Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Monitorszemüveg a munkaadótól

Kovács Barbara, 2008. július 19. - szombat 10:21
Címkék: egészség, tartós, díj, jog, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A monitor hosszas bámulása igencsak megviseli szemünk világát. Vajon melyik szemüveg, mi ellen véd, és milyen esetben fizeti ki cégünk a monitorszemüveg árát?


A munkáltatóknak nem drága a dolgozók szeme világa

Emberek milliói töltik életük java részét monitorok bámulásával, miközben különböző szempanaszokkal és közérzeti kellemetlenséggel küzdenek. Közel tíz éve, 1999-ben született és 2003. január elsején lépett hatályba a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló, 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet. Eszerint legfeljebb hat órát szabad képernyő előtt tölteni, és minden órában tíz perces szünetet kell tartani, amelyek nem összevonhatók.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Tíz perc szünet óránként, képernyőtől távol

A rendelet értelmében azonban csak annak jár éleslátást biztosító szemüveg, aki napi munkaideje során legalább négy órán keresztül használ munkahelyén képernyős eszközt, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is - mondta Gedeon András az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője.

A munkavállalóknak előzetes, illetve időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton kell jelezniük a foglalkozás-egészségügyi orvosnak, ha ilyen típusú munkára jelentkeztek. A vizsgálatot végző orvos indokolt esetben szemészeti szakvizsgálatra utalja be a munkavállalót, ahol megállapíthatják a jogosultságot. A szemvizsgálaton felmérik a szem állapotát, és különböző adatok birtokában szabják személyre a lencsét.


Miért kell segédeszköz?

Normális esetben általában harmincat pislogunk egy perc alatt. Monitor előtt - a koncentrálás miatt - ez a szám általában húszra csökken, de extrém esetben elérheti a hetet is - figyelmeztetett Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. Ez fárasztja és kiszárítja szemünket. Az éleslátást biztosító szemüvegre azért van szükség, mert használatával számos kellemetlen tünet, mint a fejfájás, szédülés, szemkáprázás, fáradtság érzés vagy vörös szem küszöbölhető ki. Rosszabb esetben már meglévő látásproblémánkat is súlyosbíthatja. Ezek a panaszok ugyanis mind szemünk túlzott erőltetéséből fakadnak.

Ahhoz, hogy szemünk ne fáradjon el, elsősorban az éleslátás biztosítása a fontos. Ezt egy úgynevezett degresszív lencsével érik el, amely a közellátást segíti. Erre kerülnek különböző rétegek, amelyek hagyományos szemüvegeken is megtalálhatóak, például: antireflex, amely a tükröződést akadályozza. De erre kerülhet az a réteg is, amely portaszító hatású. Erre azért van szükség, mert a monitorok vonzzák a port. A porszemcsék pedig cirkulálnak a monitor és a klaviatúra között, így szemünkbe is belekerülhetnek különböző szembetegségeket okozva.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Pihentet és véd a portól

Fontos tudni, hogy a munkáltatóknak éleslátást biztosító monitorszemüveget, nem pedig szűrőszemüveget kell biztosítaniuk dolgozóiknak - hangsúlyozta Tóbiás Richárd. A szűrés korábban a CRT (csöves) monitorokhoz kellett, ám az LCD monitorok sugárzása már elenyésző. A szakember szerint hagyományos képernyőt már nagyon kevés munkahelyen használnak, persze ilyen esetben mód van szűrőszemüveg készíttetésére. Tévhit, hogy a TFT (vékony) monitorokhoz már nincs szükség szemüvegre. Ugyanis, ahogy azt a szakember elmagyarázta, az nem a szűréshez, hanem a látás megkönnyítésére kell.

Milyen a jó monitorszemüveg? - ezt vizsgáljuk a következő oldalon!

1.  Monitorszemüveg a munkaadótól
2.  A munkáltatók szeretnek spórolni

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza