Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Meddig húzható a számlabefizetés?

Szabó Emese, 2008. június 19. - csütörtök 17:11
Címkék: szolgáltató, díj, internet, telefon, víz, gáz, áram, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kivel ne esett volna meg, hogy egy-egy mobiltelefon- vagy villanyszámlát késve fizetett be? Utánajártunk, meddig húzható a nemfizetés, és mikor sokallja meg a dolgot a szolgáltató.


Ha a kedves ügyfél nem fizet, a szolgáltatók szüneteltetik a szolgáltatást - ez teljesen megszokott dolog. A vezetékes- és mobiltelefon-társaságok, internet- és közszolgáltatók tűréshatára azonban messze nem egyforma. Míg például mobilcégek viszonylag hamar megálljt parancsolnak nem fizető ügyfeleiknek, addig a villanyszámla befizetését három hónapig is lehet halogatni. A vizet pedig nem is vehetik el tőlünk teljesen, még akkor sem, ha egy vasat sem fizetünk.


Akkurátus mobilcégek

A fizetéssel csúszó ügyfelek figyelmeztetésére a mobilcégeknek van a legszélesebb eszköztáruk. Ők párhuzamosan leveleznek, sms-ekkel is bombázva a tartozó kuncsaftokat. A Pannon például a határidő lejárta után levélben, később sms-ben, majd újabb levélben tájékoztatja az ügyfelet fizetési kötelezettségéről. Ha nem történik semmi, újabb levél érkezik. Ha pedig a tartozást harminc nappal a határidő lejárta után sem rendezik, letiltják a kimenő hívásokat. Ha az ügyfél még ekkor sem zavartatja magát, újabb levelet kap. Ha még ez sem hatja meg, fölmondják a szerződését. Ha viszont észbe kap és rendezi a tartozást, kérelmezheti az előfizetés visszakapcsolását. Mindez persze nincs ingyen, az előfizetés típusától, és a felszólítási folyamat fázisától függően három-tizenkétezer forintba kerül.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Sokáig csak figyelmeztetnek

Hasonló a rendszer a T-Mobilnál is, ők nagyjából negyven napig hagyják késlekedni ügyfeleiket. A cég kezdetben még nem levelezik: a fizetési határidő lejárta után öt nappal figyelmeztető sms-t küld, és egy automata telefonhívást is kap az ügyfél. Ha az automata nem tudja felhívni a késlekedő kuncsaftot, a felszólítás határidejének lejárta előtt tíz nappal újabb sms érkezik. Ha az ügyfél továbbra sem fizet, a sikeres értesítéstől számított harmincadik nap után felszólító levelet kap, majd pedig egyirányúsítják a szolgáltatást. Innentől kezdve a tartozás rendezésére egy hét áll rendelkezésre, máskülönben egy újabb felszólító levél kíséretében megszüntetik a szolgáltatást. Visszaút még ilyenkor is van: ha az ügyfél az egyirányúsítás stádiumában befizeti a tartozását, automatikusan visszaállítják a szolgáltatást, és nettó ötszáz forinttal terhelik a számlát. Ha viszont már a bejövő hívásokat is letiltották, már csak telefonon, faxon, vagy személyesen lehet kérni a visszakapcsolást − nettó háromezer forintért cserébe.

A Vodafone gyakorlata különbözik a konkurenciáétól: a részleges szüneteltetés időpontja attól függ, hogy az ügyfél tartozása elér-e egy bizonyos értékhatárt. Ennek nagyságát azonban a cég üzleti szempontokra hivatkozva nem árulja el, ahogyan azt sem, hogy mennyi idő elteltével korlátozza a szolgáltatást. Az egyirányúsítás előtt persze több alkalommal figyelmeztetik ügyfeleiket, levélben és sms-ben egyaránt. Ha az ügyfél rendezi tartozását, semmi teendője nincs: a szolgáltatást azonnal visszaállítják, amint regisztrálják a befizetést. Mindez 1440 forintba kerül.


Vezetékhez kötve

A T-Com a vezetékes szolgáltatás szüneteltetése, egyirányúsítása előtt ugyancsak több körben figyelmezteti ügyfeleit. Legelőször akkor küld levelet, ha az ügyfél 15 napig késlekedik a díjfizetéssel. Ha a kuncsaft ennek hatására sem fizet, 15 nap múlva újabb levél érkezik, és ha az ügyfél az ebben megjelölt határideig sem rendezi a tartozását, egyirányúsítják a szolgáltatást. Újabb harminc nap elteltével fel is mondják a szerződést. Ez idő alatt viszont még léphet az ügyfél: ha díjtartozását a felmondási időszak alatt rendezi, szerződése nem szűnik meg, a szolgáltató pedig még a felmondási idő lejártát követő tizenötödik napon is lehetővé teheti a visszakapcsolást. Mindezt ráadásul ingyen: a jogszerűen felszámítható visszakapcsolási díjat ugyanis a gyakorlatban nem alkalmazza a Magyar Telekom. A tartozás rendezése után az ügyfélnek nincs semmi dolga: ha a cég rendszere regisztrálja az összeg beérkezését, automatikusan törli és érvényteleníti a felmondást. Ha viszont a kuncsaft továbbra sem fizet, a felmondási idő pedig lejár, kopogtatnak a cég munkatársai, és leszerelik az állomást.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Végkifejletként megszüntetik a szolgáltatást 

Az internetszolgáltató T-Online felmondási feltételei nagyjából megegyeznek a T-Coméval: a szolgáltató 30 nap elteltével kezdi meg a korlátozást, azaz csökkentheti az internetkapcsolat sebességét. A szolgáltató azonban nem mondja fel a szerződést, ha a tartozás összege nem haladja meg az előző havi előfizetési díj összegét, vagy az ötezer forintos összeget.

Hogyan kezelik a fenti problémát a közműszolgáltatók? - lapozás után kiderül!

1.  Meddig húzható a számlabefizetés?
2.  Kábel, áram, víz, gáz

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza