Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Emelkedő kamatok: tehetünk ellene?

dr. Zugfil Tamás, 2008. július 22. - kedd 11:51
Címkék: bank, hitel, díj, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Érdemes megvizsgálni, mikor is emelhet kamatot a hitelszerződés futamideje alatt egyoldalúan a hitelintézet.


Kevés háztartás mondhatja el magáról manapság Magyarországon, hogy nem törleszt legalább egy, vagy akár többféle hitelt. A magyar társadalomban az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a lakosság hitelállománya; lakáshitel, autóhitel, vállalkozói hitel, beruházási hitel, fogyasztási hitel, diákhitel, szabad felhasználású hitel stb. - a választék széles. Nemcsak a választék mozog azonban széles palettán, hanem a kamatok, valamint nem ritkán a kamatemelkedések is. Érdemesnek tűnik tehát megvizsgálni, mikor is emelhet kamatot a hitelszerződés futamideje alatt egyoldalúan a hitelintézet.

Olvasónk kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

Forrás: MTI

„2005 novemberében felvettem 5.500.000 forint deviza alapú lakáshitelt, amit úgy hirdet az OTP, hogy a kamat 2.49 százalék, a THM 5.49 százalék. A hitel felvétele után egy-két hónappal a kamatot felemelték 2.99 százalékra, de azóta már többször is emeltek, jelenleg öt százaléknál tart. Panaszlevelet is írtam a PSZÁF-nak a túlzott mértékűnek tartott kamatemelés miatt, hiszen a közjegyzői szerződésben az áll, hogy a kamatot csak akkor emelhetik, ha a jegybanki alapkamat emelkedik, vagy az infláció jelentős mértékben megváltozik. Erre azt a választ kaptam, hogy ha a szerződés lehetőséget ad a kamatemelésre, akkor emelhetik. Az emelés mértékére az ő (PSZÁF) hatáskörük nem terjed ki, polgári peres eljárás útján tudnám tovább folytatni az ügyet. Én nem értek a banki-pénzügyi rendszerhez, nem tudom mennyire volt jogos a kamatemelés, és hogy milyen szakember tudná megállapítani: érdemes-e elindulnom a „széllel szemben”.

Ha a bank számára kedvezőtlenül alakulnak az árfolyamok, akkor emeli a kamatot, de ha kedvezően alakul, akkor már nem viszi lejjebb. Így felpumpálódik a kamat. Tavaly a jegybanki alapkamat lejjebb ment negyed százalékkal, de nekem akkor is emelték a kamatot, míg a többi bank csökkentett.”

Tisztelt Olvasónk által említett esetben deviza alapú hitelről beszélhetünk. A pénzintézetek az esetek döntő többségében deviza alapú hiteleket kínálnak ügyfeleiknek, ez nyújtja ugyanis számukra a legnagyobb biztonságot. Rendszerint olyan országok pénznemében kapjuk hitelünket, ahol meglehetősen jó az árstabilitás (pl. svájci frank), ennek megfelelően a pénz értéke viszonylag lassú ütemben romlik, azaz alacsony az infláció. Hitelfelvevőként azonban a devizában felvett hitelt forintra átváltva kapjuk, illetve forintban is fizetjük vissza a felvett összeget.

Forrás: MTI

Illeszkedni kell

Magyarországon jelenleg meglehetősen magas az infláció, ami azt eredményezi, hogy a devizában (olvasónk esetében svájci frankban) felvett hitel összege forintban kifejezve folyamatosan növekszik. Elsősorban ennek köszönhető, hogy a futamidő alatt úgymond „drágul a hitelünk”. A másik tényező mely ugyanezt eredményezi, az Olvasónk által említett körülmény; a kamatemelés, mely az előbbi körülménnyel rendszerint összefügg. Magas infláció esetén a jegybank rendszerint emeli a jegybanki alapkamatot, megkísérelve ezzel az infláció visszaszorítását. A jegybanki alapkamat emelésének pedig egyenes következménye, hogy a kereskedelmi bankok is emelik kamataikat. Miért tehetik meg ezt azonban a folyamatban lévő hitelszerződések esetében is?

A Hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény tartalmazza elsősorban a hitelintézetekre vonatkozó szabályokat. E törvény 208. és 209. §-a szerint az üzletszabályzatnak kell tartalmaznia a kamatszámítás módját, a kamat megváltozásának lehetőségét, illetve magát azt, hogy változtatható-e a kamat, és ha igen, milyen módon. Alapvetően tehát a hitelintézetek számára fennáll annak lehetősége, hogy a hitelszerződéseik kamatfeltételeit egyoldalúan megváltoztassák.

Forrás: MTI
A hitelintézetek természetesen élnek ezzel a törvényi felhatalmazással, és üzletszabályzataikban részletesen szabályozzák a kamat megváltoztatásának feltételeit. A pénzügyi piaci feltételek és körülmények ugyanis napról napra változhatnak, afelől pedig ne legyenek kétségeink, hogy a pénzintézetek az ebből eredő kockázatokat igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben az ügyfeleikre áthárítani. Ezért tartalmazzák a bankok üzletszabályzatai (melyek egyébként az egyedi hitelszerződés részét képezik) rendszerint az olyan jellegű szabályokat, melyek szerint a jegybanki alapkamat változása illetve a pénzügyi helyzet különböző okokból eredő, bank számára kedvezőtlen alakulása esetén a bank jogosult egyoldalúan emelni a kamatot. E kitételek mellett azonban általában szerepelnek arra vonatkozó rendelkezések is, melyek szerint a jegybanki alapkamat csökkenése esetén a hitelintézet az ügyfél számára kedvezően módosítja a kamat mértékét.

Tisztelt Olvasónknak azt ajánlom, gondosan tanulmányozza át az egyedi hitelszerződést valamint a hitelintézet üzletszabályzatát, ezek tartalmazzák ugyanis a kamatváltozás feltételeit. Amennyiben ezek alapján felmerül annak lehetősége, hogy a hitelintézet jogosulatlanul módosította a kamatokat, érdemes mielőbb felkeresni e problémával az adott hitelintézetet. Ennek sikertelensége esetén - amire sajnos jó esély van - marad a polgári peres út. Ebben az esetben hivatkozhatunk a hitelintézet esetleges szerződésszegésére, valamint hivatkozási alap lehet a Polgári Törvénykönyv 231. § (3) bekezdésének rendelkezése, mely szerint a túlzott mértékű kamatot a bíróság mérsékelheti. Egy esetleges peres eljárás sikereiről nyilatkozni azonban a tények és a szerződések pontos ismerete nélkül nem lehet.

dr. Zugfil Tamás
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

tájékozott, 2008. augusztus 26. - kedd 16:45

Tisztelt Ügyvéd Úr! Felhívnám szíves figyelmét arra, hogy létezik "belső-" és "külső" infláció! Amikor a hivatalos valuta helyi vásárló értéke csökken, beszélünk inflációról "Mo-on" A devizák Forinthoz viszonyított árfolyamának ehez semmi köze! Persze lehetne azt mondani; a Forint inflálódik, ha 100 forint -ért az előző évhez képest 20 %-al kevesebb sváci Frankot kapunk. Ennek azonban az ellenkezője volt a jellemző az elmúlt 6-7 évben. 174Ft. egy CHF mára 138-142Ft.=1 CHF-re zsugorodott, tehát a forint "külső-" vásárló ereje egyre jobb lett. (Köszönhetően a "szabad /a/ rablás " gazdasági politikának.. A befektetők nagyon magas eredményeket vihetnek el, sokszor "garantáltan".) Visszatérve a hitelekhez: aki nem veszi a fáradságot az igazának ellenőrzésére és kiharcolására, azt a bankok "is" meghúzzák... Amit Én tudok ajánlani: Számold ki, hova érdemesebb az idődet befektetni, a pénzkeresésbe, vagy a pénzmegtakarításba?! (e szerint dolgozz vagy küzdj az igazadért!)

prfecó, 2008. július 25. - péntek 12:10

Kedves Hozzászoló! Nyugodtan pereljen, én pontosan ilyen eset miatt, 8 évig huzakodtam az OTP -vel, csak megkaptam kamatos kamattal mindent. Miután személyesen a bank vezetőit idéztettem be tanúnak, ugyanis az Ő utasításukra változtattak a feltételen, ezért a Bíróság jogosnak találta beidéztetni az általam megnevezett Elnök-vezérigazgatót és társait. Na ez volt sok az OTP-nek, rögtön megegyeztek velem, persze ezt már korábban is megtehették volna.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza