Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Válasszunk babakocsit!

Koczka Kinga, 2008. június 04. - szerda 11:00
Címkék: tartós, vásárlás, árkörkép, reklám
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sokféle babakocsit láthatunk a bababoltban, a kínálat évről-évre változik. Körbejártuk a boltokat, áruházakat, hogy feltérképezzük a jelenlegi választékot. Cikkünk tanácsot ad ahhoz is, hogyan kaphatunk minél használhatóbb portékát pénzünkért.


 
Általános tudnivalók

A babakocsik többsége három fokozatban dönthető, lehet fekvő, fél ülő, és teljesen ülő is.
A kocsik nagy részében ötpontos biztonsági öv található. Látszólag lényegtelen, de mégis fontos kiegészítő ez, hiszen ha a baba nagyobb, sokat mozgolódik, az öv azonban megóvja a kizuhanástól. Minden kocsi huzata levehető, harminc fokon semleges mosószerrel, kézzel kimosható. A huzatot mindig félszárazon kell visszatenni, nehogy összezsugorodjék.

A kocsik mumusa általában a kerék, mivel legtöbb probléma a futóművel kapcsolatban adódik. Kétféle megoldást használnak, bolygó- és fixkerekeset. Vásárlásakor nem árt végiggondolni, milyen útviszonyok közt használjuk majd a kocsit. Nehezebb terepre, masszívsága miatt a fixkerekű kocsi ajánlott. A levehető kereket havonta egyszer meg kell tisztítani, majd valamilyen műszerolajjal, vagy szilikon sprével kezelni. Egy elhanyagolt kerék sok bosszúságot okozhat, gondoljunk csak a szendergő babát idegesítő, nyikorgó kerekekre!

Forrás: Fogyaszók/Mizik Marcell

Legfontosabb szempont a baba nyugalma

Fontosak a kiegészítők is! Mindig meg kell nézni, hogy az adott babakocsihoz adnak-e lábzsákrészt, kapaszkodókart és esővédőt. A legtöbb járgánynak ezek ma már szériatartozékai, igaz olyan kocsit is láttunk, ahol nem mellékeltek lábzsákrészt a tartozékok mellé.


Megtévesztő reklámok

Kétfunkciós babakocsi gyanánt nemegyszer sportkocsit kínálnak. Utóbbit nagyon sokan összetévesztik a kétfunkciós babakocsival, pedig a kettő közt komoly különbség van. A kétfunkciós szerkezet vízszintesen dönthető és váltókaros, ami azt jelenti, hogy a tolókar mindkét oldalra átfordítható. A sportkocsi ellenben nem dönthető vízszintesen és nem is váltókaros. Utóbbi azért fontos, mert váltókaros kocsiban szemtől-szemben is tolhatjuk a babát, ami a megfelelő baba-mama kontaktus miatt szükséges. Az újszülött baba gerincének pedig nem tesz jót, ha a babakocsi nem teljesen vízszintes.


Drágább a jobb?

Körképünk alkalmával kétszázezer forintért is találtunk babakocsit. Kondor Jánostól, a Baby Center Debreceni Babaáruház tulajdonosától azt kérdeztük, megéri-e ennyire drága babakocsikat vásárolni. „A vásárlónak sokszor nem is a minőséget, hanem a márkát kell megfizetnie, ami valljuk be, akár több tízezer forintos eltérés is lehet. Egy megbízható márka ugyanakkor biztosítja a termék kiválóságát és megfelelő minőségét.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Legjobb, ha több nemzedéket is kibírnak


Ha valakinek lehetősége van rá, és több gyermeket tervez, akkor megéri egy nagyobb, jobb felszerelésű babakocsit venni. Mindez nem feltétlen jelenti, hogy egy olcsóbb kategóriájú kocsi nem olyan jó, csak éppen nincs annyi plusz kiegészítővel felszerelve.”

Tudta? Nagy tervezők, kicsi kocsija
Tico Torres, a Bon Jovi Band dobosának ötlete alapján készült el az első rock babakocsi. Úgy gondolta ugyanis, hogy egy rockzenész ragaszkodjon a stílusához - még akkor is, ha éppen babakocsiról van szó! Ugyanaakor nem ő az egyetlen híresség, aki babakocsi tervezésére adta a fejét. A Chicco legújabb babakocsiját a Ferrari tervezője ötlötte ki.Ha hibás a jármű…

Mint minden termék vásárlásakor, itt is figyelni kell a garancia érvényesíthetőségére. Mivel a babakocsi napi szintű használati tárgy, a hibalehetőség kockázata komoly. Az üzletekben csak blokk és garanciajegy ellenében javítanak termékeket. A babakocsit oda kell visszavinni, ahol vettük. A javítási idő gyártónként változó. Ám a gyártónak törekednie kell, hogy a kijavítást, illetve kicserélést a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül, legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. Van olyan forgalmazó, aki erre az időszakra cserekocsit biztosít a vásárlónak, de erre nem kötelezhető, így ez már csak a saját jóindulatán múlik.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell


Öregebb babakocsit is érdemes annál a cégnél javíttatni, ahol vettük, mivel valószínűleg lesz hozzá alkatrészük. Vannak kifejezett babakocsi javításra szakosodott vállalkozók is. (http://babakocsi.kibernet.hu/, http://www.babakocsi.net/babakocsiszerviz)


Használt babakocsik

Használt babakocsit venni nem eleve halott ötlet, de nagyon oda kell figyelni. Találhatunk jó minőségű kocsit a bolti ár negyedéért, de rosszul is járhatunk. Főleg akkor, ha nem ismerjük túlságosan az adott babakocsit. Előtte mindenképpen menjünk el egy bababoltba, ahol - lehetőleg ugyanazt - a típust alaposan tanulmányozzuk át. Legfontosabb az összezárhatóság és a kerék, hiszen ezek a legáltalánosabb hibaforrások.

A babakocsik árkörképét a következő oldalon tekintheti meg!

1.  Válasszunk babakocsit!
2.  Árak áttekintése

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés