Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Eltűnt a garancia kötelezettje

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. augusztus 01. - péntek 15:31
Címkék: garancia, szavatosság, jog, szerződés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A vonatkozó jogszabály új lakásra és meghatározott tartós fogyasztási cikkekre kötelező garanciát ír elő. A jogszabályon alapuló garancián túl jótállás szerződéssel vállalható.


A Ptk. 248. § (1) értelmében, aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra köteles, ennek időtartama alatt a felelősség alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett. A jótállás a jogosult törvényből eredő jogait nem érinti, így nem érinti a szavatossági jogait sem, ami a jótállástól függetlenül megilleti a vásárlót.


Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

„Vettem egy PC-t egy éve, újonnan, két év garanciával, egy kis üzletből, ami azóta elköltözött, a weblapjuk egy éve nem frissült és a telefonjuk nem kapcsolható (az új címükre nem mentem még el, mert Zuglóban van és napközben nem tudok eljutni oda). Látszólag tönkrement a cég – ahogy a tőlük vásárolt kis PC is -, a nevük Focus Computer. Felhívtam hát az ASUS Magyarország Kft.-t, elmondtam, hogy jártam, megkértem őket, segítsenek. Azt mondták, csak laptopra, TFT-re, PDA-ra van központi garancia, a PC-kre a kisker vállalja a vevő felé a garit, es a nagyker a kisker felé, úgyhogy így jártam. Felajánlották, hogy ha mondok egy sorozatszámot, megpróbálják kideríteni, melyik nagykertől szarmazik a gép, esetleg ott kopogtathatok. Megadtam a sorozatszámot, erre azt mondták, hogy ez nem magyar nagykerből való, a CH valószínűleg Kína betűkódja lesz, onnan hozhatta be a cég. Avval vigasztaltak, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Most itt tartok. Közben vennem kellett egy használt gépet egy huszasért, hogy otthon működjenek a dolgok, és ott áll a gyász az asztalom alatt. Hogyan es hol tudnám érvényesíteni a garanciát Kínán kívül, esetleg Magyarországon belül?”

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Néha nem egyszerű érvényesíteni a garanciát

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó, kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 1 § kimondja, hogy a jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez. A jótállási jogokat a fogyasztási cikk tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül. Ha a gyártó a fogyasztási cikkre a hivatkozott rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra. A jótállás időtartama a jogszabály szerint egy év, ami nem zárja ki, hogy az eladó vagy a gyártó ennél hosszabb időre vállaljon jótállást.

Fentieken túl, a termék hibája által okozott kárért a termékfelelősségről szóló, 1993. évi X. törvény rendelkezései szerint felel a termék gyártója. Ezen törvény szerint a termék akkor hibás, ha nem nyújtja azt a biztonságot, amely általában elvárható, figyelemmel különösen a termék rendeltetésére, ésszerűen várható használatára, a termékkel kapcsolatos tájékoztatásra, a termék forgalomba hozatalának időpontjára, a tudomány és a technika állására.

A hivatkozott törvény értelmében kárnak minősül valakinek a halála, testi sérülése vagy egészségkárosodása folytán bekövetkezett vagyoni és nem vagyoni kár, valamint a hibás termék által más dologban okozott, a kár bekövetkeztekor ötszáz eurónak a Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza középárfolyama szerinti forintösszegénél nagyobb összegű kár, ha az a más dolog szokásos rendeltetése szerint magánhasználat vagy magánfogyasztás tárgya, és azt a károsult is rendszerint ilyen célra használta. Import termék esetén e törvénynek a gyártóra vonatkozó rendelkezéseit az importálóra is megfelelően alkalmazni kell. Ez a szabály nem érinti az importálónak a gyártóval szemben érvényesíthető igényét. A gyártót fentiekben ismertetett felelőssége az adott termék általa történő forgalomba hozatalától számított tíz évig terheli, kivéve, ha a károsult időközben bírósági eljárást indított a gyártó ellen.


Hogyan és kivel szemben érvényesíthetjük a garanciát?

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó, kötelező jótállásról szóló jogszabály értelmében a jótállási igény jótállási jeggyel érvényesíthető. Főszabály szerint a forgalmazóval, illetve ha a gyártó a fogyasztási cikkre a hivatkozott rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, akkor közvetlenül a gyártóval szemben. A jótállási jegyet a forgalmazó köteles a fogyasztónak a fogyasztási cikkel együtt - külön kérés nélkül - átadni. A fogyasztó a kijavítás iránti igényét a forgalmazó által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesítheti.

Forrás: MTI

Nem kell Kínáig menni...

Amennyiben a garanciális kötelezett „eltűnt”, és a termékfelelősségről szóló jogszabály nem alkalmazható, akkor sajnos garanciális igényünket nem tudjuk érvényesíteni. Amennyiben a garanciális kötelezett még nem „tűnt el” teljesen, hanem például felszámolás alatt áll, akkor az igényünket be kell jelenteni a felszámolónál.

Ha a garanciális kötelezett önként nem teljesíti a kötelezettségét, akkor az igényünkkel bírósághoz vagy békéltető testülethez fordulhatunk. A békéltető testületi eljárás ingyenes és gyorsabb, mint a bírósági eljárás.

Olvasónk levele alapján a cégnyilvántartásban ellenőriztem az általa megadott céget. A cég él, tehát érvényesíthető vele szemben a garancia. A hibás terméket a fogyasztónak kell a garanciális kötelezetthez szállítania, kivéve a rögzített bekötésű, illetve tíz kilogrammnál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket. Ezeket, - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani.

dr. Kardos Gyöngyi
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza