembe veszik az esetleges légkondicionálók, szellőztető berendezések energiafelvételét. Vizsgálják a világítás módját és energiaigényét is. Megnézik a falban futó elektromos hálózat anyagát, a vezetékek átmérőjét. 

1.  Lakásunk címkéje az energiatanúsítvány
2.  Gyakorlati problémák

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza