Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A vízlágyítás módjai

Sallak Kinga, 2008. június 23. - hétfő 15:41
Címkék: víz, vásárlás, műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A lágyított vízzel mosott edények foltmentesen száradnak, a mosógép működése kevesebb mosóporral is hatékony, nincs szükség adalékanyagokra, nő a masinák élettartama is.


Vízlágyítás mesterséges anyagokkal

Van aki azt állítja, hogy a mosóporokban is van vízlágyító, ráadásul túl sok. Mások a trinátrium-foszfátot, más néven a trisót magasztalják. Internetes fórumokon különféle recepteket találunk: mosógépünk kitakarításához, tegyünk egy marék trisót az üres dobba, állítsuk kilencven fokra a hőmérsékletet, és indítsunk el egy programot. Másoknak maga a mosógépszerelő ajánlotta a módszert, ugyanezzel a hőmérséklettel, ecettel kiegészítve, évente kétszer.

Forrás: Fogyasztók

Több vízkő, több takarítás

Egy fórumozó régi mosógépének használati utasítása kifejezetten előírja a negyedévenkénti, trisóval végzett vízkőtelenítő mosást. Alkalmas az autók hűtőjének tisztítására is. Vízlágyító képessége miatt könnyebb vele tisztára mosni a ruhákat, zsíroldó hatása is kiváló. Fűtésrendszerbe is adagolható vízlágyítóként, és van, aki azt állítja, hogy a motorblokk hűtővízcsatornáiban is oldja a vízkövet. Hátránya, hogy folyó és állóvizekbe jutva fokozza az algásodást, ezért általában mosószódát ajánlják helyette. Ára két-háromszáz forint.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A legdrágább megoldások egyike

A Calgon nem jobb és nem több, mint a többi szintetikus mosószeradalék, viszont jóval drágább. Elsősorban vízlágyításra használjuk, ára ezer forint felett van. Egyes mosógépszerelők kifejezetten ellenzik a használatát, állítják bizonyos fórumokon.


A kemény víz hátrányai

A keményvizekből kiváló vízkő rövidíti a kazánok, vízzel működő eszközök élettartamát, növeli a villany és gázszámlát, miatta kell gyakrabban tisztítani a csapokat-csempéket, rontja a készülékek hatásfokát, növelve azok üzemköltségét.

A vizek oldottanyag-tartalmának egyes elemei, például az oldott fémsók (magnézium, kálcium) kiválnak a vízből, és lerakódnak, vízkő képződik belőlük. Ha melegítjük a vizet, a folyamat felgyorsul. Sok cég foglalkozik vízlágyító készülék forgalmazásával, amely ezeket a lerakódni képes fémsókat távolítja el a vízből.

Többféle működési elvű vízlágyító szerkezet létezik. Van aki az ioncserés vízlágyítást ajánlja. Ennek lényege, hogy a kemény víz nagy tisztaságú ioncserélő gyantán áramlik át, minek során a kálcium és magnéziumionok nátriumionokra cserélődnek. Az így működő készülékek ára a huszonvalahány-ezrestől a többszázezresig terjed.

Forrás: MTI
A vízkőlerakódás, forrásközeli hőfokon jelentkezik. Ha mosógépünk negyven fokos hőmérsékleten mos, a fűtőszál környezetében lévő hőmérséklet akkor is jóval magasabb lehet. A mozgó alkatrészek hamarabb tönkremennek, mint a fűtőszál. Ráadásul az új fűtőszál jóval olcsóbb, mint az évek alatt elhasznált sok Calgon, állítja egy mosógépszerelő fórumozó.

A fordított ozmózis elvén működő víztisztítók a tiszta vizet az oldott anyagot tartalmazó részektől választják külön.


Vízlágyító készülék vásárlás előtt

Olyan készüléket lehetőleg ne vásároljunk, amelyet postán küldenek, s magunknak kell összeszerelni, írják egyes szakfórumokon. Veszélye, hogy ha véletlenül hibás a készülék, mondhatják azt is, hogy a beszerelés volt szakszerűtlen. Egyszerűbb a vásárolt termékkel kiküldött szakemberre bízni a beszerelést. Fontos a készülék jótállása, az elő és utószűrők, membránok élettartama, és figyeljünk arra, hogy az árért, amit kifizetünk, milyen értéket kapunk.

A szerviz háttér és alkatrészellátás fontos szempont, de a legfontosabb, a biztonság. Vajon a gyártó olyan anyagokból készítette-e, amelyből nem oldódik ki semmilyen toxikus anyag? Valóban mindent eltávolít a vízből, amit a gyártó állít? Tartalmaz-e a készülék csíramentesítést biztosító UV-lámpát? Ez kútvizeknél elengedhetetlen szempont. Képes-e folyamatosan nyomon követni a bemenő és a szűrt vizet, és nem megfelelő működéskor leállítani a folyamatot, leeresztve a vizet?

Milyen hagyományos szerek alkalmasak a vízlágyításra? - lapozás után kiderül!

1.  A vízlágyítás módjai
2.  Pénztárcakímélő megoldások

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza