Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kerti játszóvarázs

Sallak Kinga, 2008. június 11. - szerda 16:00
Címkék: tartós, ingatlan, bútor, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyensúlyfejlesztés, kiélhető mozgásigény, jó levegő - mind a szabadtéri játszóterek előnyei közé sorolható. Elterjedőben van a saját, kerti játszótér használata is. Mire figyeljünk kialakításukkor?


Kertben vagy parkban?

A kerti játszótér előnyei között szerepel, hogy gyerekünk a konyha vagy szoba ablakból is szemmel tartható, nem kell állandóan „a sarkában” lenni, miközben intézhetjük saját dolgainkat. Hátránya a közösségi játszóterekkel szemben, hogy nem találkozik kortársaival, de ez kiküszöbölhető, ha áthívunk más gyerekeket is játszani.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Parki játszótér - nehéz tisztán tartani

A parki játszóterek hátránya, hogy nem higiénikus: ha sikerül is bekeríteni, a homok tisztaságát lehetetlen megőrizni. Pedig a két év alattiak előszeretettel kóstolgatnak mindent, főleg a homokot, földön található dolgokat. Ezért érdemes odafigyelni a kerti növényekre is, minden bogyóst és nem bogyóst, ami mérgező, és elérhető a gyermek számára, távolítsunk el. S ha már a saját játszótér mellett döntünk, nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük és karbantartsuk a rögzítéseket, no meg az összes játszóeszközt. Idővel minden kopik, a gyakran használt eszközök még gyorsabban. Komoly baleseteket, tragédiát előzhetünk meg, ha erre odafigyelünk.

Szerencsére a játszótér gyártói egyre nagyobb figyelmet fordítanak a játékok minőségére: fontos, hogy szálkamentes és sorjamentes legyen. A régi fa játszóeszközök korhadhatnak, a szögek is kiállhatnak, ezt is érdemes gyakran ellenőrizni.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Számtalan helyen lehet kapaszkodni 

A nyilvános játszóterekkel más gond is van, írja egy fórumozó. A készítők nem veszik figyelembe, hogy a csúszdával kombinált ház létráján felmászni egy méteresnél kisebb gyerek is képes, és sokszor hiányoznak az alapvető kapaszkodók a házikóba való bemászáshoz. Baj forrása lehet, ha a csúszda alatt van a homokozó szegélye, egy véletlenül leeső gyereknek komoly baja lehet, ha erre ráesik. Az sem jó, ha a csúszda leérkező részénél van, ezért érdemes több méteres távolságot hagyni célszerű a csúszda és a homokozó szegélye között. Az öltözetre is oda kell figyelni, sokszor éppen a pulóver zsinór akad be, sérülést okozva a gyereknek.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A minősítés nélküli játszótéri alkalmatosságok saját kertünkben biztonsággal felállíthatók. Nem azért olcsóbbak, mert kevésbé biztonságosak, hanem mert nem olyan nagy igénybevételűek, mint egy nyilvános játszótér. A szabványnak való megfelelésre, gyermekünk biztonsága érdekében, azonban figyelni kell.

1.  Kerti játszóvarázs
2.  Kertben vagy parkban?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Dr Tatar erzsebet, 2008. június 14. - szombat 12:20

játszótéren legyen gyerek Wc! Anyuka csak-csak hazatalál, de 4-5 éves csemetéje aligha. Ha ebben a korban a bokorba szoktatjuk, később is odamegy. erdr33

Alex323, 2008. június 13. - péntek 20:13

"Nagyon oda kell figyelni a hinták, mászókák, csúszdák alatti burkolatelemekre... "A szabvány szerint, a többször szitált, agyagtartalmától megszabadított folyami homok a legalkalmasabb. Legalább ötven centiméteres réteg az ideális. " - 50 centiméter homok? Annyit egy homokozóba sem tesznek, nemhogy ütéscsillapítónak hinta-mászóka alá!

lepketop, 2008. június 12. - csütörtök 10:11

A burkolatról csak annyit, hogy a gumilapok komoly égési sérüléseket tudnak okozni, ha úgy esik el rajta a gyerek, hogy csúszik rajta pár centit. Szabályos hólyagos égési seb lesz a térdén vagy fenekén. Tapasztalat :-(( Jópofák nagyon ezek az ún. EU-s játszóterek, de nem hagy nyugodni az a gondolat, hogy a régi, békebeli játékok hirtelen és gyors beszüntetése és az új fajátékok elterjesztése valakiknek nagyon érdekükben állt, biztosan nem kevés pénz volt ebben is. Mert azért nem voltak ám azok élet- és balesetveszélyesek, ha rendesen karbantartották őket, mint ahogy ezek a fajátékok is azzá válhatnak, ha a kutya nem törődik velük azután, hogy beüzemelték őket. Épp tegnap jártam a gyerekeimmel egy olyan játszótéren, ahová alig lehetett bejutni, mert elromlott a kilincs és szorult a kapu, a skacok kedvenc játékára pedig már csak 3-4 gyerek tudott felülni, mert leszakadtak a kötelek. Mivel a kapun volt egy telefonszám, fel is hívtam, hogy jelezzem a hibákat, ám legalább tíz perces automata-hallgatás után feladtam. A nagyokos önkormányzat ugyanis a saját ügyfélszolgálatának a központi számát írta ki (nehogymár a pontos melléket vagy egy közvetlen számot adjanak meg!!), így többszöri menüvégighallgatás után sem jutottam el egyetlen illetékeshez sem. Na erről ennyit. Emlékszem, vagy tíz éve ámulva néztük Londonban az ilyen EU-s játszótereket, amik tiszták voltak, legalább egy WC mindenütt volt (a nagyobbakon pelenkázóhelyiséggel, mosdóval), és érdekes módon nem voltak koszosak és undorítóak és persze a játékok is működtek. Ám ezek zömét vagy éjjel-nappal őrizték, vagy éjjelre bezárták és gondolom az, aki nyitotta-zárta karban is tartotta vagy legalábbis jelezte a fenntartónak, ha valamit javítani kell. Hol vagyunk mi ettől......

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés