Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ilyen az ideális büfés

Munkatársunktól, 2008. augusztus 06. - szerda 09:51
Címkék: élelmiszer, vásárlás, vendéglátás, mérgezés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Akadnak olyan országok, ahol veszélyes utcán át árusított ételt enni. Bár Magyarország nem tartozik ezek közé, mégis érdemes tisztában lenni azzal, hol szabad lángost venni, elcsábulni néhány gombóc fagylaltra vagy egy jó, fűszeres gyrosra - derül ki a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) hírleveléből.


Általában érdemes arra figyelni, hogy tiszta, rendes legyen az üzlet, az eladóhely, amelyben nincsenek legyek vagy más rovarok. A kiszolgáló világos, tiszta formaruhát visel, a haját lefedi, vagy hátraköti. Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem nyúl kézzel az ételhez, nem dohányzik, van kézmosási lehetősége és azt használja is. A kiszolgált étel forró, a hűtendő étel jéghideg. A tányér, a pohár, az evőeszköz kifogástalanul tiszta. Van hulladékgyűjtő. Nem annyira az egészségügyi előírásokhoz tartozik, de más szempontból fontos, hogy a kínálat és minden ár egyértelműen, jól láthatóan van feltüntetve, számlát, blokkot kérés nélkül adnak - figyelmeztet rá a MÉBIH.

Forrás: MTI

Sokat fejlődtek a "fagylaltviszonyok"

Ezen belül is vannak speciális szabályai annak, hogy milyen például az ideális fagylaltárus. Ilyen feltétel, hogy a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a tégelyeket a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól elhúzható plexilappal védik a kiszolgálási szünetekben. A tárolókban csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van. (Ellentétben a sok cukrászdában alkalmazott újféle divattól.) A fagylalt nem kőkemény, nem folyik, a régire nem öntik rá az újonnan kevert hideg nyalánkságot, a megolvadtat pedig nem fagyasztják le újra. Az adagolókanalat nem szabad piszkos vízbe mártani vagy ruhába törölni. A kanálmosóban mindig legyen tiszta a víz. A tölcsért szalvétával kell megfognia a kiszolgálónak és úgy odanyújtani a vásárlónak.

A lángos az egyik legkedveltebb nyári finomság. Olyan helyen azonban nem érdemes venni - figyelmeztetnek a szakemberek - ahol átható, égett olajszag van, mert ez azt jelenti, hogy nem cserélik rendszeresen az olajat, ami káros az egészségre. A lángos mindig legyen friss, soha se nyúlós, langyos, kiszáradt. A feltéteket, önteteket, sót, tejfölt, fokhagymaszószt tartalmazó tégelyek legyenek tiszták és azokhoz csak a kiszolgáló személyzet nyúlhat, a vásárlók nem.

Forrás: MTI

Görögország - Előre a világcsúcsért!

A gyros fűszeres illata sokakat elcsábít. De csak olyan helyen kérjük a pitába csomagolt ételt, ahol gyakran forgatják a húsos nyársat, hogy minden falat jól átsüljön, mert csak az alapos sütés pusztítja el a baktériumokat. A láthatóan nem eléggé átsült húsdarab veszélyes, ilyet nem szabd belerakni a pitába. A lenyesett húsdarabnak nem szabad beleesnie a tálcára, mert ott a még nyers húslével keveredhet, ez veszélyes. Nap végén a megmaradt húst meg kell semmisíteni. Másnap nem használhatják fel. Erre különösen üzletnyitásnál érdemes gyanakodni. Az ételt - ha a fogyasztó kéri - át kell forrósítani. Az utcai ételfogyasztás előtt érdemes kezet mosni az éhes vándornak, vagy legalább fertőtlenítő kéztörlőt használni. Előre szeletelt gyümölcsöt, már kifacsart gyümölcslevet nem ajánlott venni. Csak a frissen, forrón tálalt étel biztonságos, vagy a hűtőből akkor kivett, hideg étel - figyelmeztet a MÉBIH, amelynek honlapján - www.mebih.gov.hu - további fontos tanácsokat olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza