Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Átjön a penész a szomszédtól

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. június 25. - szerda 17:01
Címkék: ingatlan, reklamáció, jog, fertőzés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szomszéd nem törődik lakásával évek óta, emiatt átjön a penész. Mit tehetünk ellene? Követelhetünk-e kártérítést?


Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

„Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanban lakok. Szomszédom a lakásom mellett található épületrészt nem fűti és nem szellőzteti öt éve. Emiatt a frissen felújított lakásom szomszéddal közös falát vastagon kiütötte a feketepenész. Tudomásom van arról, hogy az ő felén a szellőzetlenség okozta magas páratartalom miatt már a vakolat is lehullott, és szintén penészes minden. Mivel a jószomszédi viszony az eltelt évek alatt a károkozás miatt erősen megromlott, hiába szólok neki, nem tesz semmit. Abban kérném a segítségüket, hogy milyen módon lehetne megértetni vele, hogy az én részemet még akkor se teheti tönkre, ha ezzel az ő része is károsodik.”

A tulajdonjog ugyanazon a dolgon meghatározott hányadok szerint több személyt is megillethet, ekkor közös tulajdonról beszélünk. A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára, e jogot azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.

Közös tulajdon, közös terhek


Közös tulajdon esetében a dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg, ilyen arányban terhelik őket a dolog fenntartásával járó és a dologgal kapcsolatos egyéb kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is. Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni, az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs viselni köteles. Ilyen kiadások előtt azonban a tulajdonostársakat lehetőség szerint értesíteni kell.

A közös tulajdon nem a legszerencsésebb jogi megoldás, hisz bármennyire is precíz a jogi szabályozás, mindig kicsit kiszolgáltatott az ember a tulajdonostársának, hisz – bárhonnan nézzük –az egyes tulajdonostársak döntési jogköre korlátozott.

Jelen esetben a munka az állag megóvásához szükséges, azonban egyik tulajdonostárs sem jogosult arra, hogy a másik kizárólagos használatában lévő lakásba bemenjen, és ott elvégeztesse a szükséges munkálatokat. Ez azonban nem akadálya annak, hogy olvasónk birtokvédelmet vegyen igénybe.

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy ha a birtokost birtoklásában zavarják, birtokvédelem illeti meg. A közös birtokosok - egymás közötti viszonyuk alapján - egymással szemben is jogosultak birtokvédelemre. A jogosult a birtokháborítástól számított egy éven belül a jegyzőtől kérheti a zavarás megszüntetését. A jegyző a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve, ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult a birtoklásra, illetőleg birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles. A jegyző határozatot hozhat a hasznok, károk és költségek kérdésében is. A jegyző határozata ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs; a birtoklás kérdésében hozott határozatot három napon belül végre kell hajtani. A birtokos a zavarás megszüntetését egy év eltelte után közvetlenül a bíróságtól kérheti.

Jelen esetben a birtokháborítás mulasztás formájában valósul meg, hisz a lakás karbantartásának, szellőztetésének hiánya okozza a penészedést, melyre tekintettel nem magatartástól eltiltást, kell kérni a jegyzőtől, illetve a bíróságtól, hanem azt, hogy kötelezze a birtokháborítót a lakása karbantartására, továbbá a károk (saját fal penészesedése) megtérítésére. Azt pedig, hogy olvasónk a jegyzőhöz vagy a bírósághoz forduljon, az dönti el, hogy mikortól áll fenn a birtokháborítás. Álláspontom szerint a birtokháborítás kezdő időpontja jelen esetben a penészfoltok megjelenése.

dr. Kardos Gyöngyi
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Juhász Kinga, 2011. augusztus 22. - hétfő 10:26

T. Ügyvédnő! Szeretném megtudni, hogy mi a teendő, ha a szomszéd a hálószoba ablakom alatt(kb. 2,5 m a távolság) tartja a cefrés hordóit és éjjel negyed 12-kor hatalmas zajjal, fényárral elkezdi kevergetni. Többször szóltam neki (szépen is csúnyán is), akkor ígérget, de tovább folytatja a zaklatást. Szerettem volna békés úton megoldani a helyzetet, de úgy érzékelem, hogy nem megy! A kérdésem, mit tegyek, hogy ez az állapot megszűnjön? Egy pozitívum, azért van, mert a köpködésről nagyon nagy energiával sikerült leszoktatnom!!!! Talán van remény! Köszönettel: Kinga

Cermák Istvánné, 2008. október 23. - csütörtök 09:33

Szeretném, ha erre válaszolnának nekem, előre is köszönöm. Én egy olyan társasházban lakom, ahol én vagyok az egyedüli bérlő, a többi tulajdonos, ők hárman vannak, négy lakással, de csak két 30 éve lakó család lakik itt, akik teljesen magukénak érzik az egész házat. Én két éve lakom csak itt, engem alaposan átvert a volt bérlő, akitől vettem a lakás bérleti jogát, mert 2 hónap után penészes lett minden, erről már bírósági eljárás is van másfél éve, de a társasház is hibás, mert a főfalak is minden oldalon penészesek, ami hozzájuk tartozik. Most a közös ktg-ről szeretnék írni, én az IKV-nak fizetem a lakbért, amiben benne van a közös ktg is. 28 négyzetméteres lakásban lakom, a lakbérem 46oo,-Ft. A közös képviselő, aki az egyik lakó tavalyra leadott az IKV-hoz még 56 ooo,-Ft-os elszámolást, vagyis, hogy én még visszamenőleg fizessek annyit meg neki. Az IKV ezt el is fogadta. A közös képviselő számlával igazolta, hogy takarító dolgozik itt, ami nem igaz, ők szoktak néha takarítgatni egy kicist, de előlem le van zárva a kert, én ki sem megyek az udvarra. Ez most lehet, hogy nem elég világos így, mert személyes ellentétek is vannak köztünk és ő megmondta, hogy azt akarják, hogy dögöljek meg, így ilyen szépen, és mindent megtesz, hogy kitoljon velem. Azt szeretném kérdezni, hogy az IKV miért fogad el mindent, amit a közös képviselő lead, mi szerint osztják el a takarítási ktgeket, egyedül lakom, a lakásom 28 négyzetméteres, a házban l2,8 %-om van. Válaszukat köszönöm, ha valami nem elég világos, mert eléggés szövevényes az ügy, kérem kérdezzenek. Köszönettel Csermákné

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza