Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kozmetikumok és bőrallergia - tanácsok napozóknak

Mnkatársunktól, 2008. június 11. - szerda 19:45
Címkék: egészség, kozmetikum, utazás, gyógyszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A barna bőr a legtöbb ember számára vonzó jelenség, ám sokszor csak későn eszmélünk rá, hogy az ész nélküli napozásért bizony nagy árat kell fizetni. Komfortérzetünk szinten tartása mellett ügyeljünk bőrünk védelmére is!


Bőrünk ugyanis a túlzott mértékű napirritációra kellemetlen és nem egyszer fájdalmas elváltozásokkal reagál (pl. leégéssel, allergiával, rosszabb esetben rákos elváltozás kialakulásával). A nyári forróságban különös védelmet és fokozott ápolást, gondoskodást igényel bőrünk, de az sem mindegy, milyen kellékeket vetünk be egészségünk védelmében.

Dr. Babai László orvos véleménye szerint a megelőzéssel és gondos felkészüléssel a legtöbb bőrbetegség előfordulásának aránya minimálisra csökkenthető. A Budai Allergiaközpont igazgatója arra is figyelmeztet, hogy tisztában kell lennünk azzal, hogy a túlzásba vitt napozás és az erős napsugárzás hatására kialakult - és egyelőre még nem tapasztalt - következményekkel később szembesülhetünk (pl. korai ráncosodás, bőrrák). A fényvédelem, éppen ezért nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon az erősen napsütéses hónapok alatt. A nyári kozmetikumok közül, könnyű használata miatt, leginkább a naptej és a napvédő krém örvend nagy népszerűségnek. Ennek ellenére sokan nem tudják, hogy nemcsak a napozás különböző fázisaihoz szükséges eltérő faktorszámú készítmény, de a különféle bőrtípusoknak megfelelően is más-más erősségűt kell választanunk. A nagyon világos bőrtől kezdődően a faktorszám 20-25-ről fokozatosan csökkenthető.

A fényvédő készítmények hatóanyagai felfogják a nap káros sugarait, hatásukat kihasználva a napozással töltött időtartam meghosszabbítható. Egyes kozmetikumok kémiai (időt igénylő) szűrőket tartalmaznak, melyek elnyelik a veszélyes UV-sugarakat, így kb. fél óra elteltével fejtik ki hatásukat. Hátrányuk, hogy napozás közben elveszítik fényvédő képességüket. Nagyobb biztonságot jelent, ha olyan napvédő szert használunk, amely úgynevezett fotostabil fényszűrőt tartalmaz (a fotostabil napvédőszer kémiai szerkezete nem változik meg a sugárzás vagy a fény hatására). Ez a fényvédőrendszer visszatükrözi az UV-sugarakat, felkenés után azonnal hat, és nem bomlik le egy óra alatt, hanem hosszú időn át véd az UV-A és UV-B sugárzással szemben.

Forrás: MTI

Felhős időben se hagyjuk el a napozószert!


Nem szabad figyelmen kívül az a tényt sem, hogy minden kozmetikai készítményben az illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, mely reakciót a napsugárzás tovább erősíthet. Az érzékeny, allergiára hajlamos emberek különös odafigyeléssel válasszák ki kozmetikumaikat! A készítmények kiválasztásakor alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. Sajnos ezeknek a kívánalmaknak ma még nem minden készítmény felel meg. Ráadásul a bonyolult technológiai követelmények miatt sokszor éppen a leggyakrabban gondot okozó vegyületeket, pl. paraben vagy lanolin, nem tudják kihagyni.

Jótanácsok napozóknak:

• Vásárláskor nézzük meg, nem járt-e le a napozószer, kozmetikum szavatossága. Az ilyen ugyanis még testápolónak sem jó.
• A napozás során tartsuk meg a fokozatosságot.
• Napozás előtt az összes kozmetikumot, parfümöt távolítsuk el bőrünkről.
• Nyáron különösen érvényes, hogy használjunk 100%ban természetes anyagokból készült kozmetikumokat.
• Délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük a direkt napfényt, árnyékban is legyünk óvatosak.
• A szemünket UV-filteres napszemüveggel, fejünket világos színű vászonsapkával, szalmakalappal védjük!
• Használjunk jó alapanyagú, speciális fényvédő ajakápolószert, napozás után E-vitaminos testápolóval és arckrémmel kenjük be bőrünket.
• Fokozott figyelmet, óvatosságot igényelnek a nagyszámú festékes anyajeggyel rendelkezők, a fehér bőrűek, valamint azok, akiknek a családjában bőrrák fordult elő, valamint érzékenységük miatt különös tekintettel kell lenni a napozás során a gyerekekre, cukorbetegekre, túlsúlyos egyénekre, kismamákra.
• Csak a napfény erősségének és bőrtípusunknak megfelelő napozószerrel napozzunk!
• Több gyógynövényről ismert, hogy enyhítik a napégés okozta tüneteket és elősegítik a sejtek regenerálódását. Pl. a kamilla, az aloe vera, a levendula vagy a körömvirág.
• Laza, világos, könnyű, természetes alapanyagból készült pamut ruhát viseljünk.
• Borús időben is használjunk napozókrémet.
• Egyes zöldségek karotin tartalma (sárgarépa, tök, stb.) elősegíti az egészséges barnaság kialakulását.
• Védekezni kell a víz alatt is! Három méter mélységig a tiszta vízben erős marad az UV-sugárzás, tehát az arc, a váll vagy a hát fokozott veszélynek van kitéve a víz alatt is.
• A kellő mennyiségű - napi 2,5-3 liter - folyadékbevitel mellett tanácsos a bőrt külsőleg is fokozottan ápolni.

Forrás: Budai Allergiaközpont, orvostkeresek.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Nikoletta, 2008. július 09. - szerda 13:31

Apróságnak tűnhet ugyan, de mi ez, ha nem a fogyasztók megkárosítása, méghozzá szó szerint. Gondolom, mások is jártak már így, talán észre sem vették. Nyáron halljuk a tv-ben és a rádiókban, hogy magas az UV sugárzás, védekezzünk ellene, mert sok károsodást okozhat, ha ezt nem tesszük. Mit tesz ilyenkor az ember? Strandra indulás előtt vásárolunk naptejet, lehetőleg bőrünknek megfelelő faktorút... Nézegetjük az üzletekben fellelhető készletet, szinte minden terméken olvasható: UVA/UVB védelem. Az UVA még rendben is lenne, de hol a védelem UVB ellen? Miért is hazudnak ilyen nyilvánvalóan a gyártók? Ezt azért talán nem kéne engedni...

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza