Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Cseles árubemutatók

2008. június 09. - hétfő 19:35
Címkék: vásárlás, átverés, szerződés, reklám, hirdetés, akció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Virágkorát éli a hagyományos bolti értékesítés számos alternatívája. Szolgáltatást vehetünk telefonon, termékek ezreit webáruházban vagy online hirdetések útján, és egyre népszerűbbek a licitálós-internetes piacterek is.


Forrás: mti

Kényelmesen, otthonról bonyolítható üzletek ezek, mégsem a nyugdíjas korosztály él velük, a reklámok nem őket szólítják meg. A szépségtanácsadók, méregdrága porszívó- és takarítóeszköz-ügynökök ugyan házhoz jönnek, ám ők is szívesebben keresik fel a fiatalabb korosztályhoz tartozó, aktív dolgozókat. Az online vásárlás szintén nem a magyar nyugdíjasok sportja, ám éppen ennek ellenkezőjét mondhatjuk el a teleshopról, a telefonos kérdőívre válaszolóknak szóló termékbemutatókról, támogatott utazásokról. Az átverésre, csalásra szerveződött vállalkozások gombamód szaporodnak, sokan összemossák ezeket az alternatív módon értékesítő cégekkel. Cikkünkben bemutatjuk a tipikus eladási módszereket, és azt, kik, mit és mennyiért kínálnak a marketingstratégiákon kevéssé kiigazodó nyugdíjasok számára.


Buszos városnézés termékbemutatóért cserébe

Szinte mindannyian találtunk már postaládánkban képeslap méretű, színes meghívót valamilyen egynapos belföldi, illetve újabban négy-öt napos, az Adriára szóló, csábítóan (vagy gyanúsan?) alacsony árú, buszos utazásra. Persze legtöbben ki is dobjuk azonnal, hiszen az utakat hétköznapokra szervezik, amikor a legtöbben nem érnek rá. Nem úgy a nyugdíjasok, akiknek "idejük, mint a tenger" az olcsó részvételi díj pedig erős vonzerő számukra.

S. A.-né Marika több mint három éve rendszeresen utazik támogatott városnézésekre. Eljutott már több tucat városba és fürdőbe Losonctól Lendváig, Győrtől Miskolctapolcáig. Marika Pesten él, az utazásokon egy állandó hatfős társasággal vesz részt, akikkel már több mint harminc termékbemutatót ült végig. Mivel a kínált áruk köre szűk, az utazó vásárló)közönség pedig nagyjából ugyanaz, elmondása szerint előbb-utóbb mindenki megveszi azt a terméket, aminek négy-hat órás bemutatóját már többször végigülte. Mágneses gyapjútakaró, gyorsfőző edénygarnitúra, masszírozó készülék, lábáztatós méregtelenítő masina, különleges mosószerek, gyapjútisztító (a korábban már megvett takarókhoz), masszázskrém, mentolos kínai krém szerepel a cégek terméklistáján.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Ha már végigültük az utazást és az árubemutatót...


Mivel már hosszú ideje nincs újabb "különleges termék", Marika szerint ez az üzlet lecsengőben van. Kezdetben pedig az Albatrosz Travel egyszerre három-négy buszt is indított, ma viszont Marika szűkebb pátriájában, Zuglóban már nem is szerveznek. Helyettük a szigetvári Pannon Urlaub Kft, a Müller Blau Kft, a Thermo Komfort Bt. (http://www.thermo-comfort.hu) és Promo Vital Kft. (http://www.vital-expressz.hu) szórja hirdetéseit. A neten találkozhatunk még a veszprémi Medicinarts és Mediline Kft-vel, (http://www.mediline.hu) illetve a mosonmagyaróvári Beck Credit (vagy Beck International) Kft-vel.

Utóbbi céget egy olvasónk gagyi termékei miatt már (le)minősítette. Ítéletének bizonyosan van valóságalapja, az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy nem minden cég minden terméke gagyi. Az utazások során elhangzott előadásokban általában olyan termékeket mutatnak be, melyeket máshol is megvehetünk. A Berghoff edényeket például a cég honlapjáról, vagy számos viszonteladó cégtől, interneten rendelve ingyenes házhozszállítással árulják, majdnem fele annyiért, mint a buszos utakon. Mágneses gyapjúgarnitúrákat is rendelhetünk online, sőt ilyesmit hagyományos áruházak is forgalmaznak. Sok vásárló éppen ilyen okok miatt érzi magát utólag becsapva, és a GVH-nál, Fogyasztóvédelemnél próbálja meglelni igazát. Ám az árképzés, és az, hogy nem kizárólagos forgalmazókról beszélünk, nem jelenti, hogy csalókkal lenne dolgunk. A Mediline és Albatrosz Kft. ellen még 2004-ben indított vizsgálatot a GVH, ám 2005. január tizenkettedikén kelt határozatuk megszüntette az eljárást. Miután bevizsgálták a Mediline által forgalmazott gyógyászati eszközöket, kiderült, hogy azok megfelelnek a bemutatókon állítottaknak, így a mai napig forgalmazzák őket.

Forrás: MTI

Önmagukban legálisak


A GVH munkatársai inkognitóban is tesztelnek. Részt vettek egy árubemutatós városnézésen, és úgy ítélték meg, hogy az előadásokon nincs tisztességtelen befolyásolás. Rutinos utazó interjúalanyunk szintén ezt erősíti meg. A panaszok valódi oka szerinte inkább az, hogy az előadások hatása alatt néhányan olyan döntést hoznak, amit talán még aznap megbánnak. Lehet, hogy egyáltalán nincs szükségük a termékre, illetve nem engedhetik meg maguknak a sok tízezres kiadást. Igaz, hogy a cégek azonnali hitellehetőségeket is kínálnak, ám ezek - a többi áruhitelhez hasonlóan - a borsos THM miatt az amúgy sem olcsó termékek árát akár duplájára is emelhetik.

Honnan tudják a címem? - az informátorokat ismerőseink között keressük!


Bár a termékbemutatók általában tisztességesen zajlanak, mielőtt bármit aláírnánk, olvassuk végig alaposan a hitelszerződést. Az apróbetűk ugyanis rejthetnek olyan információkat, amikről nem szól az előadás (mivel ott a terméken, nem a hitelkonstrukción van a hangsúly). Május elején jogászunk éppen egy ilyen vitatott hitelszerződésről írt.

Következő oldalon a vacsorával egybekötött árubemutatókról és a "telefonbetyárokról" olvashatunk!

Ehhez a cikkhez nem lehet hozzászólni.

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza