Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Patika trükk

Kati, 2008. július 10. - csütörtök 15:41
Címkék: gyógyszer, egészség, átverés, reklamáció, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A receptet megtartották, mintha a felírt három gyógyszert kiadták volna. Tehát most van egy doboz raktár többlet, és amikor cimbora tér be, recept nélkül ki tudják adni.


Férjem cukorbetegségére felíratott három havi gyógyszert az orvossal. A belgyógyász ennél többet nem írhat fel. Amikor ki akartam váltani a XVII. kerületi Liget Center csillogó új patikájában, először egy patikus tanuló vette el a receptet, majd megjelent a gyakorlott gyógyszerész. Kijelentette, ő csak két doboz gyógyszert adhat ki, mert az orvos nem jegyzett fel valamit a receptre. Miért írt fel az orvos három adagot, elutazunk? Nem utazunk el, de semmi köze nincs is hozzá, ott a címünk, adatunk a recepten, és még mondjam is meg, mikor vagyunk otthon és mikor nem? A sor meg mögöttem kígyózik. Nem vitatkoztam, elhoztam kettő dobozt, nagy szükség volt rá. Gondoltam az orvos írta fel rosszul.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Otthon aztán kiderült a turpisság, a recepten három darab volt, de csak kettőt adtak ki, látszat kifogással, s a receptet megtartották, mintha a felírt három gyógyszert kiadták volna. Tehát, most van egy doboz raktári többlet, és amikor cimbora tér be, recept nélkül ki tudják adni. Az biztos, hogy legközelebb ha ilyen trükkel próbálkoznak, visszakérem a receptet, de ezt már egy másik patikában fogom tenni, mert ide nem megyek vissza.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Tóth Attiláné, 2008. július 22. - kedd 16:25

Elolvasva a figyelmembe ajánlott cikket,valamint az egész "patika vitát" újra olvasva ,a véleményem a következő lenne: Úgy gondolom,hogy a patikákat azért találták ki, hogy a gyógyulni akaró emberek a legrövidebb úton, rövid idő alatt, a lehető legkedvezőbb áron hozzájussanak a gyógyulásukat, elősegitő illetve az életük fenntartásához szükséges gyógyszerekhez. Ha egy "beteg "embernek 3-4 gyógyszertárban kell sorban állni ahhoz,hogy a fenti feltételek teljesüljenek,akkor ott BAJ VAN. Én még megtehetem(remélem még nagyon sokáig), hogy felkutassam azokat a patikákat,ahol udvariasan,a törvényi előírásoknak megfelelően adják ki a gyógyszereimet,d e gondoljunk Tisztelt Patikusok az idős, mozgásképtelen,vagy mozgáskorlátozott, kisjövedelmű, egyedülálló stb. betegekre, akiknek egyetlen lehetőségük gyógyszereik kiváltására a közelben lévő patika. Talán nem kellene olyan kijelentéseket tenni,(lásd fentebb), hogy ha nem tetszik a hangnem nem kötelező odajárni(vagy úgy gondolják,ezek az emberek csak ezt érdemlik?). A gyógyszerészek és az asszisztensek nem értünk vannak...? Úgy tudom,hogy Önök szolgáltatók is, és azért tudnak megélni(és azt látom, nem is nagyon rosszul), mert mi átlagemberek önöknél vásároljuk meg az éltben maradásunkhoz szükséges gyógyszereket. Higgyék el, hogy nem azért irja fel kezelőorvosunk az x patron insulint, hogy hasznot húzzon belőle, hanem azért, mert a betegének szüksége van rá! Úgy gondolom,hogy nem a vércukor méréséhez szükséges tesztcsikokon kellene hasznot húzni, hanem azokon a számtalan luxus kozmetikai és szépségápolási cikkeken, amellyekkel nagy mennyiségben találkozhatunk minden patikában. És még valamit! Azért, hogy a "gyógyszertáros-beteg kapcsolat ennyire kiélezett, nem biztos, hogy csak a kommunikációs csatornák fejletlensége a felelős. Nagyobb empátiával, rugalmasabb problémakezeléssel, türelmesebb, udvariasabb szolgáltatással talán lehetne javitani ezen a helyzeten is. Higgyék el, tudom miről beszélek, én is az egészségügyben dolgozom. El kell azonban ismernem, hogy léteznek még a fenti elvárásoknak is megfelelő patikák, és remélem(embertársaim és a saját érdekemben is), hogy ezek lesznek azok a patikák, akik a fennmaradásukért folytatott külzdelemből győztesen kerülnek ki. Nekik kivánok most sok sikert és kitartást!

véleményem, 2008. július 21. - hétfő 17:18

Szintén Tóth Attilánénak: olvassa el a 2008. május 28-án, szintén itt megjelent cikket, a " Gyógyszertárak szabálysértései" címmel. Ebből az derül ki, hogy 188 ellenőrzött patika közül 138-ban problémát találtak. Többek között árdrágítást is. Ahhoz képest, hogy hozzászóló gyógyszerészeink szerint semmilyen visszaélésre nincs lehetőségük, ez elég ijesztő arányszám. Üdvözlettel!

véleményem, 2008. július 21. - hétfő 17:06

Tisztelt Olvasók! Annyiban kapcsolódnék az előttem szóló Tóth Attilánéhoz, hogy nemcsak "aranytartalékot" nem tudunk képezni a számunkra életet jelentő inzulinból, hanem előfordult már az is nálam, hogy a következő vizitig nem tartott ki a bázis inzulinom. A gyógyszerész szigora miatt, természetesen, aki inkább lefelé kerekített, mintsem fölfelé. Úgyhogy néhány napig kénytelen voltam 3 óránként gyorsinzulint beadni, így vészeltem át ezt az időszakot. Ismét megszólítom a gyógyszerészeket: kérem, szíveskedjenek számunkra világossá és egyértelművé tenni, hogy melyikük jár el szabályosan! Köszönettel!

Tóth Attiláné, 2008. július 21. - hétfő 13:20

Én is insulindependens cukorbeteg lettemm,immáron 5.éve.Azóta nekem is rengeteg problémám volt a gyógyszereim kiváltása során.Egyik gondom,hogy a számomra szükséges insulinból a havi adagom 6 patron havonta,ami megoldhatatlan problámát okoz egyes patikákban.A 6 patron insulint sajnos nem mindig áll módjukban kiadni,mert tudnillik 1 dodozban 5 patron insulin van,és egy másik dobozt nem áll módjukban felbontani. Közölték velem,hogy vagy megelégszem az egy dobozzal(5 patron),vagy keressek olyan patikát,ahol megbontanak az 1 patron kedvéért egy másik dobozt.Diabetológusom mindig pontosan kiszámolja az egy havi adagomat,mivel tőle is számom kérik a felirt mennyiséget.A kérdésem ezek után az lenne,hogy miből lenne nekem un.aranytartalékom(főleg úgy hogy a 6 patron helyett csak ötöt kapok meg)?!Hány gyógyszertárba kell bemennem ahhoz,hogy megkapjam a számomra nélkülözhetetlen insulinomat? Másik nagy gondom,hogy ahány patika,annyiféle áron jutok hozzá a tesztcsikjaimhoz is.Van olyan patika ,ahol a 3 doboz tesztcsikért 2689 forintot kérnek,van olyan hely ahol ugyanezért 1678 forintot, és létezik olyan patika is,ahol 1317 forintot taksál a 3 doboz Personal aktiv tesztcsikom.Melyik az igazi ára?Ezt a segédeszközt annyiért adják,amennyiért akarják?Hány gyógyszertárat kell végjárnom ahhoz,hogy az insulinból annyit kapjak,amennyire szükségem van,a tesztcsikomhoz pedig a számomra legmegfelelőbb áron jussak hozzá?

rjuli, 2008. július 19. - szombat 22:20

Se pro,se kontra, vegyesek a tapasztalataim. Azon csodálkozom viszont, hogy a környékünk lakótelepi patikájában kivétel nélkül minden alkalommal volt valami konfliktusom, sorban állás közben gyakran voltam szemtanúja, hogy másoknak is. Mégis él és virul az üzlet, bár magam részéről messziről elkerülöm. Pár meglepő dologgal találkoztam viszont mostanában: balatoni nyaraláson kértem a patikában recept nélkül kiadható dolgot a kórságomra, otthon láttam, hogy vényköteles, pedig tudom, hogy létezik a témában vény nélkül kiadható rokona is a gyógyszernek. Azért ez elég rizikós. Van egy másik készítmény, amit rendszeresen szoktam vásárolni, rajta van, hogy VN-vény nélkül kiadható. Valamiért minden második patikában megtagadják a kiadását, mondván csak receptre. Nem hisznek a saját szemüknek? Hisz rajta van. ami még ennél is bosszantóbb: pakolásztunk anyám hűtőjében, és egy teljes doboz patika által készített kúpot találtunk. egy betű nem sok, annyi nem volt rajta, h mire szolgál, mi a neve. Gondolom, kiadáskor "illett" volna ráírni, mert otthon több kül. betegségre is tarhat az ember kúpot. Szóval fejetlenség bőven van ebben a szakmában is. nem mintha máshol nem lenne...

véleményem, 2008. július 19. - szombat 14:24

Kedves Hajas Tamás! Köszönöm, hogy megtisztelt véleményével. Engedjen meg néhány pontosítást: 1. Egyik hozzászólásomban sem használtam a "gyógyszertáros" kifejezést (lásd fentebb). Annak ellenére sem, hogy a patikáinkban nem terjedt el az a megnyerő szokás, hogy a dolgozók egy kártyán feltüntetik a nevüket és beosztásukat. Így aztán nem tudjuk, hogy a szakgyógyszerésszel, az asszistenssel, vagy valaki mással tárgyalunk. Panasz esetén pedig nem tudunk nevet említeni (talán nem véletlenül). 2. Vitatkoznom kell Önnel abban is, miszerint " a gyógyszer nem jár", hiszen az alapvető egészségügyi ellátások körébe tartozik. A gyógyszer a betegnek igenis jár, más kérdés, hogy milyen térítéssel, mekkora támogatással, avagy épp támogatás nélkül. 3. Nincs beteg ebben az országban, aki ne tudná, hogy a gyógyszer nem ingyenes (kivéve a közgyógy. ellátás keretében finanszírozott termékek, bár némi költsége ott is felmerül a biztosítottnak). 4. "A gyógyszer árát a gyógyszerész fizeti ki (előlegezi meg) a beteg helyett"- írja Ön. Nos, a gyógyszerész nem a beteg helyett fizeti ki a gyógyszert, hanem mert e termékek kereskedelméből tartja fenn a vállalkozását. Ha Ön nem fektetne be áruba pénzt, bevétele sem lenne. A beteg abban a pillanatban kiegyenlíti Önnél a számláját, amikor megkapta a részére rendelt terméket. Nem kérjük, hogy a gyógyszerész fizesse ki azt helyettünk. A térítésköteles részt meg tetszik kapni a betegtől, a többit az Egészségpénztártól. Mivel a biztosítotti jogviszonnyal rendelkező emberek dolgoznak, járadékokat fizetnek, még az a vád sem érhet bennünket, hogy bármit ingyen kapunk. Ugyanebből az okból kifolyólag abszolut nem ide való hasonlat a "csíkos áruház". Egyéb, fogyasztási cikkek beszerzése alkalmával természetesen teljes árat fizetünk mindenért, hisz a kenyér, cipő, ... stb. nem a betegellátás vagy szociális ellátás tárgyát képezi. Ez a párhuzam agyrém. Megkérem, hogy próbáljon egy kicsit nagyobb tisztelettel nyilatkozni azokról az emberekről , akik az Ön megélhetését biztosítják hónapról-hónapra, hisz a krónikus betegei renszeresen visszatérnek Önhöz. Még akkor is, ha egyéb dolgokra kevesebb pénzük jut. Kívánok Önnek sikeres előmenetelt, üdvözlettel! Tisztelt Nováki Ákos Tamás! Egy kicsit össze tetszett keverni a hozzászólásokat. Ami számomra hihetetlen újdonság: az inzulin kiadási gyakorlat. Sok-sok év alatt velem egyszer sem fordult elő, hogy - amint Ön írja - 18 patron inzulinra 4 teljes dobozt kapjak. Azt szigorúan kiszámolják, széttördelik a leveleket. Tisztelt Gyógyszerészek! Kérem mondják el, melyikük jár el helyesen, és hogy Nováki Ákos Tamás (hála az égnek) hogyhogy nem a börtönben van? Köszönettel, üdvözlettel!

ajapi, 2008. július 19. - szombat 11:13

A gyógyszerészek hozzáértéséről és morális tartásáról csak ennyit: emlékkezzünk arra, hogy az Algopyrin receptkötelessé válása előtt (aminek oka az esetleges súlyos mellékhatás volt), akár több éves mennyiséget is boldogan eladtak bárkinek, a szakmai etika legnagyobb dicsőségére.

Nováki Ákos Tamás, 2008. július 18. - péntek 07:39

Én is gyógyszerészként dolgozom, így szeretnék pár dologra reagálni. Véleményem: A kollegáim nem azért "izgágák", mert ez nekik annyira szórakoztató és nem tudnának magukkal mit kezdeni vagy bosszantani akarják a saját vásárlóikat, hanem mert az orvos által rosszul vagy szabálytalanul felírt gyógyszerek kiadása után ők a felelősek. A gyógyszerész nem csak a gyógyszerbe előre befektett összeget kockáztatja, hanem szakmai hírnevét is. Mindenért ő a felelős, amit egy beteg nem ért meg. A patikát bírságolják meg, ha valami nem stimmel. Ha nincs ráírva a kiszerelés, a gyógyszer pontos hatáserőssége, akkor miért kellene hasraütésszerűen változtatni? Ez nem megengedhető. Ilyenkor visszaküldjük a recepttel az orvoshoz a beteget, mert arra sincs ám mindig lehetőség, hogy a beteg helyett utólag rohangáljunk az orvoshoz javítani a hibájukat. Így tehát nem feltétlenül a patikára, hanem az orvosra vagy gyakran a helyette rendelő asszisztensre kellene haragudni, akik megszokásból nyomtatják hónapról hónapra rosszul a vényeket és nem mindig javítják ki. A "dilettantizmus, a megalománia" és egyéb nagy szavak használata előtt azért kiváncsi lennék, hogy vajon mikor is írták fel a receptjét. Miért az út előtt egy nappal kell kiváltani? A legtöbb patika napjában kétszer rendel, tehát egy gyógyszer vagy aznap délutánra vagy másnap délelőttre megérkezik. Sajnálatos tendencia, hogy a magyar vásárlói szokásokba már nem fér bele a max. 8-10 órás várakozás. Másrészt hogyan is vihetné át a receptet, hogy a dobozok számát megossza, ha egyszer egy vényt csak egy helyen lehet támogatással kiváltani? Tehát lehetett volna úgy, hogy a felét teljes áron kiváltja, a másik felét meg máshol támogatással, de az meg így anyagilag nem lett volna megfelelő. Legközelebb tehát érdemes a több havi gyógyszert is külön vényre irattatni, mert az orvosi rendelőben ez csak rugalmasság kérdése. Arról nem is beszélve, hogy egyben sokkal nehezebb kfizetni a gyógyszereket is a betegeknek és a nem hivatalos "bezacskózzuk, félretesszük az egyhavi árát" dolgot sem lehet mindenkivel megtenni és ezt a szabálytalanságot is a kispénzű betegek miatt kockáztatja a gyógyszerész, amellett hogy a beütésig a készlete sem stimmel. Az azért nem ártana megérteni, hogy a gyógyszerészek és gyógyszertári asszisztensek önökért vannak, tényleg segíteni akarnak, de bizonyos határt akkor sem lehet átlépni. Ha pedig nem tetszik valahol a hangnem, akkor nem kötelező odajárni. dayaxx: Az inzulint felíró orvosok feltüntenik a vényeken az ellátás időtartamát és ilyenkor a patikákban is utánaszámolnak, hogy mennyi járna és általában komplett dobozokat adnak oda. Tehát egy penfilles inzulinnál, ha a doktor 18 ampullát ír, akkor a beteg kap 20 darabot, hogy legyen tartaléka, mert van amikor többet kell beadnia, mint amit a receptre az orvos felírt. A legtöbb inzulinos beteg eleve tart vésztartalékot. A 31 napos hónapon meg nem kell bosszankodni, mert elvileg ott van a rövidebb Február is. A gyógyszerek többségét mégis 28-30 szemesre tervezik, mert az felel meg az átlagnak. Linda26: Fentebb már írtam a gyógyszerek beszerzési idejéről. Sajnálatos, hogy nem kapta meg rögtön a teljes mennyiséget, de ha egy patikában korábban sosem írt egy gyógyszert az orvos vagy nem annyit írt, mint amit most Önnek, akkor miért kellene tartania? Az átlagemberek meg sem álmodják, hogy hány milliós raktárkészletet kell egy patikának tartania és ha jó az orvos-gyógyszerész kapcsolat, akkor általában tudják, hogy mi fogy, de egyébként meg a sok új generikum miatt a legtöbb esetben sosem az kell, ami éppen van. Ráadásul tévhit az, hogy minnél drágább a gyógyszer, a patikus annál többet keres. Bizonyos értékhatár fölött ugyanis nem %-ban, hanem megadott összegű nyereséggel lehet számolni. Tehát Önt is arra kérném, hogy ilyenkor nem duzzogni kell, hanem időben kell elhozni a vényt, mert akkor félnapon belül meg is tudják rendelni a kollegáim. Kivétel a péntek délután, ahol értelemszerűen hétfőre tolódik ilyenkor a szállítás a legtöbb esetben.

Hajas Tamás, 2008. július 16. - szerda 17:10

Kedves Katalin! Nagyon sajnálom, hogy rossz érzésekkel ment el az említett patikából. A gyógyszerész amennyiben az adatok ellenőrzése/és ismert nélkül kijelenthetem, jogosan is eljárhatott, amikor megtagadta a rendelt mennyiség kiadását. A dolog kicsit bonyolultabb annál, hogy az orvos egyszerre mennyit írhat fel. Amennyiben inzulinos receptekről van szó, a tenger méretű támogatás miatt a gyógyszertárnak ellenőriznie kell azt, hogy a felírt mennyiség, egységben számítva meghaladja e a maximálisan kiadható dózist. Amennyiben igen, úgy a gyógyszer TB támogatással nem adható ki. Engedje meg, hogy kikérjem magamnak (mint gyógyszertár tulajdonos gyógyszerész) a "cimbora, trükk, turpisság" kifejezések gyógyszerészekkel (és egyáltalán a gyógyszertári dolgozókkal) kapcsolatban történő emlegetését. Tudomásul kellene venni, hogy a gyógyszer nem ingyen van, és nem is "jár". A gyógyszer árát a gyógyszerész fizeti ki (előlegezi meg) a beteg helyett, amely egy-egy inzulinféleségnél akár 5-10000 FT is lehet dobozonként. Amennyiben a TB az aktuális rendeleteknek meg nem felelő gyógyszerkiadást tapasztal, megtagadja a megelőlegezett összeg kiadását a patikától. Vagyis ezt az összeget a gyógyszertár nem kapja meg. Más kérdés, hogy emberségből a kiadási szabályok kezelhetők rugalmasan, de semmiképp nem hághatók át. A "véleményemek": Az Ön által említett mondatok teljes mértékben tévesek. Kérem mielőtt ilyen kijelentéseket tesz, tájékozódjék az aktuális jogszabályok környékén. A "gyógyszertáros" kifejezést említése kapcsán mire gondolt? Egyébként a tudatos vásárlásról csak annyiban térnek el a véleményeink, hogy ha a csíkos áruházban vásárol, gondolom eszébe sem jut, hogy csupán a számla 10-20-30%-át fizesse ki. Egyébként azt gondolom, hogy ez az eset tényleg szomorú, és a kommunikációs csatornák fejlesztésével áthidalható lenne a felvázolt "beteg-gyógyszertáros" ellentét és gondolkozásmód.

véleményem, 2008. július 14. - hétfő 21:48

Ajajj, Linda 26! Lehet, hogy azóta már bezárták a patikát, és elhurcolták a személyzetet? :-)))))) Egyébként: hogy képzeli a férjed, hogy magas vérnyomással teljes fél évre külföldre utazik? Komolyra fordítva a szót: ilyen és hasonló esetektől vagyunk mi, betegek, elégedetlenek és bosszúsak. Szeretnénk, ha ezt a címzettek is megértenék. Üdvözlettel!


1 2 3 4 5

Kommentek

Luis Roland, 2019. február 14.

A nevem Luis Roland, kedves feleségem és 3 gyerekem van. egy héttel ezelőtt kétségbeesetten sz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés