Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Foglaló vagy előleg?

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. július 11. - péntek 15:01
Címkék: díj, jog, szerződés, vásárlás, kereskedő, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Vajon tisztában vagyunk-e azzal, mi is valójában a foglaló szó jelentése? A köztudatban a foglaló az adásvételi szerződéshez kötődik. Az emberek nagy része annyit „tud” róla, hogy ha a vevő visszalép az ügylettől, az adott foglaló elvész.


Nézzük meg pontosan, miképp rendelkezik a foglalóról a Polgári Törvénykönyv (Ptk.):

„Szerződés megkötésekor a kötelezettségvállalás jeléül foglaló adható. A szerződés megkötésekor átadott pénzösszeg vagy más dolog csak akkor tekinthető foglalónak, ha ez a rendeltetése a szerződésből kétséget kizáró módon kitűnik. Ha a szerződést teljesítik, a foglalót a szolgáltatás ellenértékébe be kell számítani, ha pedig a foglaló nem alkalmas beszámításra, vagy a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.” Fontos szabály, hogy a túlzott mértékű foglalót a bíróság mérsékelheti.

A fenti rendelkezésből megállapítható, hogy foglalót kikötni nem kizárólag adásvételnél lehet, bár valóban, a leggyakrabban adásvételnél szokták alkalmazni. A foglaló másik nagyon fontos fogalmi ismérve, hogy foglaló csak és kizárólag szerződés megkötésekor átadott pénzösszeg, vagy más dolog lehet. Ez két dolgot jelent, egyrészt szerződés nélkül nem beszélhetünk foglalóról, másrészt pedig a szerződéskötést megelőzően, vagy a szerződéskötést követően - akár a szerződés rendelkezései szerint - átadott pénzt vagy más dolgot nem lehet foglalónak minősíteni.

Itt megjegyzem, hogy a szerződéskötést megelőzően átadott pénzösszeget vagy más dolgot a felek egyező akarattal foglalónak minősíthetik a szerződés megkötésekor, ebben az esetben már betölti a foglaló a rendeltetését.

Az előleg abban különbözik a foglalótól, hogy annak nincs biztosítéki jellege. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szerződés - mindegy kinek - felróható okból nem megy teljesedésbe, akkor az előleg visszajár.

Tekintettel arra, hogy a foglaló szerződéshez kötődik, fontos tisztázni a szerződés fogalmát. A Ptk. úgy rendelkezik, hogy a szerződés a felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezésével jön létre. Ez azt jelenti, hogy a felek között létre kell jönnie egy megállapodásnak a szerződés feltételeiről. Szerződés létrejöhet szóban, írásban, sőt ráutaló magatartással is. Jogszabály csak bizonyos szerződések érvényességéhez, így például ingatlan adásvételi szerződéshez követeli meg az írásbeliséget. Az írásbeli szerződésnél – vita esetén - könnyebb a feltételek megállapítása, hisz azokat rögzítették. Szóbeli megállapodásnál már sokkal nehezebb a bizonyítás.

Természetesen a szerződés feltételeinek ismerete elengedhetetlen annak eldöntéséhez, hogy kinek, mikor és milyen kötelezettségeket kell teljesítenie. Amennyiben a feltételek nem állapíthatók meg, alkalmazni kell a Ptk. és egyéb, adott ügyletre irányadó jogszabályok rendelkezéseit.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Kidobott pénz?

Olvasónk esetében döntő jelentőségű, hogy egyáltalán lehet-e - a fentiek alapján - foglalónak minősíteni az átadott összeget. Amennyiben igen, akkor kérdés, miben állapodtak meg a felek a fizetés feltételeiről. A szerződés, illetve a felek megállapodásának ismerete nélkül nem lehet eldönteni, hogy meghiúsult-e a szerződés, vagy még csak késedelem áll fenn. Fontos azonban hangsúlyoznom, hogy amennyiben a vevő a fizetési kötelezettségét hitel útján kívánja teljesíteni, akkor a hitel esetleges nem folyósítása az ő terhére esik, hisz joggal elvárható, hogy a vevő - mielőtt szerződést köt - járjon utána annak, hogy tudja-e és milyen forrásból tudja teljesíteni fizetési kötelezettségét. Persze minden esetben vizsgálni kell a szerződéskötés körülményeit is, hogy megállapítható legyen, kit, miért terhel felelősség.


Mikor minősül a foglaló túlzott mértékűnek?

A bírósági gyakorlat egységes abban, hogy az elfogadott mértékű foglaló a szerződés értékének tíz százaléka. Ezt meghaladó mértékű foglaló eltúlzott mértékű, persze minden esetben vizsgálni kell az eset összes körülményét.


Mit tehetünk a foglaló visszakövetelése érdekében?

Amennyiben a visszajáró foglalót a kötelezett önként nem fizeti vissza, akkor javasolom, hogy írásban, ajánlott tértivevényes levélben szólítsa fel a foglaló visszaadására. Természetesen az írásbeli felszólítás nem kötelező. A kötelezett nem teljesítése esetén bíróság előtt tudja érvényesíteni igényét, illetve fogyasztói szerződés esetén fordulhat a békéltető testülethez is. A békéltető testületi eljárás ingyenes és gyors, míg a bírósági eljárás költséges és hosszadalmas. A bizonyítási teher is a felperest terheli, a bizonyítatlanság is az ő terhére esik.

A második olvasói levél kapcsán felmerül a feltűnő értékaránytalanság is, ami a szerződés érvénytelenségét vonja maga után. Az érvénytelenség megállapítását a tudomásszerzéstől számított egy éven belül és bíróságtól lehet kérni.

dr. Kardos Gyöngyi
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Zsolt, 2017. május 27. - szombat 19:19

Jó napot! Lefoglalóztam egy autót de meg gondoltam magam szeretném vissza mondani a szerződést, több mint 10% foglalót fizettem! Mi a tehendőm hogy tudnám vissza szerezni a pénzem ha esetleg nem fizetnék vissza?!

Szőkéné Huszár Zsuzsa, 2017. január 17. - kedd 16:03

Kérdésem a következő! Lányom esküvői ruhát foglalózott egy kétszázezres ruhát negyvenezerért péntek délután. Hétfőn jelezte, a kölcsönző felé, hogy meggondolta magát, ha semmi más lehetőség nincs, akár menyecskeruhát kölcsönözne az értékért vagy valaki varratna, de a tulajdonos alpári módon ordított vele és semmilyen megoldást nem találtak. Van e erre egyáltalán valami megoldás? Válaszát előre is köszönöm.

Hajdú Éva, 2016. december 12. - hétfő 19:40

Tisztelt ügyvédnő! Ezúton szeretnék fordulni tanácsért foglaló visszaigénylésének ügyében. Esküvőnk szervezése alkalmából kiválasztottunk egy látszólag megfelelő hotelt- interneten keresztül, személyes látogatás nélkül. Mivel külföldön élünk és a hotel managerével tudattuk hogy a személyes látogatás csak kb 2 héttel az emailes kommunikációnk után történne, közölte velünk hogy a szabad dátumok iránti érdeklődés nagy, így nyomást gyakorolva ránk foglalót kért 200.000 Ft értékben, anélkül hogy szerződést kötöttünk volna vagy tájékoztatott volna hogy a foglaló nem visszatérítendő! Sajnos személyes látogatásunk alkalmával csalódnunk kellett több tényezőben is, így a kiválasztott hotel nem felelt meg a feltételeinknek, ezért pár nap megfontolás után szerettük volna visszamondani a foglalást. Ekkor a hotel managere közölte velünk hogy a foglaló nem visszatérítendő, annak ellenére hogy a foglalást kilenc hónappal a tervezett esemény előtt szerettük volna törölni. Szeretnénk véleményért és tanácsért fordulni Önökhöz, hogy jogi szempontból igényt tarthatnánk e a foglaló visszatérítésére. Előre is köszönjük segítségüket, Tisztelettel, Dr. Hajdú Éva

BÁRDOS BEÁTA, 2016. július 29. - péntek 06:30

Tisztelt cimzett!Édesanyám egy 2.700.000 ft-os ingatlant lefoglalózott 700.000,-forintal,amit már nagyon megbánt.Mivel éppen akkor egy pchiátrián állt kezelés alat.Hogyan vonahatná ezt vissza,hogy ezt a nagy összegű foglalót is visszakapja?

Tóth Roland, 2016. július 21. - csütörtök 20:15

Kedves Ügyvédnő! Olyan ügyben érdeklődnék,hogy szerettem volna vàsàrolni személyautót egy kereskedőtöl. Meg is egyeztünk az autó vételáràról és előlegben kifizettem az autó àtiràsi kölcségeit ami 115e ft volt. Az autón lett vna egy minimàlis hitel amit 3napra rà a bank sajnos elutasitott. Közben 1hétre rà nekem sikerült a hiányzó összeget beszereznem de a kereskedő eladta az autot màsnak,az előleget meg természetesen nem akarja visszaadni. A kérdésem az,hogy ez visszajàr nekem ?vagy ne foglalkozzak vele mert jogilag nem jàr? Előre köszönöm megtisztelő válaszát!

Tóth Mónika, 2016. május 11. - szerda 14:06

Kedves Ügyvédnő! Esküvő kapcsán foglalót kértek tőlünk az alábbi feltételekkel: Megrendelő köteles foglalót fizetni 120.000 Forint, azaz százhúszezer forint, mely tartalmazza a személyzeti díjat is egyben. Személyzeti díjról viszont semmilyen leírás nem volt. Sem szóban, sem írásban. Annak mértéke sem ismert és nem is tapasztaltunk ilyent más helyen. A helyszín azt mondja, a foglaló összegét nem számítja bele a későbbi fizetendő tételekbe. Tehát ez plusz költség. Nem ellenkezik ez a foglaló fogalmával? Jogilag ez helyénvaló? Köszönettel, Móni

Tóth Mónika, 2016. május 11. - szerda 14:06

Kedves Ügyvédnő! Esküvő kapcsán foglalót kértek tőlünk az alábbi feltételekkel: Megrendelő köteles foglalót fizetni 120.000 Forint, azaz százhúszezer forint, mely tartalmazza a személyzeti díjat is egyben. Személyzeti díjról viszont semmilyen leírás nem volt. Sem szóban, sem írásban. Annak mértéke sem ismert és nem is tapasztaltunk ilyent más helyen. A helyszín azt mondja, a foglaló összegét nem számítja bele a későbbi fizetendő tételekbe. Tehát ez plusz költség. Nem ellenkezik ez a foglaló fogalmával? Jogilag ez helyénvaló? Köszönettel, Móni

Papp Csilla, 2016. március 30. - szerda 09:31

Kedves ügyvédnő!2015 év február hónapban"eladtam" tanyámat.Pontosabban jelentkezett egy angol állampolgár,hogy szeretné megvenni a tanyát.Ügyvéd készített szerződést ahol átadott a vevő számomra 10% foglalót.Az úrnak volt egy Magyi lakos ismerőse az ő telefonszámát adták meg ha bármi van azt a számot hívjuk és a barátja neki átadja az üzenetet.Persze az én számom és címem is tudja az angol úr.Egyszer telefonált a barátja 2015év októberében van e fejlemény.Telt az idő,volt kifüggesztés földhivatal,agrár kamara stb..Lezáródott az ügy 2 hónapja próbálom elérni a barátot telefonon szólni,hogy vége az eljárásnak erre ezen a számon előfizető nem kapcsolható.Tanúként szerepel a címe a szerződésben gondoltam felkeresem.Anyukáját találom a címen ki elmondta,hogy fiát nem lehet elérni és ő úgy tudja az angollal fia összeveszett.Ügyvédünk küldött angliába levelet az állandó lakcímre a vevő számára jelentkezzen minél hamarabb.A levél visszajött.Próbáljuk elérni neten ,postán de sehol semmi.Egyszerűen nem tudjuk értesíteni.Itt a kérdés meddig kell várni rá?Hónapokig ,évekig addig nem árulhatom újra?Ilyenkor mi a teendő?Várom válaszát.Előre is nagyon szépen köszönöm!

Papp Csilla, 2016. március 30. - szerda 09:31

Kedves ügyvédnő!2015 év február hónapban"eladtam" tanyámat.Pontosabban jelentkezett egy angol állampolgár,hogy szeretné megvenni a tanyát.Ügyvéd készített szerződést ahol átadott a vevő számomra 10% foglalót.Az úrnak volt egy Magyi lakos ismerőse az ő telefonszámát adták meg ha bármi van azt a számot hívjuk és a barátja neki átadja az üzenetet.Persze az én számom és címem is tudja az angol úr.Egyszer telefonált a barátja 2015év októberében van e fejlemény.Telt az idő,volt kifüggesztés földhivatal,agrár kamara stb..Lezáródott az ügy 2 hónapja próbálom elérni a barátot telefonon szólni,hogy vége az eljárásnak erre ezen a számon előfizető nem kapcsolható.Tanúként szerepel a címe a szerződésben gondoltam felkeresem.Anyukáját találom a címen ki elmondta,hogy fiát nem lehet elérni és ő úgy tudja az angollal fia összeveszett.Ügyvédünk küldött angliába levelet az állandó lakcímre a vevő számára jelentkezzen minél hamarabb.A levél visszajött.Próbáljuk elérni neten ,postán de sehol semmi.Egyszerűen nem tudjuk értesíteni.Itt a kérdés meddig kell várni rá?Hónapokig ,évekig addig nem árulhatom újra?Ilyenkor mi a teendő?Várom válaszát.Előre is nagyon szépen köszönöm!

Papp Csilla, 2016. március 30. - szerda 09:30

Kedves ügyvédnő!2015 év február hónapban"eladtam" tanyámat.Pontosabban jelentkezett egy angol állampolgár,hogy szeretné megvenni a tanyát.Ügyvéd készített szerződést ahol átadott a vevő számomra 10% foglalót.Az úrnak volt egy Magyi lakos ismerőse az ő telefonszámát adták meg ha bármi van azt a számot hívjuk és a barátja neki átadja az üzenetet.Persze az én számom és címem is tudja az angol úr.Egyszer telefonált a barátja 2015év októberében van e fejlemény.Telt az idő,volt kifüggesztés földhivatal,agrár kamara stb..Lezáródott az ügy 2 hónapja próbálom elérni a barátot telefonon szólni,hogy vége az eljárásnak erre ezen a számon előfizető nem kapcsolható.Tanúként szerepel a címe a szerződésben gondoltam felkeresem.Anyukáját találom a címen ki elmondta,hogy fiát nem lehet elérni és ő úgy tudja az angollal fia összeveszett.Ügyvédünk küldött angliába levelet az állandó lakcímre a vevő számára jelentkezzen minél hamarabb.A levél visszajött.Próbáljuk elérni neten ,postán de sehol semmi.Egyszerűen nem tudjuk értesíteni.Itt a kérdés meddig kell várni rá?Hónapokig ,évekig addig nem árulhatom újra?Ilyenkor mi a teendő?Várom válaszát.Előre is nagyon szépen köszönöm!


1 2 3 4 5

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza