Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mielőtt külföldre indulna - jótanácsok

Munkatársunktól, 2008. június 09. - hétfő 10:55
Címkék: utazás, jog, vendéglátás, reklamáció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tájékozódjon, mielőtt útnak indul: célunk, hogy ismerje jogait! - ezzel a felhívással tette közzé praktikus ismertetőjét az Európai Fogyasztói Központ.


7. Használja ki a csökkentett roaming költségek összes előnyét!

Figyeljen oda, hogy a legjobb lehetőséget tudja kihozni a roamingból! Indulás előtt ellenőrizze az alapvető szempontokat - győződjön meg arról, hogy telefonja alkalmas-e a nemzetközi barangolásra - különben az külföldön nem fog működni! Az EU jogszabályoknak köszönhetően a mobiltelefon költségek nem haladhatják meg a percenkénti 49 eurocentet a híváskezdeményezéseknél és a 24 eurocentet a hívások fogadásánál (áfa nélkül), egy másik EU országba történő utazásnál. Ezek az Eurotariff felső határai - tehát Önt nem terhelhetik több költséggel az EU-n belül! A szolgáltatók azonban versenyezhetnek abban, hogy ezeknél a tarifáknál alacsonyabbakat ajánlanak.

Az EU roaming honlapon nézze meg, mely szolgáltatóknál van a legkedvezőbb ajánlat EU roamingra. Az összes díjtétel összehasonlítható a honlapon, így kikeresheti a legjobb megoldásokat.

Mindenesetre, amikor Ön először kapcsolja be a telefonját egy másik EU országban, Önnek egy SMS-t kell kapnia, amely tájékoztatja Önt az előfizetésénél alkalmazásra kerülő roaming költségekről. Ezt figyelmesen olvassa el és gondosan mentse el (legyen tisztában azzal, hogy mennyit fog fizetni, amikor hívásokat kezdeményez). Az Eurotariff felső határok érvényesek Ausztriában. Azok nem érvényesek Svájcban (mivel az nem része az EU-nak). Ellenőrizze a szolgáltatójánál a roaming díjakat, mielőtt Svájcba utazik.


Figyelje külföldön az adat roaming, SMS szolgáltatások, e-mail és internet költségeit! Az EU arra ösztönzi a nagy telefontársaságokat, hogy e szolgáltatások árait csökkentsék, de pillanatnyilag nincsenek EU jogszabályok ezekre a szolgáltatásokra. Legyen tudatában azzal, hogy roaming esetén az SMS-ek és adatszolgáltatások jóval drágábbak lehetnek, mint otthon. Elutazás előtt érdeklődjön a díjak felől szolgáltatójánál! Tudnia kell, hogy Ön nem fizet a kapott SMS üzenetekért. Fizetni fog viszont, amint e-mailen vagy interneten bármilyen információt letölt, és ez nagyon költséges lehet! Bővebb tájékoztatást kaphat az EU Roaming honlapon, vagy ha az EU segélyvonalat hívja.


8. A két év jótállás érvényes szerte az EU-ban!

Az EU a fogyasztóknak példa nélkül álló vásárlói jogokat biztosít az összes tagállamban. A fogyasztó visszaküldheti az eladónak a hibás terméket bárhol az EU-ban történt vásárlástól számított két éven belül. Önnek joga van a hibás termék díjmentes javíttatására vagy kicserélésére, és ha ez nem történik meg, visszaküldheti azt, és visszakapja a pénzét. A gyártók gyakran állítják, hogy csak tizenkét hónapos garanciát ajánlanak, de az EU jogszabály másképp rendelkezik! Ügyeljen arra, hogy a nyugtákat megőrizze! Ez megkönnyíti a dolgát, ha valami probléma merülne fel. Ha gond van, reklamáljon az eladónál minél előbb. Tudnia kell, hogy az Ön országában lévő Európai Fogyasztói Központ segítségére van a másik EU tagállamokkal kapcsolatos reklamációknál.


9. Ismerje a szabályokat, amikor gépkocsival utazik külföldre!


Tudnia kell, hogy az Ön európai vezetői engedélyét EU-szerte elismerik. Az egyik EU-országban kiadott engedélyek érvényesek bármely más tagállamban és Svájcban is. Alapvető gépjármű-biztosítása érvényes, akárhová utazik az EU-ban és Svájcban. Jog szerint az Ön gépjármű-biztosítási kötvénye automatikusan fog szavatosságot nyújtani a harmadik félnek is. Ha Önnek otthon átalános (több kockázatot fedező) biztosítása van, ellenőrizze, hogy annak fedezete kiterjed-e más országokban történő vezetésre is. Indulás előtt a biztosítójától szerezzen be egy európai baleseti jegyzőkönyv űrlapot! Ez gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a nyilatkozattételt, ha balesetet szenved egy másik országban.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Borsos lehet a bírság, ha felelőtlenek vagyunk!


Ha gépkocsit bérel, figyelmesen olvassa el a szerződést. Az EU jogszabályok megtiltják a cégeknek, hogy tisztességtelen feltételek vagy rejtett költségek kerüljenek a gépkocsi-kölcsönzési szerződésekbe. Amikor Ön visszaviszi a gépkocsit, áldozzon időt arra, hogy a cég munkatársával ellenőrizzék az autót, és ellenőrizze a kapott számlát is, figyeljen az extra és váratlan költségekre. Túlságosan gyakran érik a fogyasztókat kellemetlen meglepetések hazatérésük után, amikor megkapják hitelkártya számláikat. Az EU-jog szerint a biztonsági övek kötelezőek mind az első, mind a hátsó üléseknél. Ugyanez vonatkozik Svájcra is.

Ha szándékában áll az ausztriai autópályák és gyorsforgalmi utak igénybevétele - ne felejtsen el autópálya-engedélyt, vagy „matricát” vásárolni, és azt a szélvédőre ragasztani, mielőtt átlépi a határt! Ezeket az öntapadó címkéket sok határközeli benzinkútnál be lehet szerezni. Különben félő, hogy Ausztriában súlyos, akár 3.000 euróig terjedő bírságot kell fizetnie. Svájcban szintén van autópálya-díj - 100 svájci frank bírságot vetnek ki arra, aki első- vagy másodrendű országutakon autózik érvényes svájci autópálya- adó matrica nélkül. KÜLFÖLDI UTAZÁSNÁL MINDIG LEGYEN ÖNNÉL A JOGOSÍTVÁNY! ŐRIZZE MEG A KOCSI-BÉRLETI SZERZŐDÉS ALÁÍRT PÉLDÁNYÁT!


10. Azonnal jelentse, ha lopás történt

Ha elloptak valamit Öntől, jelentse a bűnesetet a helyi rendőrségnél. Ügyeljen arra, hogy kézhez kapja a rendőrségi jegyzőkönyv egy példányát, amelyre a biztosítási kárigénynél lesz szüksége. Azonnal tiltsa le az elvesztett vagy ellopott hitelkártyákat! Minden banknak van nemzetközi kártyaletiltó száma - azt írja be a telefonjába és utazáskor vigye magával.

Ha útlevele vagy személyi igazolványa elveszett, vagy azokat ellopták, haladéktalanul értesítse országa konzulátusát vagy nagykövetségét! Ott érvénytelenítik a régi okmányát és új útiokmányt adnak Önnek. Ha tájékoztatásra van szüksége, hívja a segélyvonalat. Ha a jelen röplapon felsorolt jogok érvényesítése problémába ütközik, akkor reklamáljon! Ha nem tudja, hol reklamáljon, vegye fel a kapcsolatot az Ön Európai Fogyasztói Központjával, vagy hívja az EU fogyasztói segélyvonalat.

Forrás: Európai Fogyasztói Központ

1.  Mielőtt külföldre indulna - jótanácsok
2.  Autózás, roaming, jótállás

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza