Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Távközlési oszlop az udvaron

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. június 06. - péntek 13:30
Címkék: ingatlan, szerződés, jog, telefon, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Magánterületen elektronikus hírközlési létesítmény főszabály szerint az ingatlan tulajdonosa és a szolgáltató közötti megállapodás alapján helyezhető el.


Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

„1993-ban a MATÁV egy oszlopot helyezett az udvarunkra, amely a vezetékes telefont biztosította a környék házai számára. Engedélyt kértek és kaptak, (az erről szóló dokumentum sajnos már nincs meg), de semmilyen anyagi vagy termékbeli hozzájárulást nem kaptunk ezért. A kérdésem az, hogy joggal kérhetünk-e bármiféle kárpótlást visszamenőleg is, vagy mi a helyes eljárás ezzel kapcsolatban? Egy T-Com képviseletben azt mondták, írjunk levelet (csak egy postafiókcímet adtak meg), de nincs nagy bizalmam ebben.”

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény rendelkezéseinek értelmében a hatóság a szolgáltató kérelmére szolgalmi vagy más használati jogot alapító határozatával az érintett ingatlan tulajdonosát - a nyilvánosan elérhető elektronikus hírközlési szolgáltatásokban megtestesülő közérdekből - korlátozhatja az ingatlan használatában. Erre akkor van törvényi lehetőség, ha a szolgáltató bizonyítja, hogy az érintett ingatlan tulajdonosával való megállapodás érdekében minden tőle elvárhatót megtett, továbbá az elektronikus hírközlési építmény elhelyezésére közterületen, vagy meglévő elektronikus hírközlési építmények közös eszközhasználatával, illetőleg magántulajdon esetén más közüzemi szolgáltató létesítményeinek felhasználásával környezetvédelmi, közegészségügyi, közbiztonsági, építésügyi okok, illetve az elektronikus hírközlő hálózat sajátosságai miatt nincs lehetőség.

A fenti bonyolult jogszabályi rendelkezés annyit jelent, hogy magánterületen - megállapodás hiányában – akkor helyezhető el elektronikus hírközlési létesítmény, ha erre közérdekből van szükség és más megoldás a létesítmény elhelyezésére nincs.

Az érintett ingatlan tulajdonosát a korlátozás mértékének megfelelő kártalanítás illeti meg. Ha a korlátozás az ingatlan rendeltetésszerű használatát megszünteti, vagy jelentős mértékben akadályozza, a tulajdonos az ingatlan megvásárlását, illetőleg kisajátítását kérheti.

Felmerül a kérdés, hogy panaszos olvasónk az ingatlant eleve úgy vásárolta-e, hogy a távközlési oszlop az udvarban volt, vagy az oszlop akkor került elhelyezésre, amikor már ő volt a tulajdonos. Előbbi esetben nem érhette kár, hiszen ha az ingatlant az oszlop létének tudatában vette, vásárláskor feltételezhetően értékcsökkentő tényező volt az oszlop megléte. (Igaz, ennek a T- Commal szembeni igény érvényesítése során nincs jelentősége.) Második esetben két lehetőség merül fel. Első, hogy a szolgáltató megállapodás alapján helyezte el az oszlopot az udvarban. Ez esetben a megállapodás tartalmazza az elhelyezés feltételeit, illetve a kártalanítás mértékét. A másik lehetőség, hogy megállapodás nélkül – a fentiek szerint ismertetett módon - került az oszlop az udvarba, erre azonban csak szintén megfelelő kártalanítás mellett kerülhetett sor. Ha - a fentiek ellenére - mégsem kapott kártalanítást a tulajdonos - akkor az általános elévülési időn belül (öt év) érvényesítheti igényét, kivéve, ha az elévülést megszakította, mert akkor újra kezdődik az elévülési idő.

Forrás: Fogyasztók

Javasolom, hogy a leírtaktól függetlenül írjon a T-Com-nak, annak érdekében, hogy bővebb felvilágosítást nyerjen az előzményekről (milyen alapon, milyen mértékű kártalanítás mellett helyezték el az oszlopot), sőt jelezheti további kártalanítási igényét is. Utóbbi megítélése - ha tárgyi oszloppal kapcsolatban korábban már volt kártalanítás, vagy az elévülési idő eltelt - azonban teljes mértékben a T-Com mérlegelésétől függ.

Tisztelettel:

dr. Kardos Gyöngyi
ügyvéd
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

aba77, 2008. június 06. - péntek 15:33

Ennél az esetnél tudni kell hogy milyen messziről vitték az áramot önhöz.. Ugyanis ha légkábelről van szó, és messze a rákötési pont, akkor valószínű a költség amit leírt a pótoszlopot tartalmazza amit az ügyfélt terheli.... ha földkábelről van szó ott 15m-ig díjmentes a kábel, azon felül bizony fizetni kell érte. A tulajdonjog viszont az e.on-é ugyanis méretlen vezeték az óráig..

Hajós Ákos, 2008. június 06. - péntek 14:05

1997 ben építkeztünk és az áramot földkábelen keresztül vezettem be az ingatlanomra mivel az ÉDÁSZ (ma E.ON) a légkábelre többszörös kivitelezési költséget állapított meg. Saját magam ástam az árkot vettem a kábelt (közel 100 m-t) és az egyéb szerelvényeket a szolgáltató csak a villanyórát köttötte be kb 20 perc alatt természetesen az én költségemre. Mindezt közel 100 e.Ft közmű fejlesztési hozzájárulás megfizetése mellett. Ezek után az ÉDÁSZ kvázi kisajátította a telkem alatt húzódó vezetéket (térítésmentesen át kellett adnom a tulajdon jogát). Most tíz év után ún. vezeték jogot (szolgalmi jogot) jegyeztetett be az én és a szomszédom telkére mondván neki ott van a "vezetéke" amihez bármikor hozzá kell férnie ha engedem ha nem. Tette mindezt úgy, hogy nem is értesítettek róla csak a földhivatali bejegyzésről értesültem. Érdeklődésemre csak annyit közöltek higgyem el nekik ehhez joguk van. Amikor én ezt nem vitattam csak azt kérdeztem, jó de mi szükség van erre hiszen az én házam áramellátó vezetékéről van szó tehát nyilván tűrni fogom, hogy megjavítsák ha az szükségessé válik? Akkor csak a vállukat vonogatták. Ennyit a jog államról meg a magántulajdon sérthetetlenségéről. Azt csinálnak amit akarnak... H.Á.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza