Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Patika trükk

Kati, 2008. július 10. - csütörtök 15:41
Címkék: gyógyszer, egészség, átverés, reklamáció, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A receptet megtartották, mintha a felírt három gyógyszert kiadták volna. Tehát most van egy doboz raktár többlet, és amikor cimbora tér be, recept nélkül ki tudják adni.


Férjem cukorbetegségére felíratott három havi gyógyszert az orvossal. A belgyógyász ennél többet nem írhat fel. Amikor ki akartam váltani a XVII. kerületi Liget Center csillogó új patikájában, először egy patikus tanuló vette el a receptet, majd megjelent a gyakorlott gyógyszerész. Kijelentette, ő csak két doboz gyógyszert adhat ki, mert az orvos nem jegyzett fel valamit a receptre. Miért írt fel az orvos három adagot, elutazunk? Nem utazunk el, de semmi köze nincs is hozzá, ott a címünk, adatunk a recepten, és még mondjam is meg, mikor vagyunk otthon és mikor nem? A sor meg mögöttem kígyózik. Nem vitatkoztam, elhoztam kettő dobozt, nagy szükség volt rá. Gondoltam az orvos írta fel rosszul.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Otthon aztán kiderült a turpisság, a recepten három darab volt, de csak kettőt adtak ki, látszat kifogással, s a receptet megtartották, mintha a felírt három gyógyszert kiadták volna. Tehát, most van egy doboz raktári többlet, és amikor cimbora tér be, recept nélkül ki tudják adni. Az biztos, hogy legközelebb ha ilyen trükkel próbálkoznak, visszakérem a receptet, de ezt már egy másik patikában fogom tenni, mert ide nem megyek vissza.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

véleményem, 2008. július 11. - péntek 13:23

Kedves dayaxx! Köszönöm hozzászólásod! Azért az szintén elfogadhatatlan, ami Veled történt, a 31 napos hónap kapcsán. De miért kellene bármiről is magyarázkodnunk a kiváltásnál? Hiszen ezeket a dolgokat ők megtanulták valamikor, nem? Üdvözöllek: É.

dayaxx, 2008. július 11. - péntek 10:03

Kati! Az orvos tévedett. Egy vényre csak 1 havi adagot lehet felírni. 1 vény krónikus betegségre vonatkozó kezelés esetén a szokásos 30 helyett 90 napig érvényes. Vagyis minden hónapra külön vény, és az sem biztos, hogy egy hónapon belül ki lehet váltani őket... Véleményem! A gyógyszertárosnak kell kiszámolni az orvos által a vényre írt adag alapján, hogy hány patron inzulin jár neked. De vigyázni kell, mert nekem úgy számolták ki, hogy 31 napos hónapra már elég sem lett volna. Hozzátenni, hogy bizonyos betegségek esetén emelekedi a vércukor szint és így több inzulin beadása indokolt lehet... szóval kell nekik magyarázni nem keveset:-)

Kovács Linda, 2008. július 11. - péntek 09:29

Kedves Kati! Ha két doboz gyógyszert váltott ki, akkor a számítógépes rendszer csak azt a kettőt veszi ki a raktárkészletből. Ezt a blokkon is ellenőrizheti. Blokkot akkor is kap, ha a gyógyszerért nem kell fizetnie. Egy receptet csak egyszer lehet elszámolni, tehát nincs lehetőség csalásra. Ez egy nagyon szigorúan ellenőrzött számítógépes rendszer, a kiadott gyógyszerek számát és a recpetek sorszámát rögzíti, és folyamatosan küldi az illetékes hatóságnak. A gyógyszerész nem csalni próbál, hanem nagyon szigorú szabályokat kell követnie. Ha az orvos nem írta rá a receptre, hogy szándékosan írt fel három havi adagot (pl. azért, mert valaki elutazik), nem pedig véletlenül, akkor a gyógyszerész csak a minimálisan meghatározott adagot adhatja ki. Szomorúnak tartom, hogy az emberek a gyógyszerészeket ellenségnek tekintik, nem pedig olyan szakembernek, aki segít a (a sokszor kínos és kellemetlen) egészségügyi problémák megoldásában.

Kovács Alajos, 2008. július 11. - péntek 07:19

Jaj, de ügyesen tetszett nyilatkozni olyanról, amiről fogalma sincs. Tisztelt mindenki, tegyük hozzá, hogy a diplomás szakgyógyszerészek a gyógyszerekről tanulnak, nem négy évig, hanem folyamatosan (továbbképzés), diplomás orvosaink pedig a betegségek diagnosztizálásról. Így, logikusan, a gyógyszerésznek némivel több fogalma van a gyógyszerekről, alkalmazhatóságukról, mint az orvosnak. Ezt kéne felfogni, mielőtt nagyon tudatos fogyasztóvá válik az ember. Egy átlagos patikában naponta többször is előfordul, hogy a gyógyszerésznek felül kell bírálnia az orvos által felírt dolgokat, mert az orvosok nincsenek tisztában a gyógyszerészi oldallal. Nem FELÜLBÍRÁLHATJA, hanem FELÜL KELL bírálnia, mert ha rosszat ad ki, akkor sittre megy. Nem az orvos, ő. A jelzett Szigony utcai esetnlél teljesen jogosan járt el a patikus, mert szintén az ő felelőssége. Nem ők találják ki ezeket, az állam bácsi és a mindenható EP kötelezi őket ezekre. Persze az olan egyszerű gondolkodású embereknél, mint kegyed, ez nem csapódik le.

véleményem, 2008. július 10. - csütörtök 21:19

Kedves Kati, Kedves Olvasók! Többéves tapasztalatom, hogy a gyógyítási-gyógyulási folyamat mindenhatói a gyógyszerészek és azok asszisztensei. Ők azok, akik feltehetik az i-re a pontot. Ők a nagyhatalmúak, akik semmibe veszik azt, hogy a recepten mit látnak. Szerintük végzett orvosaink még a matek órákra sem járhattak be annak idején, mert ők mindig másképp számolnak mindent. Természetesen az orvos téved, a beteg értetlen, ők pedig zsenik. Jómagam is inzulinos cukorbeteg vagyok, azaz I. tipusú diabéteszem van. Egyes patikusok minden alkalommal számonkérnek: miért ennyi inzulint írt fel az orvos, hányszor hány egységet adok be, szoroznak-osztanak, végül mindig baj van a számítással, kevesebb jár. Izgága gyógyszerészek a tesztcsíkokat is kiszámolják: ha naponta 3x mérek, akkor hány darabb jár. Eszükbe sem jut, hogy hipo-vagy hiperglikémia esetén hány tesztcsíkot használhatunk el csupán néhány óra alatt, avagy a szokásostól eltérő időpontban történt étkezés esetén. A dilettantizmus, a megalománia addig is kiterjedt néhány hónappal ezelőtt a 8. kerületi Szigony patikában, hogy a szintén cukorbetegségre szedett Metformin tablettámat azért nem adta ki a nagytudású patikus kisasszony, mert az orvos nyomtatója halványan fogott, és nem látszott jól, hogy a 15 db-os, vagy a 30 db-os kiszerelésről van-e szó. Egyébként a hölgy férje is inzulinos cukorbeteg, tehát pontosan tudja, hogy a diabéteszre, mint krónikus betegségre való gyógyszereket nem időszakosan, hanem állandóan szednünk, alkalmaznunk kell. Ugyebár az inzulint sem minden második nap adjuk be... Bár ki tudja, lehet, hogy ez lesz a következő feltételezés, vagy tipp. Azért van megoldás: nőjünk fel a problémához. Legyünk annyira tudatos fogyasztók, hogy ilyen esetben vigyük el azt a havi több tízezer forint bevételt egy olyan gyógyszertárba, ahol egyébként szintén a törvényeket ismerő, tisztességes patikusok dolgoznak, és nem nézik a beteget sem hülyének, sem csalónak. Ha mind többen döntünk így, ebben a szakmában is működni fog a természetes szelektálódás. Üdvözlettel, és jobbulást kívánva!


1 2 3 4 5

Kommentek

Mr Calvin, 2018. szeptember 22.

Jó nap,

Regisztrált magánhitelező vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segí...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Valeria Marco, 2018. szeptember 21.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt az én üzletem összeomlott, nem reméltem, hogy újbó...

Telefonok a szervizben

Valeria Marco, 2018. szeptember 21.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt az én üzletem összeomlott, nem reméltem, hogy újbó...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés