Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Valami nem stimmel a megvett autóval

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. június 20. - péntek 14:01
Címkék: autó, vásárlás, átverés, szerződés, jog, díj, kereskedő, ügyintézés, szerelő, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Használt gépkocsi vásárlásakor fokozott elővigyázatossággal kell eljárni. Kipróbáláskor sok esetben nem derül fény a gépjármű hibájára, vagy a hibajelenségnek más oka van, mint amit gondoltunk. A jogszerzést vagy rendeltetésszerű használatot több körülmény korlátozhatja vagy meg is hiúsíthatja. A használt gépjármű eladóját jog- és kellékszavatossági felelősség terheli, azaz szavatol a vevő tulajdonszerzéséért, valamint azért, hogy a megvásárolt gépjármű rendeltetésszerű használatra alkalmas, illetve megfelel a szerződésben foglalt tulajdonságoknak.


Olvasóink a következő kérdésekkel fordultak szakértőnkhöz:

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell
„Lányom barátja egy egri autókereskedőnél vett egy tizenhat éves autót. A forgalmi engedélyt és törzskönyvet az adásvételi papírokkal megkapták. Az eredetiségvizsgálatnál kiderült, hogy probléma van az autóval és rendőrségi ügy lesz belőle. A kereskedő csak félrebeszél és nem akarja az autót visszavenni. Kérdem, hogy kaphatta meg eddig ez a gépkocsi a papírokat és miért a vevőnek kell állni egy ilyen cécó költségeit?”

„A két éve vásárolt autóm forgalmi engedélyében szállítható személynek öt fő volt bejegyezve, holott csak négy öv volt benne. Idén volt műszakin a kocsi, ahol adtak egy papírt, amivel be kellett mennem az okmányirodába, hogy ott majd kijavítják. Az okmányirodában viszont velem fizetették ki az új forgalmi engedélyt (6450 forintot), ami szerintem nem volt jogos ,mert anno az okmányiroda (vagy valamelyik szerv) hibázott a papír kitöltésekor. Van-e lehetőségem visszaigényelni a (szerintem) jogtalanul elvett pénzemet?”Ha a megvásárolt gépkocsi fennakad az eredetiségvizsgálaton...

Olvasónk esetében a megvásárolt gépjármű eredetiségvizsgálatával volt probléma. Köztudott, hogy a gépjármű átíratásához a gépjármű eredetiségvizsgálata szükséges. Az eredetvizsgálat célja a jármű azonosító adatainak és a járműokmányok valódiságának megállapítása.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Az eredetiségvizsgálat fényt derít mindenre


A személygépkocsi tulajdonjogában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételével kapcsolatos közlekedési igazgatási ügyintézés megkezdésének feltétele - bizonyos kivételekkel - az eljárás kezdeményezését megelőzően legfeljebb hatvan napon belül elvégzett, előzetes eredetiségvizsgálat.

Az eredetiségvizsgálat megállapíthatja, hogy a gépjármű lopott, illetve valamelyik fődarabja tisztázatlan eredetű, azt utólagosan építették bele

Amennyiben a gépjármű papírjai nincsenek rendben, és kiderül, hogy a gépjármű lopott, akkor a vevő nem tudja a gépjármű tulajdonjogát megszerezni, hisz átruházással - ha a törvény kivételt nem tesz - csak a dolog tulajdonosától lehet a tulajdonjogot megszerezni. Ilyen kivételnek számít a kereskedelmi forgalomban vásárolt gépjármű, ebben az esetben a jóhiszemű vevő akkor is tulajdonjogot szerez, ha a kereskedő nem volt tulajdonos.

Lopott gépkocsira vonatkozó adásvételi szerződés semmis, hisz jogszabályba ütközik. A semmis szerződés érvénytelen, érvénytelen szerződés esetében a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet kell visszaállítani. Aki érvénytelen szerződés fennálltában jóhiszeműen bízott, a felektől a szerződés megkötéséből eredő kárának megtérítését követelheti, ha azonban az érvénytelenség az egyik fél magatartására vezethető vissza, a bíróság a másik fél marasztalását mellőzi. Kártérítés révén követelhető az ügylettel kapcsolatban a vevőnél felmerülő valamennyi, igazolható költség. Ha az eladó jóhiszemű volt, csak a szerződés megkötéséből eredő károkat köteles megfizetni.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Jól nézzük meg, kitől veszünk kocsit!

Amennyiben az eredetiségvizsgálat során kiderül, hogy például más, tisztázatlan eredetű alkatrészt (karosszériát, motort) építettek be, akkor a vevő kellékszavatossági igénnyel léphet fel. Ennek során kérhet kicserélést, illetve - bizonyos feltételek mellett - elállhat a szerződéstől. A vevő kérheti továbbá kárainak megtérítését is.

Fontos, hogy a fentiekben ismertetett jogokat a vevő mindig a gépjármű eladójával szemben gyakorolhatja. Legtöbb esetben a gépjárművet értékesítő kereskedő nem eladója a gépjárműnek, csupán „közvetítői” tevékenységet lát el.


Mit tehetünk, ha elírás van a forgalmi engedélyben

Szintén gépkocsival kapcsolatos ügyintézést érint második olvasói levelünk. A forgalmi engedély kiadásával kapcsolatos eljárás illetéke hatezer forint. Illetékmentes a forgalmi engedély cseréje, ha a csere a hatóság téves bejegyzésén alapul vagy az okmány gyártáshibás. Ha bizonyítást nyer, hogy a korábbi bejegyzés téves hatósági bejegyzés volt, akkor olvasónk visszaigényelheti a befizetett illetéket.

dr. Kardos Gyöngyi
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Laszlo, 2020. február 20. - csütörtök 18:17

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A bukas oka, hogy hogy nem a forgalmi engedelyben szereplo motor van benne hanem mas a motorszam, de meg a motorkod sem azonos. A kereskedes akitol vettem nem akarjak visszafizetni a vetelarat. Ha valaki tudna tanacsot adni mit tegyek azt megkoszonnem. Koszonom P.L.

Laszlo, 2020. február 20. - csütörtök 18:17

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A bukas oka, hogy hogy nem a forgalmi engedelyben szereplo motor van benne hanem mas a motorszam, de meg a motorkod sem azonos. A kereskedes akitol vettem nem akarjak visszafizetni a vetelarat. Ha valaki tudna tanacsot adni mit tegyek azt megkoszonnem. Koszonom P.L.

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza