Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kanosszajárás a PB-palackkal

Gyarmati Stefánia, 2008. június 25. - szerda 17:41
Címkék: szolgáltató, reklamáció, gáz, hulladék, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hazánkban több százezerre tehető az olyan háztartások száma, ahol - főleg főzésre - PB gázpalackot használnak. Feleslegessé vált palackunktól megszabadulni azonban nem is olyan egyszerű vállalkozás. A Nógrád megyei Balassagyarmaton és környékén fél tucatnyi PB-gázcseretelepet kerestünk fel azzal, hogy leadjuk már nem használt, üres gázpalackjainkat. Sehol nem jártunk sikerrel.


Forrás: MTI

A Shell központi vevőszolgálatán megtudtuk, hogy gázcseretelepeiken - szerződés szerint - elvileg lehetőség van üres palackok leadására, ám az ezzel járó macera miatt az üzemeltetők ódzkodnak a visszavételtől. Ráadásul nem is beszélhetünk valódi visszaváltásról, hiszen a tartályért kínált pénz töredéke, egészen pontosan hatodrésze!!! az „új” palackénak.

A vevőszolgálati munkatárs szerint a palackokat kétezer forint körüli áron kellene visszavenni, a cseretelepeken ehhez képest még az ingyenes otthagyást sem fogadták el, két helyen is a MÉH-be irányítottak tovább, azzal, hogy ők márpedig nem kötelesek visszavenni üres gázpalackot, csak cserélnek (töltenek), illetve eladnak. A Shell kutakon egy palack ára tizenkétezer forint körül van, ehhez járul a feltöltés ára, ami 4300-4500 forint.

A Linde cseretelepén szintén a MÉH-be történő leadást javasolták, a répcelaki üzemük kereskedelmi részlegének dolgozója elmondta, hogy a cég sehol nem vesz vissza gázpalackokat, nem is tud róla, hogy kötelesek lennének erre a szolgáltatásra is. Kérdésünkre, hogy szerintem mit lehet csinálni a feleslegessé vált palackokkal, azt felelte, „fogalma sincs”.

A Prímagáz vevőszolgálatától aztán végre megtudtuk, hogy miért ütközünk falakba. Ők ugyanis azonnal a 94/2003. (XII. 18.) GKM rendeletre hivatkoztak, ezzel magyarázva, miért nem veszik vissza az üres palackokat. Az „újakat” egyébként 14000-15000 forint közötti áron forgalmazzák - üresen. Az előbbi idézőjel oka az, hogy ezek a palackok sehol nem vadonatújak. Ugyanolyan kopottak, mint amiktől szabadulni igyekszünk.

Ezek után megnéztük, mit is tartalmaz valójában a rendelet, az utántölthető palackok visszavételének tilalma ugyanis tökéletesen ellentmond a józan észnek. Ráadásul a Shellék - a vevőszolgálatukon közöltek értelmében - elvileg ugyan mégiscsak visszaveszik, ami - ha igaza van a Prímagáznak - jogszerűtlen magatartásként értékelhető.

A 94/2003. (XII. 18.) GKM rendelet 8. § (3) így szól: „A propán-bután gázpalack - eltérő megállapodás hiányában - nem minősül betétdíjas csomagolóeszköznek (göngyölegnek). A fogyasztó birtokában lévő gázpalack a fogyasztó tulajdona, amelynek rendeltetésszerű használatáért a fogyasztó felelős”.

Forrás: MTI/Fogyasztók

Rajtunk marad?

A Prímagáz és a Linde tehát vagy félreértelmezi a rendeletet vagy szándékosan nem akar foglalkozni visszavásárlással. Ők ugyanis nem kötnek a rendelettől „eltérő megállapodást” a szerződő partnereikkel, akik így tényleg nem kötelesek tőlünk visszavenni azt a palackot sem, amit tőlük vásároltunk. Velük ellentétben a Shell beleveszi a visszaváltás lehetőségét az üzemeltetői szerződéseibe - a partnerei azonban ódzkodnak ettől. A Shell vevőszolgálatának munkatársa éppen ezért azt javasolta, hogy határozottan ragaszkodjunk ehhez a fogyasztói jogunkhoz és emlékeztessük az üzemeltetőt a Shell-el kötött szerződésben foglalt kötelezettségeire.

Mindenesetre szomorú, hogy a rendelet ebben a formájában létezhet, hiszen különösen veszélyes anyagról beszélünk, aminek a pusztán helytelen tárolása is balesetet okozhat. Arról már ne is beszéljünk, mennyire „gazdaságos és fogyasztóbarát” hozzáállást tükröz, hiszen a köztudatban éppen a vázolt helyzet ellenkezője él. Ráadásul, ha besétálunk egy cseretelepre és veszünk egy palackot, nem gyárit, hanem utántöltöttet kapunk és az első csere után már nem is a sajátunkat kapjuk vissza. Mi ez, ha nem göngyölegkezelés?

Forrás: MTI/Fogyasztók

A cseretelepeken vagy a MÉH részére, vagy az apróhirdetés útján történő értékesítést javasolták. Előbbi esetben a 11,5 kg-s palackért legfeljebb 1200 forintot adtak volna, az internetes apróhirdetések pedig öt-hatezer forint közötti áron kínálják ugyanezeket. Ezek szerint, ha van türelmünk és nem sürgős, tényleg a továbbadással járunk a „legjobban”.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bányai Tibor, 2015. március 10. - kedd 10:46

jo napot kivánok,volna egy kérésem van egy 5kg-mos gázpalackom amit karavánba használok és rossz rajta a csap.ki tudnák e onok cserélni vagy tudnak e valakit javasolni aki megtudná javitani.a szives megértésuket elore is nagyonszépen koszonom.

sapphire, 2008. október 04. - szombat 08:09

Azt sem szabad elfelejteni hogy alumínium palackokról van szó. Sok hülye tudatlan barom újságíró/szerkesztő azt nyilatkozza/írja hogy ezek a palackok veszélyes hulladéknak minősülnek, nos ez megtévesztő ugyanis az alumínium a legjobban újrafedolgozható fémek egyike. HA VESZÉLYES LENNE MINT AZ ÓLOM, HIGANY stb. NEM CSINÁLNÁNAK BELŐLE EDÉNYEKET ÉS ÉLELMISZERHEZ ALUFÓLIÁT!!!

Savazó, 2008. szeptember 19. - péntek 12:20

Szerintem nem lenne hátrányos, ha az újságírónő minimálisan tájékozódna, mielőtt ír egy cikket. A Linde egy iparigáz forgalmazó semmi köze a PB-hez. Lehet, hogy van olyan telepe ahol árulja más cég PB-gázát, de ott sem ő dönt a visszavételről, hanem a PB-gáz forgalmazó cég. Ami a PB palackokat illeti kb. két hónapja vittem vissza a nyaralóban feleslegessé vált PB palackomat és minden gond nélkül visszavették a Shell Gas közelben lévő cseretelepén. A visszavételi árat az befolyásolja, hogy van-e az embernek nyugtája a vételről. Meg persze a piac, hiszen kapitalizmusban élünk már.

Kommentek

Danny, 2017. április 24.

Sürgős hitelt keres? Jó hír van neked! Kölcsönöket kínálunk 5000 euróról 30 millió euró...

Kinek és hogyan fizessek vízdíjat?

Danny, 2017. április 18.

Ha szüksége van a hitel? kínálunk bármely magánszemélyek vagy cégek, akik súlyos és kész ...

Behajtó cégek és a család

Dennis Ryan, 2017. április 17.

HITEL BEFEKTETÉS!
Szüksége van egy hitel? Ön érdekelt abban, hogy bármilyen típusú hi...

A gyóntatófülke nem szauna

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés