Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Aranytojás, tyúktartás

Sallak Kinga, 2008. július 15. - kedd 11:41
Címkék: élelmiszer, vásárlás, egészség, ellenőrzés, fertőzés, mérgezés, piac
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tojást enni igen egészséges dolog. Beszerezhető piacról, őstermelőktől, bár leggyakrabban boltokból jutunk hozzá. Jelölésük kötelező, amiből szinte ólra pontosan kideríthető származási helyük. Hasznos tudnivalók és érdekességek a tojásról.


Az Arany Tojás díj olyan termelőket jutalmaz, akik nagyüzemi baromfitartásuk során odafigyelnek jószágaik életkörülményeire is. A díj eredményesen ösztönzi az európai tojástermelő cégeket a ketreces tartás beszüntetésére. Uniós rendelet írja elő azt is, hogy 2012-ig minden tyúktartónak javítania kell a ketreces tartás körülményeit.


Állattenyésztés vagy állatkínzás?

Ha egy élőlény elpusztul, a cukorból keletkező tejsav szervezetében marad, az izom pedig hússá alakul. Ha egy állat nem élhet számára megfelelő életkörülmények közt, és - különösen vágás előtt - „stresszelik”, az menekülési ösztönt vált ki belőle. Ennek hatására gyorsabban válik ki a tejsav, a jószág húsa így savas lesz. Emiatt főzéskor a feldolgozott hús mennyisége mintegy felére csökken.

Forrás: MTI
A bolti tojások jó része csonkolt csőrű tyúkoktól származik, akik kis ketrecekben, összezsúfolva élnek. Helyük annyira szűk, hogy még a szárnyukat sem tudják átmozgatni. A helyszűke miatt agresszívabb állatok csőrét megrövidítik, hogy ne tudják egymást csipkedni. Másfél éves koruk körül vagy levágják, vagy termelőknek adják el őket. Kikerülve innen, néhány hónap alatt összeszedik magukat. Jó néhánynak még tolla is alig volt, mikor elhoztuk őket, vadabbak is voltak az átlagosnál - állítja Huszák Erzsébet sülysápi őstermelő. Egy tyúk naponta egy tojást tojik, s mivel rendeletben szabályozták, hogy ki mennyi tojást adhat el egy héten, sok belőle a családban marad. Itt is elfogy, és egészségesebb, mint a külföldi bolti tojás. Takarmánynak kukoricát, búzát, árpát kapnak, és szeretnek csipegetni az udvaron is - tette hozzá.

A szabad tartást népszerűsítő kampánynak ellenzői is vannak. Ők azt állítják, hogy a munkahelyek, és az árak fontosabbak a tyúkok lelkivilágánál. Szerintük a nagyüzemi tartás káros hatása az állatokra téveszme. A tartás körülményeit szigorú állatvédelmi rendeletek szabályozzák, a ketreces tartásmód előnyeit hangsúlyozva. Eszerint „biztonságos” élelmiszert csak zárt tartású állatoktól kaphatunk. A más módon tartás jóval több időigényesebb és drágább.


Jelölés, előírások

A tojásokat jelenleg kötelezően jelölni kell. A kód megmutatja, milyen országból, milyen tartásból származnak. Doboza mellett érdemes ellenőrizni a benne lévő tojást is, mert a magyar dobozban lehet külföldi is. Ez azért is fontos, mert nálunk például kötelező a szalmonella elleni oltás. A hazai tojás nem utazott több ezer kilométert, vagyis frissebb, mint a külföldi. (A tojáson olvasható kódszám első részének jelentése: ökológiai tartás: 0, szabadtartás: 1, alternatív, mélyalmos tartás: 2, ketreces tartási rendszer: 3. A második elem az ország kódját mutatja, a magyar tojás HU jelölésű. A harmadik rész a megyét jelöli. Eszerint: 01 Baranya, 02 Bács-Kiskun, 03 Békés, 04 Borsod-Abaúj-Zemplén, 05 Csongrád, 06 Fejér, 07 Győr-Moson-Sopron, 08 Hajdú-Bihar, 09 Heves, 10 Komárom-Esztergom, 11 Nógrád, 12 Pest, 13 Somogy, 14 Szabolcs-Szatmár-Bereg, 15 Jász-Nagykun-Szolnok, 16 Tolna, 17 Vas, 18 Veszprém, 19 Zala, 20 Budapest.

Forrás: MTI
A negyedik rész az állategészségügyi kerületet mutatja. Itt kell megjelölni a dátumot, és a tárolhatóság végső időpontját. Nem kötelező, de van aki azt is feltünteti, hogy mikor tojta a tyúk az adott tojást. Az ötödik elem a tojótyúk-jelölést mutatja, a hatodik rész pedig az állattartó telep kétjegyű sorszámát jelöli az adott kerületben. A hetedik, a törtvonal után, pedig az istálló száma.

Mit nem szabad adni a csirkének? - a következő oldalon kiderül!

1.  Aranytojás, tyúktartás
2.  Tojásárak, tojásfélék

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Eric finance, 2018. június 23.

Szüksége van valamilyen kölcsönre, ha igen, e-mailt küldenünk ma arról, hogy hogyan szerezzü...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2018. június 21.

Sürgős hitre van szüksége (alapok)? Ha igen, további információért forduljon hozzánk e-mail...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Lisa Scott, 2018. június 20.

Jó napot mindenkinek,
A nevem Lisa Scott, azt szeretném használni ezt a médiumot, hogy me...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés