Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kerti játszóvarázs

Sallak Kinga, 2008. június 11. - szerda 16:00
Címkék: tartós, ingatlan, bútor, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyensúlyfejlesztés, kiélhető mozgásigény, jó levegő - mind a szabadtéri játszóterek előnyei közé sorolható. Elterjedőben van a saját, kerti játszótér használata is. Mire figyeljünk kialakításukkor?


Vár, kisebb kuckóval, felette csúszda, oldalán mászófal, alatta homokozó, - egy játszótér a sok közül. Sokan saját kertjükben alakítanak ki efféle élményparkot, a hinta, homokozó, csúszda alapelemek tetszőleges variációjával. Projektünk később pancsoló medencével és mindenféle mozgás- illetve fantáziafejlesztő játékkal bővülhet: kuckóval, mászókával, rugós játékkal. Lehetőségeink korlátlanok, csak pénztárcánk és kreativitásunk szabhat nekik határt.


Kültéri játékok

A hintatípusok között egyaránt van csecsemőknek és nagyobb gyerekeknek való. Általában műanyagból, fémből vagy fából készülnek, és kenderkötél vagy lánc tartja őket. Áruk egy-kétezer forinttól akár a több milliós nagyságrendig is terjedhet. Ez attól függ, hogy csak a hintát vagy az azt tartó oszlopokat, esetleg a komplex házas, csúszdás bővítményeket is megvesszük-e vele együtt. A legtöbb hintán szerencsére már van ütéscsillapító. Ez azért fontos, mert ha a gyerek nem ül rajta, csak meglöki, és a visszalendülő hinta fejen találja, nem okoz komoly sérülést. Ha a hintánk láncon lóg, figyeljünk a méretre: a gyerek ujja ne tudjon a láncba akadni.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A macskák fertőzhetik a homokot


Kerti homokozók is többféle méretben kaphatóak. Léteznek faládák vagy csak szegélyek, de legalkalmasabb az akác vagy az úgynevezett „telített fa”, illetve a műanyag „kagylók”. Előnyös, ha van tetejük, mivel a portyázó cicák előszeretettel piszkítanak bele a homokba, amely így fertőző forrássá válhat.


Érdekesség

Az időjárás viszontagságainak kitett, kezeletlen fa egy idő után rothadni kezd. Egy játékgyártó cég olyan technikát alkalmaz, amely az UV-sugárzást, szálkásodást, rothadást, gombásodást előzi meg. Ők északi fenyőből készítenek játszóeszközöket, mert ennek évgyűrűi szorosabban záródnak egymásra, ellentétben a többi fenyővel. Minél közelebb vannak az évkörök, annál erősebb szerkezetű a fa. Ez a módszer egy hajókészítéshez kifejlesztett ragasztóanyagot használ, amely egészen a fa belsejéig hatol, kizárva ezzel a deformáció lehetőségét.


Csináld magad

Ha házilag - például fából - akarjuk ezeket a játékokat elkészíteni, figyeljünk oda az élek tompítására, a végek gömbölyítésére és a simára csiszolásra. Kiálló szögeket se hagyjunk, még akkor sem, ha olyan helyen van, amiről azt gondoljuk, hogy a gyerek úgysem éri el. Mivel kíváncsi természetű, előbb-utóbb mindent ki fog próbálni. Ne magunknak építsünk játszóteret, hanem a gyereknek, figyeljünk oda az igényeire. Ha mindenhova bebújik, akkor a kuckókat részesítsük előnyben, ha pedig örökmozgó, úgy mindenféle mászó alkalmatosságot készítsünk neki.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Minimalizálni kell a balesetek esélyét

Lássuk el az eszközöket csúszásgátlóval és biztonsági korlátokkal. A mászókák és létrák fokait úgy alakítsuk ki, hogy gyerekünk ne tudjon beszorulni. Ha van egy nagyobb fánk, érdemes a homokozót a lombja alá telepíteni, így nem kell külön napernyőről gondoskodni, és a hintát is a homokozótól megfelelő távolságra, a fára szerelhetjük.


Burkolat

Nagyon oda kell figyelni a hinták, mászókák, csúszdák alatti burkolatelemekre. Kerüljük a betont, lehetőleg ütéscsillapító réteget helyezzünk le, például gyöngykavicsot, vagy faháncsot, vagy füvet, vagy homokot, esetleg gumilapokat. Utóbbi a legelőnyösebb, de ez kerül a legtöbbe. Szilárd burkolatra téve azonban, nem kell hozzá külön alapot készíteni. A homok, eső után vizes marad, összeáll, időnként át kell rostálni, egy-két évente pedig cserélni kell. Ráadásul nem mindegyik fajta alkalmas ütéscsillapítóként.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Burkolat - ha leesnének, akkor se történjen komolyabb baj!

A szabvány szerint, a többször szitált, agyagtartalmától megszabadított folyami homok a legalkalmasabb. Legalább ötven centiméteres réteg az ideális. A gyöngykavics hasonló a homokhoz, de látványos burkoló elem is lehet. A faháncsot széthordja a gyerek, de remek ütéscsillapító. A gyep ugyan sosem lesz tökéletes, de legalább lehet rajta jókat játszani, ősszel pedig újra telepíteni.

Milyen előnyei vannak egy kerti játszótérnek? - lapozás után kiderül!

1.  Kerti játszóvarázs
2.  Kertben vagy parkban?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza