Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Terjedőben az INBÉ tápérték-jelölés

Munkatársunktól, 2008. július 22. - kedd 14:41
Címkék: élelmiszer, adalékanyag, tartósítószer, vásárlás, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Aktívan és folyamatosan vezetik be az európai étel- és italgyártók az Irányadó Napi Beviteli Értéken alapuló önkéntes jelölési rendszert.


Az Irányadó Napi Beviteli Érték vagy röviden INBÉ a magyar fogyasztóknak sem ismeretlen, hiszen már számos terméken, például joghurtokon, kekszeken, édesipari termékeken látható a jelölés, amelyből kiderül mennyivel járul hozzá adott termék a napi tápanyagszükséglethez, illetve a táblázatról leolvasható a termék teljes energiatartalma is.

Egy múlt év novemberében kezdődő és idén márciusig tartó felmérés során Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában kérdeztek meg 2026 étel- és italgyártó céget - köztük multinacionális vállalatokat és családi tulajdonban lévő hentesüzleteket, pékségeket is - az INBÉ bevezetéséről. Az adatokból kiderült, hogy a válaszadók csaknem fele (negyvennégy százaléka) alkalmazza az INBÉ-információt tartalmazó címkéket. Jóllehet a nagyvállalatoké a vezető szerep, mivel mintegy hatvanöt százalék nyilatkozott úgy, hogy bevezette a INBÉ címkék alkalmazását vagy tervezi annak bevezetését, a közepes társaságok ötvennyolc százaléka és a kisvállalkozások harmincnégy százaléka szintén használja az INBÉ jelölési rendszert vagy tervezi annak használatát - tudatta az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége a távirati irodával.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Egyre gyakrabban találkozunk vele

Két évvel ezelőtt még alig alkalmazták az INBÉ jelölési rendszert, ma pedig az élelmiszerek és italok jelentős és gyorsan növekvő hányadát lefedi a rendszer. A felmérés szerint az INBÉ címkéket alkalmazó cégek hetvenkilenc százaléka várhatóan a termékválasztéka több mint felét bevonja az alkalmazásba, és hetvenöt százalék a csomagolás elején kívánja feltüntetni az INBÉ-információt. Magyarországon is egyre több cég tartja fontosnak, hogy termékein feltüntesse az Irányadó Napi Beviteli Értéket. Jelenleg az egyik gyorsétterem-lánc és tizenegy cég termékeinek csomagolásán található meg az új jelrendszer.

Egy 2008. júniusi, egészségtudatos magyar fogyasztók között végzett kutatás eredménye szerint az emberek nagyon pozitívan reagálnak az INBÉ bevezetésére. Nem csak tetszik a vásárlóknak a jelölés, de kifejezetten keresik is az üzletekben található termékeken. A válaszadók véleményéből kiderült: szeretnék, ha még több terméken szerepelne az INBÉ-alapú jelölés, hogy ez alapján tervezhessék napi étkezésüket - áll az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége tájékoztatójában. Az INBÉ jelölési rendszer megértését egy információs honlap is segíti: a www.mitiseszemiszom.hu oldalon nem csak az INBÉ címkékről lehet többet megtudni, de a fogyasztók segítséget kaphatnak egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend összeállításához is.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza