Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szóda 2008

Szabó Emese, 2008. június 30. - hétfő 17:11
Címkék: víz, vásárlás, olcsó, egészség, hulladék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szódás szakma és a klasszikus szódapatron „kihalófélben”, a szikvíz ma elsősorban az idősebbek mindennapi itala. Pedig ez a folyadékpótlás egyik legolcsóbb, legkörnyezettudatosabb módja. Ráadásul hungarikum.


Az ásványvizek terjedése lényegesen csökkenti az otthon használatos szódapatronok, valamint szikvizes üzemek forgalmát. Mindez a fogyasztói szokások változásával magyarázható: nyolc-tíz évvel ezelőttig szinte mindenki használta a patronokat, mára azonban divat lett a flakonos víz, attól függetlenül, hogy az üvegeket jóval nehezebb hazacipelni, mint a kis doboznyi patront, kihörpintésük után pedig rengeteg hulladék marad hátra.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A patron becsavarása külön élmény, a fiatalabbak már nem ismerik

A mai fiatalok lassan nem is ismerik a szódát, szifonokat leginkább a nagyszüleiknél látnak. Ilyen helyzetben pedig nehéz a szódavíz népszerűsítése. A szódapatronokat gyártó Liss Patrongyártó, Töltő és Forgalmazó Kft. viszonylag jó helyzetben van: a cég, ha versenyezni nem is képes az ásványvízreklámokkal, legalább költeni tud a marketingre. A kisebb szikvízgyártóknak azonban még erre sem futja.

Nagy probléma az is, hogy ellenőrizetlen forrásból származó, téves információk miatt honfitársaink elkezdtek irtózni a csapvíztől, pedig a hazai csapvíz kiváló minőségű: 190 ezer (!) paraméterre nézve vizsgálják (mikrobiológiától a klórszintig) és 96−97 százalékban megfelel az előírásoknak. A szóda és a szikvíz háttérbe szorulása mögött persze ott van az emberi lustaság is: sokszor már a szifont sem vagyunk képesek vízzel megtölteni, hogy belecsavarhassunk azt az egy vagy két szem patront. A szikvizes palackok kicseréltetésére pedig végképp lusták vagyunk.


Természet(ellen)esség

Gond az is, hogy amíg az ásványvizek abszolút természetes folyadék hírében állnak, addig a szódáról hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mesterséges eredetű. Pedig a boltban kapható patronokban lévő széndioxid tisztasági szempontból a legjobb: a Vas megyei Répcelakon és környékén természetes szénsav-lelőhelyek vannak, ahonnan a föltörő szén-dioxidot a Liss patrongyártó üzemébe vezetik. Minden, itthon kapható patronba ez a szén-dioxid kerül, mivel patrongyártás terén a Liss a magyar piac egyeduralkodója. Sőt, gyakorlatilag nálunk van egyedül csererendszerű patron: „Külföldön egyszer használatos, eldobható patronokat használnak, nem vállalják föl az összegyűjtést, és az ezzel járó macerát. Exportra mi is eldobható típust gyártunk, mert a csererendszerű patronok nem kompatibilisek a külföldön használatos szifonokkal - mondja Moórung Mónika, a Liss európai értékesítési vezetője. (A leírtakkal persze nem a Gazdasági Minisztérium munkatársainak akarunk újabb, a betétrendszert tovább sorvasztó ötleteket adni - a szerk.)


Kuka kilőve

A szódapatronok és szikvizes palackok annak ellenére háttérbe szorulnak, hogy ma már a „csapból is” a környezettudatosság folyik: a műanyag szikvizes palackokból és főképp az acélpatronból csak nagy sokára lesz hulladék. A patronok akár több százszor is újratölthetők, másrészt pedig betétdíjasak, így nem végzik a háztartási hulladékok között, ahogy az ásványvizes palackok. A szikvizesek által használt palackok ugyancsak többször újratölthetőek: a műszaki vizsgálatok és a napi gyakorlat azt mutatja, hogy egy-egy flakon négy-öt évig van forgalomban, ez idő alatt pedig három-négyszázszor újratölthető.

Forrás: MTI

Magyar kultuszital

Egy szikvizes palack tehát három-négyszáz eldobott ásványvizes palackot vált ki (miközben anyaguk - a szódásflakon erősített aljzatától eltekintve azonos). Az sem véletlen, hogy nem botlunk úton-útfélen elhajigált flaskákba: mivel egy flakon betétdíja nagyjából 250 forint, féltve óvják.


Mintha visszatérne

Bár a vízfogyasztási szokások változásával csökkent a szikvizesek forgalma, nincs minden veszve: „Eddig divatosak voltak a színes üdítőitalok, most viszont előtérbe került az egészséges életmód, és sokan áttértek az ásványvízre. Ez valamennyire nálunk is lecsapódik: forgalmunk ugyan csökkent, ám egyre-többen keresnek tudatosan szikvizet - mondja Deák László, az Országos Szikvízkészítő Ipartestület elnöke. „Tudni kell azt is, hogy nem minden kolléga használ csapvizet: vannak, akik fúrt kútból nyerik a vizet, és kiváló minőségű védőitalt palackoznak.

A szikvizet egyébként nem csak szénsavval dúsítják, hanem meg is tisztítják, szűrik. A kis üzemek ma már szűrőberendezésekkel is fel vannak szerelve. Arról azonban nincs pontos adat, hogy a hazai palackozott vizeknek hány százalékát teszik ki a szikvizek. Mivel nincs bejelentési kötelezettség, pontosan nem tudható, hányan foglalkoznak itthon szikvízgyártással.” Deák körülbelül ezerötszáz üzemről tud, a szakma azonban ennél jóval többet, körülbelül tízezer embert tart el. A magyar iparosok eszközeit ráadásul világszerte exportálják, nemcsak uniós országokba, de a tengerentúlra és Kazahsztánba is”


Áruházból kizárva

„Vidéken a szódás kollégák az elmúlt jó kétszáz évben kialakult rendszer szerint házhoz szállítják a szikvizet. Budapesten azonban ez a rendszer nem működik: ott a vevők maguk járnak vízért, sokszor a város másik végébe. Úgy tapasztaljuk, hogy a száz százalékosan visszaváltható, újratölthető terméket forgalmazó szódás szakma hátrányban van. Az üzletekbe, áruházláncokba nem tudunk bekerülni, mert a kereskedők nem hajlandóak a visszaváltással bajlódni. Az egész rendszer rosszul van fölépítve” - vélekedik az ipartestület elnöke.


Problémás cserebere

A visszaváltással néha a Lissnek is meggyűlik a baja, annak ellenére, hogy a patronokat szinte minden üzletben be lehet szerezni: „A Metro kivételével az összes áruházlánccal szerződésben állunk, bár még így is előfordul, hogy egy-egy boltból hiányzik a termék. Nap mint nap kapunk emiatt vevői telefonokat. Sok kisboltban megpróbálják elhitetni a vevőkkel, hogy a szénsavparton már nem létezik. A kis üzletek azért nem szeretik a patronokat, mert bajlódniuk kell visszaváltásukkal. Azt is gyakran sérelmezik, hogy a patronok szavatossága csupán három hónap. Idén januártól azonban fél évre növeltük a szavatossági időt, így már ez sem lehet hivatkozási alap. A szavatossági idő lejárta persze nem jelenti, hogy a patron „megromlana”, csupán azt, hogy csökken az ereje, hiszen kismértékben diffundál belőle a gáz” - magyarázza Moórung Mónika.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Keresni kell a szifont

Patront egyelőre tehát sok helyen vehetünk, rozsdamentes szifont viszont már kevésbé találunk: ezeket csak akciók keretében tartják a multik, állandó termékként nem. Így szifonhoz ma legegyszerűbben szakkiállításon, a Liss márkaboltjában és webshopjában juthatunk. Szikvizes packot pedig valamennyi szikvizes tart és cserél is.


Szóda és ára

Mennyit spórolhatunk a szódával, a környezettudatosság melengető érzése mellett? Egy liter szódavíz házilag készítve alig több mint tizenöt-húsz forint, és egy liter szikvíz pedig átlagosan harminc-negyven forint. Utóbbi ráadásul nemzetközi szinten olcsónak mondható: „Egy torontói kolléga hat dollárért ad egy liter vizet, mert ott szikvíz kuriózum. Chilében, Argentínában is magasak az árak, ott egy liter szódáért minden további nélkül elkérhetik egy liter kóla árát” - mondja Deák László. Tény persze, hogy Magyarországon már ötven forintért lehet ásványvizet venni. A vízzel együtt azonban megvesszük a palackot, a kupakot, a címkét és a zsugorfóliát is, és a környezet szükségtelen terhelése ellenére korántsem kapunk sokkal egészségesebb italt.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Úz György, 2008. július 20. - vasárnap 04:56

Szép napot ! [Újságokból és a netről tudom, hogy Szegeden- a felújított víztoronyban (?) - igen látványos kiállítás van a szóda/gyártásról/üvegekről - stb. ] A cikket nagy érdeklődéssel olvastam,- viszont jutott eszembe (...) - (mert eddig csak a töltést láttam !) - vajon a visszavitt palackok(üvegek) tisztítása hogy' történik ? Valljam be: én (általában) a "kifolyócsőnél" fogom meg a palackokat....és úgy viszem. Tudom, létezik 6 db.-os (?) rekesz is - ( látom ismerőseimtől) - Remélve, hogy ezzel a gondolatommal nem túlzottan "idegesítettem fel" a hozzászólókat ! További jókat! (P.s. Pécsett egy üveg szódavíz ára 40 HUF /üveg - igaz, első vásárláskor a betétdíj : 200 HUF/üveg. (müa.palack)

kukucska, 2008. július 02. - szerda 07:47

T. cikkíró! Igaza van abban, hogy a magyar csapvíz kiváló minőségű, de mit keres benne arzén, fogamzásgátló-maradvány, gyógyszermaradvány? Egyszerű úgy kiváló minőségű vizet előállítani, hogy a vízhez van megszabva az egészségügyi határérték:) Abban viszont teljesen igaza van, hogy tizen évekekkel ezelőtt mindenki szódát ivott, most viszont nagyon kevesen készítenek otthon ilyen szomjoltó nedűt. Én szoktam, igaz én sem csapvízből:)

Szabó Emese, 2008. július 01. - kedd 21:04

Kedves Novemberke! Javaslom, próbálja meg elolvasni a cikket (vagy Tállai Gábor kommentjét), és értelmezni, akkor rájön, hogy miről is szól. Nem arról, hogy szódásszifonnal kellene rohangásznia...

novemberke, 2008. július 01. - kedd 19:01

T. cikkiró! Ha útra megy, munkahelyén biztosan nem szódát fogyaszt mert: 1.kényelmetlen 2.időigényes az elkészítése 3.undoríto érzés ha csak negyed pohárnyi jön már csak a szifonból mikor egy jót akkarunk inni belőle és ha készítünk még le kell hűteni 4.a szíkvizgyártó drágán adja tehát nem éri megvenni!!! Szomorú, hogy hiányosan, nem a teljes igazságot irja, melyből arra következtetek hogy ön is palackozott vizet részesiti előnyben. KÉPMUTATÓ!!!

Béres Béla, 2008. július 01. - kedd 18:50

Tisztelettel kérem amenyire módjukban áll küldjék meg a 18-19-edik kerület ben müködő szikvizesek cimét, Köszönettel. Béres Béla.

jampika, 2008. július 01. - kedd 17:57

Hát én írtam már pr cikket a The New York Times-ba is, ha meg van a médium:) És ott sem volt feltüntetve, ez a pr (public relations)lényege. De mindenki, aki nem biciklibelsőben él, az levágja. De még így is hitelesebb, mint egy fizetett reklám:) Egyébként kicsiny hazánk az egyetlen ország, ahol szóvá teszik ezt a hungarikum dolgot... sehol nem hallottam, hogy egy ország lakója azért reklamáljon: "Hé, gyerekek, ez nem is mienk!" Inkább fordítva szokott történni, még azt is a magukévá teszik össznépileg, ami nem is az övék:) De hát ettől érdekes és szép ország kicsiny hazánk...

p-Aga, 2008. július 01. - kedd 17:57

Én egy dolgot szégyelek rettenetesen: ez a nemzeti kincs külföldi kézben van. Illetékesek: NEM SZÉGYELIK MAGUKAT?

kukucs2, 2008. július 01. - kedd 17:03

Itt Írországban sajnos nem ismerik sem a szódát, sem pedig a készítéséhez szükséges kellékeket. Van ugyan egy szűrőbetéttel ellátott kancsóm, amiban a patronhoz hasonlóan kell cserélni - igaz, csak 4 hetente - a szűrőbetétet, de ettől "csak" tisztább lesz a csapvíz, szénsavas nem. Pedig néha nagyon jól esik a szénsavas víz. A bolt meg messze van és gyalog hazacipelni a több literes palackokat nem túl kényelmes. A környezetre gyakorolt áldatlan hatásairól nem is beszélve. Szerintetek a szódapatronokat fel lehet pakolni a repülőre? Vagy az alacsonyabb légnyomáson esetleg kiszakadhat belőlük a gáz? Mit gondoltok???

boriusz, 2008. július 01. - kedd 16:39

Én nem nagyon akarok vitatkozni senkivel (dehogynem) csak nem arról, hogy ki találta fel sokkal inkább érdekelne az, hogy miért nem ment még ki a divatból a pet palack? Talán az olcsó előállíthatóság miatt? (pár év múlva a kóla (szándékosan így) lesz a legnagyobb természetvédő a világon, mire megszedi magát rendesen az olcsó szemétből, az ne érdekeljen senkit, hogy maga az üvegelőállító üzem is csak 10% selejtet dolgoz fel újra a többi megy a szemétre érintetlenül). Talán az emberi lustaság miatt? (nehogymár cigőlni kelljen. plusz egy-2 kilót amikor olyan lusták vagyunk manapság, hogy ahova a király is egyedül ment mostmár smart-tal megyünk) Talán a .... és még folytathatnám, de minek? sokan tudnivélik az indokokat, de mégsem teszünk ellene Gábor (remek írás) én már várom a csomagolt hegyi levegőt, és ha elkezded forgalmazni (te vagy bárki) veszek is belőle! De csak visszaválthatósat.

Z., 2008. július 01. - kedd 15:36

Kedves Viktor! Ne haragudj, de nem szeretnék Veled vitatkozni. Te érezd angolnak, vagy amerikainak a szódát, azok úgyis olyan felsőbbrendű helyek, még a takarítónők is folyékonyan beszélnek angolul! Én viszont magyarnak fogok érezni, minden egyes kortyot. És, hogy ez győzelem, vagy vereség, csak nézőpont kérdése. ((( Mellékes Jedlikről, aki a Magyar Királyság területén születet, magyarul beszélt és magyarnak érezte magát, annak ne kelljen már szlováknak lennie... De ez messzire vezetne. Egyébként ha jól utánanézel, kiderül, hogy Te meg mongol vagy, mint én. De legalább felerészben biztos... :) ))) Gáborral teljesen egyetértek, van egy lehetőség a kezünkben, ami jónak tűnik, hogy magyar, vagy nem, az mindegy. Mindannyiunk érdekében remélem, hogy az általa felvázolt jövőkép nem teljesül be.


1 2 3

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza