Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mi a garancia megvett motorra?

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. június 16. - hétfő 15:30
Címkék: vásárlás, autó, szerelő, szerződés, jog, garancia, kereskedő, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szerződés keretében vett új motorkerékpárra egyéves jótállási kötelezettség van, még akkor is ha az eladó megpróbálja lealkudni.


Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

"Április 28-án bevittem a szervizbe garanciális javításra a motorom. Leadáskor semmit nem mondtak. Hetek múlva kiderült, hogy a motor gyári hibásan került hozzánk .Felszólító levelem hatására múlt hét pénteken, vagyis 35(!) nap múlva kaptuk vissza. A hosszú idő miatt kértük, álljanak el a szervizdíjtól (miután szerviz is esedékes volt). Abban az esetben voltak hajlandóak rá, ha elfogadom a javítást, és nincs több követelésem a cég felé. Csakhogy a motor nem jó! Most több hibája van, mint javítás előtt. Miután hiteles, nem tudunk a vételtől elállni, mert túl sokba kerülne. Kérhetek-e cserét? Ezt a márkakereskedőnél kell intéznem, vagy vigyük másik szervizbe? Az előzőben semmit nem írtak a szervizkönyvbe, sem a javítást, sem a szakszervizt."

Forrás: MTI
Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó, kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Kormányrendelet értelmében a Magyar Köztársaság területén fogyasztói szerződés keretében értékesített új motorkerékpárra az eladónak egyéves jótállási kötelezettsége van. Érvénytelen az a megállapodás, amely a fenti rendeletben foglaltaktól a fogyasztó hátrányára tér el. Az érvénytelen megállapodás helyébe pedig a rendelet rendelkezései lépnek.

Az eladó a fogyasztási cikkel együtt köteles - külön kérés nélkül - a jótállási jegyet a fogyasztónak átadni. A jótállási igény jótállási jeggyel érvényesíthető. A jótállási felelősség szigorúbb, mint a szavatossági felelősség. Jótállás esetén az eladó köteles bizonyítani, hogy az eladott termék megfelel a szerződésben meghatározott követelményeknek és rendeltetésszerű használatra alkalmas, míg a szavatosságnál a hiba fennállását a jogosultnak kell bizonyítania. Ahogy fentebb már írtam, a jótállás időtartama újonnan vásárolt motorkerékpár esetén egy év, míg a szavatossági idő hat hónap. Tartós fogyasztásra rendelt dolog esetén, rejtett hiba esetén további három év a kötelező alkalmassági idő. A jótállási és szavatossági jogokat az eladóval szemben lehet érvényesíteni.

A fogyasztó kijavítás iránti igényét az eladó helyett az eladó által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál, közvetlenül is érvényesítheti. Jótállás keretébe tartozó javítás esetén a forgalmazó, illetve a javítószolgálat a jótállási jegyen köteles feltüntetni: a javítási igény bejelentésének és a javításra átvétel időpontját, gépjármű esetében a kilométeróra állását, a hiba okát és a javítás módját, a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő visszaadásának időpontját, gépjármű esetén a kilométeróra állását, a jótállás - a kijavítás időtartamával meghosszabbított - új határidejét.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A szervizben eltötött idő hozzáadódik a jótállás idejéhez

Fő szabály szerint a jótállási jogok megegyeznek a szavatossági jogokkal. Hibás teljesítés esetén a jogosult - választása szerint - elsősorban kijavítást vagy kicserélést követelhet. Nem követelhet a jogosult kijavítást vagy kicserélést, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget.

Másodsorban a jogosult megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Ezen jogokat a jogosult akkor gyakorolhatja, ha a jogosultnak sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a fentiekben részletezett feltételekkel nem tud eleget tenni a jogosult. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el, a jogosult a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja. Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely a szavatossági jogok fentiekben ismertetett sorrendjétől a fogyasztó hátrányára tér el.

Szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti a kártérítés szabályai szerint. Ez az esetnél maradva azt jelenti például, hogy ha a vevő eláll a szerződéstől, mert az eladó nem tudta vagy nem akarta a hibát kijavítani vagy a terméket kicserélni, akkor kérheti az ebből eredő kárainak a megtérítését is, mint például a hitelszerződés megszüntetésének pluszköltségeit is.

A jótállási és szavatossági jogok gyakorlásánál nagyon fontos figyelni, hogy az irányadó határidőkön belül érvényesítsük az igényt. Amennyiben az eladó nem teljesíti az igényt, akkor bíróság előtt lehet azt érvényesíteni. A jogvita békés lezárása érdekében békéltető testületi eljárás igénybevételét tudom javasolni.

Mivel olvasónk nem írta meg, pontosan mikor vette a motort, nem tudom pontosan megválaszolni, milyen jogai vannak még, azonban az irányadó szabályokat általánosságban ismertettem.

dr. Kardos Gyöngyi
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza