Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Matracmustra

Szabó Emese, 2008. június 10. - kedd 13:25
Címkék: vásárlás, árkörkép, tartós, bio, egészség, bútor
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ágymatracot már pár tízezer forintért vehetünk, de az igazán jó portékáért ennél jóval többet kell fizetnünk. Milyen szempontok szerint válasszunk matracot?


Forrás: MTI

Sokan alszanak kihúzható kanapén, pedig ezt a bútordarabot csak alkalmilag lenne szabad használni. Az ilyen ágyak szerkezete semmiképp nem tesz jót gerincünknek, már csak a rugók és azok hajlítása miatt sem. Egy valóban jó matrac kiválasztása persze egyáltalán nem könnyű, hiszen vásárláskor sok szempontot kell figyelembe venni. Az egyik legfontosabb, hogy gerincünk egyenletesen legyen alátámasztva a matraccal. A másik szempont, hogy a matrac lehetőleg ne szintetikus, hanem természetes anyagokból készüljön, vezesse el a nedvességet, és könnyű legyen tisztántartani. „A gerinc szempontjából fontos, hogy a matrac megfeleljen az egyéni sajátosságoknak, azaz egy súlyosabb testet is megbízhatóan tartson.

Ebből a szempontból más matracra van szüksége egy törékeny, vékony csontú nőnek, és egy testesebb férfinek” - mondja Dr. Elek Emil ortopéd szakorvos, a Gerinc Ambulancia orvos-igazgatója, majd hozzáteszi: „legfontosabb az ágyéki gerinc-szakasz alátámasztása, hiszen ez gerincünk legesendőbb része. Ez a testtájunk leghajlamosabb arra, hogy belesüppedjen a nem megfelelően alátámasztott matracba. Ha tehát a matrac nagyon puha, gerincünk nemhogy pihenne, de rendellenes helyzetbe is kerül. Ez pedig fokozhatja kopásos panaszainkat, gyulladásos tüneteinket.” Ezt megelőzendő érdemes korszerű, „háromzónás” matracot választani. Ez a nyaki- és ágyéki-gerincszakasznak, illetve alsó végtagjainknak különböző erővel tart ellen. Az ilyen ágybetétek kifejezetten előnyösek gerincünk szempontjából, mert míg az ágyéki gerincet kellőképp alátámasztják, addig a nyak és a láb zónájánál puhábbak.

Szintén tanácsos előnyben részesíteni a rugó nélküli portékát: az ortopéd szakorvos azért nem tartja jónak a rugós matracokat, mert azok megtámasztási zónája a rugók miatt kisebb, mint a homogén anyagból, például háncsból készült matracé. Ebből a szempontból a vákuummatracok is megfelelőek, hiszen egyenletesen támasztják alá a testet. Esetükben inkább az a lényeges, hogy tartós anyagból készüljenek. A tartósság azzal is növelhető, ha a matracot évszaknak megfelelően forgatjuk: az ágybetétek egy részének ugyanis mindkét oldala használható. Az egyik oldal előnyösebb télen, mert például gyapjú bevonatú, míg a másik praktikusabb nyáron.


Próba - szerencse!

Dr. Elek felhívja figyelmünket arra, hogy a matracot saját testméretünknek, adottságainknak megfelelően kell kiválasztanunk. Nem szabad a szomszédok, ismerősök, rokonok tanácsaira hagyatkozni, még akkor sem, ha egyébként jó termékeket ajánlanak. Egy-egy megbízható márkát persze ajánlhatnak, de konkrét matracot semmiképp: a gyártók többségénél mérettáblázatból lehet kiválasztani a megfelelő terméket. (Még az is megesik, hogy egy házaspárnak praktikusabb két különböző egyszemélyes matracból összeraknia franciaágyát, ha súlykülönbségük lényeges.)

Feküdjünk rá már a boltban!


Akármilyen matracot vegyünk is, vásárlás előtt tanácsos kipróbálni a boltban - még a vákuummatracot is, ami elvileg csak jóval kicsomagolása után nyeri el végleges formáját. Az ágybetéteket ráadásul nemcsak két-három percig, hanem ennél jóval hosszabb ideig kellene tesztelgetni. Célszerű ezért olyan üzletet keresni, ahol erre lehetőséget biztosítanak. Olyan üzletet is találhatunk, amely azt is lehetővé teszi, hogy az ágybetétet otthoni kipróbálás után kicserélhessük, ha nem megfelelő. Ha megtehetjük, érdemes olyan matracot vennünk, amit egyedi igényeinknek megfelelően, személyre szabottan gyártanak.

Divat manapság minden matracot biónak kikiáltani, ami önmagában véve semmire nem jelent garanciát. Az európai jog ugyanis a „bio-”, „organikus”, „ökológiai” elnevezéseket csupán mezőgazdasági alapanyagokra és élelmiszerekre alkalmazza, így aki ezekkel a kifejezésekkel más terméket jelöl, nem sért jogszabályt, még akkor sem, ha a termék egyáltalán nem tartalmaz ilyen eredetű összetevőket. Ezzel az elnevezéssel inkább olyan matracokat jelölnek, amelyek természetes anyagokból, latexből, kókuszháncsból készültek. A „bio” felirat helyett érdemes az ÖKO-TEX Standard bizonyítványt keresni, amely garantálja, hogy a matrac nem tartalmaz emberre káros anyagot, például rákkeltő és allergiát okozó színezéket, peszticideket.


A matrac ára

Egyszemélyes pur-hab matracot már tízezer forintért is vehetünk, kétszemélyes, 160x200 centiméteres verziót pedig húszezer forinttól szerezhetünk be. Egyszerű, rugós ágybetétet már tizenötezer forintért is árulnak. Az Ikeában például az egyik legolcsóbb, 90x200 centiméteres darab 19 ezer forint, sőt ugyanebben a méretben bonellrugós Materasso matracot is kaphatunk, tizenötezerért. A kétszemélyes, 160x200-centis példányt már drágábban mérik: az Ikeában például majdnem 35 ezer forintot kérnek érte, és a Materassonál is legalább 39 ezer forintot kell fizetnünk ezért a portékáért. Az Ikeában nincs túl nagy választék drágább matracokból, itt a legtöbbet egy latex matracért fizethetjük: a 160x200 centiméteres ágybetét 115 ezer forintba kerül.

Forrás: MTI

Készül a matrac Győrött


A Materessonál a jobb rugós matracok kétszemélyes verziója szinte kivétel nélkül drágább, mint százezer forint. A cég egyik legborsosabb árú, táska- és bonellrugós rendszert tartalmazó, 160x200 centiméteres matraca 204 ezer forint. A Cardo csúcstermékei még ennél is drágábbak, a legjobb minőségű, minden igényt kielégítő darabok háromszázezer forintnál is többe kerülnek, a legolcsóbbakat azonban már ötvenezerért is megvehetjük. A nagy viszkoelasztikusságú polietilénhabból készült Memory Foam matracok sem olcsók, a 160x200 centiméteres darabok ára a Novotexnél legkevesebb 130 ezer forint, de olyan gyártót is találunk, amely nem kínál kétszázezer forintnál olcsóbb Memory Foam ágybetétet. A vákuummatracok jóval olcsóbbak: kétszemélyes vákuummatracot a legtöbb helyen már negyvenezer forintért is kapunk, de az ár ez esetben is széles skálán mozog: az alapár kétszereséért is találunk ilyen matracot.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza