Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Veszélyes is lehet az ízesített ásványvíz

Kovács Barbara, 2008. július 08. - kedd 16:51
Címkék: víz, vásárlás, adalékanyag, árkörkép, élelmiszer, tartósítószer, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hőség okozta szomjunkat leginkább ásványvízzel oltjuk. A boltokban egyre többször találkozunk ízesített vizekkel is. Kezdetben csak citromos volt kapható, de az ízek palettája folyamatosan szélesedik, málnástól a zöldalmás-licsis ízesítésűig. Vajon mennyire egészségesek ezek a nedűk?


Ízesített ásványvízalapú ital

Az „ízesített ásványvíz” termék megnevezés nem helyes, a pontos megnevezés: „ízesített ásványvíz alapú ital” - tájékoztatott Kiss Gáborné, a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének titkára. Ezek a termékek nem tartalmazhatnak cukrot, vagy édesítő szert. Amennyiben igen, úgy már ásványvíz felhasználásával készült üdítőitalnak számítanak.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Színezék és aroma

Az ízesített ásványvíz alapú italokhoz minden ízesítő- és színezőanyag hozzáadható, amit az élelmiszerkönyvi előírások megengednek. A felhasznált ízesítő- és színezőanyagokat fel kell tüntetni a palackon. Ritkán előfordulhat, hogy a víz színe az ízesítéssel együtt változik, ez a felhasznált színezékektől lehetséges. A színezés és az aroma, amelyet a vizekhez hozzáadnak, lehet természetes vagy mesterséges és ezt is jelölni kell a csomagoláson - mondta Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer szakértője.


Vigyázat: veszélyes lehet

A fogyasztóvédők néhány napja hívták fel a figyelmet arra, hogy tanulási és koncentrációs zavart, valamint hiperaktivitást okozhat gyermekeknél egy édességekben, üdítőitalokban, tejdesszertekben gyakran előforduló élelmiszerszínezék. Figyelmeztetésüket a Southampton- i Egyetem kutatási eredményeire alapozták.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
A tanulmány szerint néhány, elsősorban édességekben és üdítőitalokban található ételfesték káros a gyerekek egészségére. Ezeket az anyagokat a következő kóddal jelölik: E102, E104, E110, E122,E124 és E129. A felsorolt anyagok nátrium-benzoát tartósítószerrel együtt okozzák az említett tüneteket. Ezek a vizek ugyanolyan színezékekkel készülnek, mint amilyeneket a cukorkák készítésénél használnak - hívta fel a figyelmet Dömölki Lívia. Az ízes vizekben ugyanúgy megtalálhatók ezek a gyerekekre káros színezőanyagok, mint más élelmiszerekben.

Így akár veszélyes is lehet az egészségre az ízesített vizek fogyasztása. Sőt, akár allergiát is okozhatnak. Azt is kevesen tudják, hogy az ilyen vizekhez sok esetben cukrot is hozzáadnak. Ezért az OFE élelmiszer szakértője azt tanácsolja, hogy a címkén található összetételt feltétlenül el kell olvasni vásárlás előtt. Ezen kívül azt javasolja, hogy inkább tiszta, hagyományos ásványvizet fogyasszunk. Bár a cukros üdítőitaloknál még ezek az ízesített vizek is kedvezőbbek az egészségre.


Milyen víz az ízesített víz?

Az, hogy milyen vízből készülnek ezek az italok, szintén szerepel a címkén. Magyarországon jelenleg közel száz elismert kútból és forrásból nyernek természetes ásványvizet, amelyek közül negyven-ötven vizét palackozzák. Használati engedélyt az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság ad ki és azokat rendszeresen ellenőrzi is.


Különbségek

Ma az alkoholmentes italfogyasztásnak még csak néhány százalékát adják ezek az italok, de egyre népszerűbbek, ami várhatólag tartós tendencia lesz - tudtuk meg a szövetség titkárától. Vannak sajátmárkás ízesített vizek is, ilyenkor az üzletlánc saját nevén bocsátja áruba ezeket a termékeket. Különbséget első ránézésre csak az árban találunk köztük.

A saját márkás termékek általános jellemzője minden árucsoportban, hogy lényegesen olcsóbbak az ismert márkáknál - magyarázta Kiss Gáborné. Az árkülönbséget okozhatja a termék gyártásához felhasznált összetevők minősége, az üzlet által rendelt nagyobb mennyiség, a szerényebb külső megjelenés, esetleg a márka felépítésének költségei. Az ízesített ásványvíz alapú italok legfontosabb összetevője az ásványvíz, aminek minden esetben a terméken feltüntetett forrásból kell származnia. Ha azonos forrásból márkás és üzletlánc részére készített terméket is előállítanak, nincs minőségi különbség, az áreltérés más okra vezethető vissza - tette hozzá. Dömölki Lívia szerint az „olcsóság” oka lehet azon üzletpolitika, hogy a vásárló a lényegesen kedvezőbb árú termékért betér a hipermarketbe, aztán sok másfélét is vásárol.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szerint az egyre divatosabb ízesített ásványvizet is mértékkel kell fogyasztani. A civil fogyasztóvédelmi szervezet közleményben az ízesített ásványvizekkel kapcsolatos tudnivalókra hívja fel a vásárlók figyelmét. A fogyasztóvédők szerint a hagyományos ásványvizekhez hasonlóan, az ízesítetteknél is időnként váltogatni kell a különböző márkák fogyasztását, mivel mindegyik más ásványi anyagokat tartalmaz. Hosszú időn keresztül csak egyfajta termék fogyasztása esetén bizonyos ásványokból túl sok kerülhet a szervezetbe. Az OFE tájékoztatása alapján az ízesített ásványvizek cukortartalma ugyan kevesebb, mint az üdítőitalokban található értékek, de jó tudnunk, hogy gyakori fogyasztással jelentősebb mennyiségű cukor kerülhet szervezetbe (bár akkor elvileg már nem is hívhatnánk ízesített ásványvíznek a hozzáadott cukor miatt). A fogyasztóvévők szerint az ízesített ásványvizeken is néha előforduló "tartósítószert nem tartalmaz" felirat szabálytalan jelölés, mert az előírások alapján az összetevőket kell feltüntetni, és nem azt, ami nincs benne. Jelentős pozitívumként említi az OFE közleménye, hogy a (szabályos) ízesített ásványvizek nem színezettek. (Forrás: MTI)


Kipróbáltuk - nem tetszett

Van szénsavas és szénsavmentes, két decis, két literes valamint másfél literes kiszerelésben is. Az árak ugyanilyen széles skálán mozognak. Közel ötven forintért már kaphatunk citromízű, saját márkás vizet, de a minőséginek titulált italokért több mint kétszáz forintot is kérhetnek. Érdekes, hogy a drágább italok szinte mindegyikében volt cukor. Megkóstoltunk háromféle nedűt, mindegyik árkategóriából egyet-egyet. A cukrot tartalmazó és kétféle gyümölcsaromát rejtő italokat émelyítőnek és mű ízűnek találtuk. Csak halványan emlékeztetett az eredeti gyümölcs ízére. Legelfogadhatóbbnak az olcsóbb, csak aromával ízesített ásványvizet találtuk, igaz a címkéjéről nem derült ki, mesterséges vagy természetes aromával turbózták-e fel.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szili Márta, 2008. szeptember 05. - péntek 13:21

Kedves Fogyasztóvédelem! Nem tudom, ki hogy van vele, én szívesen veszek ásványvizet: buborékost. 'menteset, ízesítettet, magyart, olaszt, csak jó legyen. Mondom ezt azért, mert a nyáron végig kíváncsian figyeltem a munkahelyem és a lakóhelyem közti boltok udvarait. Miért? Hát azért, mert a tűző napon, zsugorfóliázva, raklapokon, 0-24 óráig, esőben, (37 fokban, amit árnyékban mértek), tűző napon folyamatosan, huzamosabb időn keresztül, napokig, hetekig állt hegyekben pl. a Szentkirályi ásványvíz, az volt legelöl...Aztán bevitték a boltba, a hűtőpult mellé rakták és vihette boldog, boldogtalan. Kérdem én: lehet, hogy nagyon megfelelő egy ásványvíz csomagolása, lehet, hogy légmentesen lezárt, de az, hogy heteken át így tárolják, és utána úgy adják el nekem borsos áron (is) vagy akciósan, mindegy... Felháborítónak tartom, hogy senki nem teszi szóvá. ÉN szóvá tettem az egyik bolt ban, egy hete...Azóta is süti a nap, veri az eső és elmennek mellette a kis emelőgépek, nem viszik még árnyékba sem..Sajnálom, de így nincs az az isteni víz, amit megvennék!! Üdvözlettel: Az illetékeseknek!

Kommentek

Eric finance, 2018. június 23.

Szüksége van valamilyen kölcsönre, ha igen, e-mailt küldenünk ma arról, hogy hogyan szerezzü...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2018. június 21.

Sürgős hitre van szüksége (alapok)? Ha igen, további információért forduljon hozzánk e-mail...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Lisa Scott, 2018. június 20.

Jó napot mindenkinek,
A nevem Lisa Scott, azt szeretném használni ezt a médiumot, hogy me...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés