Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mi a garancia megvett motorra?

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. június 16. - hétfő 15:30
Címkék: vásárlás, autó, szerelő, szerződés, jog, garancia, kereskedő, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szerződés keretében vett új motorkerékpárra egyéves jótállási kötelezettség van, még akkor is ha az eladó megpróbálja lealkudni.


Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

"Április 28-án bevittem a szervizbe garanciális javításra a motorom. Leadáskor semmit nem mondtak. Hetek múlva kiderült, hogy a motor gyári hibásan került hozzánk .Felszólító levelem hatására múlt hét pénteken, vagyis 35(!) nap múlva kaptuk vissza. A hosszú idő miatt kértük, álljanak el a szervizdíjtól (miután szerviz is esedékes volt). Abban az esetben voltak hajlandóak rá, ha elfogadom a javítást, és nincs több követelésem a cég felé. Csakhogy a motor nem jó! Most több hibája van, mint javítás előtt. Miután hiteles, nem tudunk a vételtől elállni, mert túl sokba kerülne. Kérhetek-e cserét? Ezt a márkakereskedőnél kell intéznem, vagy vigyük másik szervizbe? Az előzőben semmit nem írtak a szervizkönyvbe, sem a javítást, sem a szakszervizt."

Forrás: MTI
Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó, kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Kormányrendelet értelmében a Magyar Köztársaság területén fogyasztói szerződés keretében értékesített új motorkerékpárra az eladónak egyéves jótállási kötelezettsége van. Érvénytelen az a megállapodás, amely a fenti rendeletben foglaltaktól a fogyasztó hátrányára tér el. Az érvénytelen megállapodás helyébe pedig a rendelet rendelkezései lépnek.

Az eladó a fogyasztási cikkel együtt köteles - külön kérés nélkül - a jótállási jegyet a fogyasztónak átadni. A jótállási igény jótállási jeggyel érvényesíthető. A jótállási felelősség szigorúbb, mint a szavatossági felelősség. Jótállás esetén az eladó köteles bizonyítani, hogy az eladott termék megfelel a szerződésben meghatározott követelményeknek és rendeltetésszerű használatra alkalmas, míg a szavatosságnál a hiba fennállását a jogosultnak kell bizonyítania. Ahogy fentebb már írtam, a jótállás időtartama újonnan vásárolt motorkerékpár esetén egy év, míg a szavatossági idő hat hónap. Tartós fogyasztásra rendelt dolog esetén, rejtett hiba esetén további három év a kötelező alkalmassági idő. A jótállási és szavatossági jogokat az eladóval szemben lehet érvényesíteni.

A fogyasztó kijavítás iránti igényét az eladó helyett az eladó által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál, közvetlenül is érvényesítheti. Jótállás keretébe tartozó javítás esetén a forgalmazó, illetve a javítószolgálat a jótállási jegyen köteles feltüntetni: a javítási igény bejelentésének és a javításra átvétel időpontját, gépjármű esetében a kilométeróra állását, a hiba okát és a javítás módját, a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő visszaadásának időpontját, gépjármű esetén a kilométeróra állását, a jótállás - a kijavítás időtartamával meghosszabbított - új határidejét.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A szervizben eltötött idő hozzáadódik a jótállás idejéhez

Fő szabály szerint a jótállási jogok megegyeznek a szavatossági jogokkal. Hibás teljesítés esetén a jogosult - választása szerint - elsősorban kijavítást vagy kicserélést követelhet. Nem követelhet a jogosult kijavítást vagy kicserélést, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget.

Másodsorban a jogosult megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Ezen jogokat a jogosult akkor gyakorolhatja, ha a jogosultnak sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a fentiekben részletezett feltételekkel nem tud eleget tenni a jogosult. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el, a jogosult a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja. Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely a szavatossági jogok fentiekben ismertetett sorrendjétől a fogyasztó hátrányára tér el.

Szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti a kártérítés szabályai szerint. Ez az esetnél maradva azt jelenti például, hogy ha a vevő eláll a szerződéstől, mert az eladó nem tudta vagy nem akarta a hibát kijavítani vagy a terméket kicserélni, akkor kérheti az ebből eredő kárainak a megtérítését is, mint például a hitelszerződés megszüntetésének pluszköltségeit is.

A jótállási és szavatossági jogok gyakorlásánál nagyon fontos figyelni, hogy az irányadó határidőkön belül érvényesítsük az igényt. Amennyiben az eladó nem teljesíti az igényt, akkor bíróság előtt lehet azt érvényesíteni. A jogvita békés lezárása érdekében békéltető testületi eljárás igénybevételét tudom javasolni.

Mivel olvasónk nem írta meg, pontosan mikor vette a motort, nem tudom pontosan megválaszolni, milyen jogai vannak még, azonban az irányadó szabályokat általánosságban ismertettem.

dr. Kardos Gyöngyi
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Amerisave, 2019. július 20.

Elutasították-e a banktól vagy bármelyik pénzügyi cégtől származó kölcsönt? * Szüksége...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

hopkinson lance, 2019. július 18.

Jó nap,

Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, függetlenül attól, hogy milyen pén...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. július 18.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés