Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kanosszajárás a PB-palackkal

Gyarmati Stefánia, 2008. június 25. - szerda 17:41
Címkék: szolgáltató, reklamáció, gáz, hulladék, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hazánkban több százezerre tehető az olyan háztartások száma, ahol - főleg főzésre - PB gázpalackot használnak. Feleslegessé vált palackunktól megszabadulni azonban nem is olyan egyszerű vállalkozás. A Nógrád megyei Balassagyarmaton és környékén fél tucatnyi PB-gázcseretelepet kerestünk fel azzal, hogy leadjuk már nem használt, üres gázpalackjainkat. Sehol nem jártunk sikerrel.


Forrás: MTI

A Shell központi vevőszolgálatán megtudtuk, hogy gázcseretelepeiken - szerződés szerint - elvileg lehetőség van üres palackok leadására, ám az ezzel járó macera miatt az üzemeltetők ódzkodnak a visszavételtől. Ráadásul nem is beszélhetünk valódi visszaváltásról, hiszen a tartályért kínált pénz töredéke, egészen pontosan hatodrésze!!! az „új” palackénak.

A vevőszolgálati munkatárs szerint a palackokat kétezer forint körüli áron kellene visszavenni, a cseretelepeken ehhez képest még az ingyenes otthagyást sem fogadták el, két helyen is a MÉH-be irányítottak tovább, azzal, hogy ők márpedig nem kötelesek visszavenni üres gázpalackot, csak cserélnek (töltenek), illetve eladnak. A Shell kutakon egy palack ára tizenkétezer forint körül van, ehhez járul a feltöltés ára, ami 4300-4500 forint.

A Linde cseretelepén szintén a MÉH-be történő leadást javasolták, a répcelaki üzemük kereskedelmi részlegének dolgozója elmondta, hogy a cég sehol nem vesz vissza gázpalackokat, nem is tud róla, hogy kötelesek lennének erre a szolgáltatásra is. Kérdésünkre, hogy szerintem mit lehet csinálni a feleslegessé vált palackokkal, azt felelte, „fogalma sincs”.

A Prímagáz vevőszolgálatától aztán végre megtudtuk, hogy miért ütközünk falakba. Ők ugyanis azonnal a 94/2003. (XII. 18.) GKM rendeletre hivatkoztak, ezzel magyarázva, miért nem veszik vissza az üres palackokat. Az „újakat” egyébként 14000-15000 forint közötti áron forgalmazzák - üresen. Az előbbi idézőjel oka az, hogy ezek a palackok sehol nem vadonatújak. Ugyanolyan kopottak, mint amiktől szabadulni igyekszünk.

Ezek után megnéztük, mit is tartalmaz valójában a rendelet, az utántölthető palackok visszavételének tilalma ugyanis tökéletesen ellentmond a józan észnek. Ráadásul a Shellék - a vevőszolgálatukon közöltek értelmében - elvileg ugyan mégiscsak visszaveszik, ami - ha igaza van a Prímagáznak - jogszerűtlen magatartásként értékelhető.

A 94/2003. (XII. 18.) GKM rendelet 8. § (3) így szól: „A propán-bután gázpalack - eltérő megállapodás hiányában - nem minősül betétdíjas csomagolóeszköznek (göngyölegnek). A fogyasztó birtokában lévő gázpalack a fogyasztó tulajdona, amelynek rendeltetésszerű használatáért a fogyasztó felelős”.

Forrás: MTI/Fogyasztók

Rajtunk marad?

A Prímagáz és a Linde tehát vagy félreértelmezi a rendeletet vagy szándékosan nem akar foglalkozni visszavásárlással. Ők ugyanis nem kötnek a rendelettől „eltérő megállapodást” a szerződő partnereikkel, akik így tényleg nem kötelesek tőlünk visszavenni azt a palackot sem, amit tőlük vásároltunk. Velük ellentétben a Shell beleveszi a visszaváltás lehetőségét az üzemeltetői szerződéseibe - a partnerei azonban ódzkodnak ettől. A Shell vevőszolgálatának munkatársa éppen ezért azt javasolta, hogy határozottan ragaszkodjunk ehhez a fogyasztói jogunkhoz és emlékeztessük az üzemeltetőt a Shell-el kötött szerződésben foglalt kötelezettségeire.

Mindenesetre szomorú, hogy a rendelet ebben a formájában létezhet, hiszen különösen veszélyes anyagról beszélünk, aminek a pusztán helytelen tárolása is balesetet okozhat. Arról már ne is beszéljünk, mennyire „gazdaságos és fogyasztóbarát” hozzáállást tükröz, hiszen a köztudatban éppen a vázolt helyzet ellenkezője él. Ráadásul, ha besétálunk egy cseretelepre és veszünk egy palackot, nem gyárit, hanem utántöltöttet kapunk és az első csere után már nem is a sajátunkat kapjuk vissza. Mi ez, ha nem göngyölegkezelés?

Forrás: MTI/Fogyasztók

A cseretelepeken vagy a MÉH részére, vagy az apróhirdetés útján történő értékesítést javasolták. Előbbi esetben a 11,5 kg-s palackért legfeljebb 1200 forintot adtak volna, az internetes apróhirdetések pedig öt-hatezer forint közötti áron kínálják ugyanezeket. Ezek szerint, ha van türelmünk és nem sürgős, tényleg a továbbadással járunk a „legjobban”.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bányai Tibor, 2015. március 10. - kedd 10:46

jo napot kivánok,volna egy kérésem van egy 5kg-mos gázpalackom amit karavánba használok és rossz rajta a csap.ki tudnák e onok cserélni vagy tudnak e valakit javasolni aki megtudná javitani.a szives megértésuket elore is nagyonszépen koszonom.

sapphire, 2008. október 04. - szombat 08:09

Azt sem szabad elfelejteni hogy alumínium palackokról van szó. Sok hülye tudatlan barom újságíró/szerkesztő azt nyilatkozza/írja hogy ezek a palackok veszélyes hulladéknak minősülnek, nos ez megtévesztő ugyanis az alumínium a legjobban újrafedolgozható fémek egyike. HA VESZÉLYES LENNE MINT AZ ÓLOM, HIGANY stb. NEM CSINÁLNÁNAK BELŐLE EDÉNYEKET ÉS ÉLELMISZERHEZ ALUFÓLIÁT!!!

Savazó, 2008. szeptember 19. - péntek 12:20

Szerintem nem lenne hátrányos, ha az újságírónő minimálisan tájékozódna, mielőtt ír egy cikket. A Linde egy iparigáz forgalmazó semmi köze a PB-hez. Lehet, hogy van olyan telepe ahol árulja más cég PB-gázát, de ott sem ő dönt a visszavételről, hanem a PB-gáz forgalmazó cég. Ami a PB palackokat illeti kb. két hónapja vittem vissza a nyaralóban feleslegessé vált PB palackomat és minden gond nélkül visszavették a Shell Gas közelben lévő cseretelepén. A visszavételi árat az befolyásolja, hogy van-e az embernek nyugtája a vételről. Meg persze a piac, hiszen kapitalizmusban élünk már.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza