Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kerti játszóvarázs

Sallak Kinga, 2008. június 11. - szerda 16:00
Címkék: tartós, ingatlan, bútor, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyensúlyfejlesztés, kiélhető mozgásigény, jó levegő - mind a szabadtéri játszóterek előnyei közé sorolható. Elterjedőben van a saját, kerti játszótér használata is. Mire figyeljünk kialakításukkor?


Vár, kisebb kuckóval, felette csúszda, oldalán mászófal, alatta homokozó, - egy játszótér a sok közül. Sokan saját kertjükben alakítanak ki efféle élményparkot, a hinta, homokozó, csúszda alapelemek tetszőleges variációjával. Projektünk később pancsoló medencével és mindenféle mozgás- illetve fantáziafejlesztő játékkal bővülhet: kuckóval, mászókával, rugós játékkal. Lehetőségeink korlátlanok, csak pénztárcánk és kreativitásunk szabhat nekik határt.


Kültéri játékok

A hintatípusok között egyaránt van csecsemőknek és nagyobb gyerekeknek való. Általában műanyagból, fémből vagy fából készülnek, és kenderkötél vagy lánc tartja őket. Áruk egy-kétezer forinttól akár a több milliós nagyságrendig is terjedhet. Ez attól függ, hogy csak a hintát vagy az azt tartó oszlopokat, esetleg a komplex házas, csúszdás bővítményeket is megvesszük-e vele együtt. A legtöbb hintán szerencsére már van ütéscsillapító. Ez azért fontos, mert ha a gyerek nem ül rajta, csak meglöki, és a visszalendülő hinta fejen találja, nem okoz komoly sérülést. Ha a hintánk láncon lóg, figyeljünk a méretre: a gyerek ujja ne tudjon a láncba akadni.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A macskák fertőzhetik a homokot


Kerti homokozók is többféle méretben kaphatóak. Léteznek faládák vagy csak szegélyek, de legalkalmasabb az akác vagy az úgynevezett „telített fa”, illetve a műanyag „kagylók”. Előnyös, ha van tetejük, mivel a portyázó cicák előszeretettel piszkítanak bele a homokba, amely így fertőző forrássá válhat.


Érdekesség

Az időjárás viszontagságainak kitett, kezeletlen fa egy idő után rothadni kezd. Egy játékgyártó cég olyan technikát alkalmaz, amely az UV-sugárzást, szálkásodást, rothadást, gombásodást előzi meg. Ők északi fenyőből készítenek játszóeszközöket, mert ennek évgyűrűi szorosabban záródnak egymásra, ellentétben a többi fenyővel. Minél közelebb vannak az évkörök, annál erősebb szerkezetű a fa. Ez a módszer egy hajókészítéshez kifejlesztett ragasztóanyagot használ, amely egészen a fa belsejéig hatol, kizárva ezzel a deformáció lehetőségét.


Csináld magad

Ha házilag - például fából - akarjuk ezeket a játékokat elkészíteni, figyeljünk oda az élek tompítására, a végek gömbölyítésére és a simára csiszolásra. Kiálló szögeket se hagyjunk, még akkor sem, ha olyan helyen van, amiről azt gondoljuk, hogy a gyerek úgysem éri el. Mivel kíváncsi természetű, előbb-utóbb mindent ki fog próbálni. Ne magunknak építsünk játszóteret, hanem a gyereknek, figyeljünk oda az igényeire. Ha mindenhova bebújik, akkor a kuckókat részesítsük előnyben, ha pedig örökmozgó, úgy mindenféle mászó alkalmatosságot készítsünk neki.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Minimalizálni kell a balesetek esélyét

Lássuk el az eszközöket csúszásgátlóval és biztonsági korlátokkal. A mászókák és létrák fokait úgy alakítsuk ki, hogy gyerekünk ne tudjon beszorulni. Ha van egy nagyobb fánk, érdemes a homokozót a lombja alá telepíteni, így nem kell külön napernyőről gondoskodni, és a hintát is a homokozótól megfelelő távolságra, a fára szerelhetjük.


Burkolat

Nagyon oda kell figyelni a hinták, mászókák, csúszdák alatti burkolatelemekre. Kerüljük a betont, lehetőleg ütéscsillapító réteget helyezzünk le, például gyöngykavicsot, vagy faháncsot, vagy füvet, vagy homokot, esetleg gumilapokat. Utóbbi a legelőnyösebb, de ez kerül a legtöbbe. Szilárd burkolatra téve azonban, nem kell hozzá külön alapot készíteni. A homok, eső után vizes marad, összeáll, időnként át kell rostálni, egy-két évente pedig cserélni kell. Ráadásul nem mindegyik fajta alkalmas ütéscsillapítóként.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Burkolat - ha leesnének, akkor se történjen komolyabb baj!

A szabvány szerint, a többször szitált, agyagtartalmától megszabadított folyami homok a legalkalmasabb. Legalább ötven centiméteres réteg az ideális. A gyöngykavics hasonló a homokhoz, de látványos burkoló elem is lehet. A faháncsot széthordja a gyerek, de remek ütéscsillapító. A gyep ugyan sosem lesz tökéletes, de legalább lehet rajta jókat játszani, ősszel pedig újra telepíteni.

Milyen előnyei vannak egy kerti játszótérnek? - lapozás után kiderül!

1.  Kerti játszóvarázs
2.  Kertben vagy parkban?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza