Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Így süssünk sütőpapírral!

Maróti Erika, 2008. május 30. - péntek 16:00
Címkék: vásárlás, élelmiszer, árkörkép, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Funkciója az lenne, hogy elválassza az ételt a tepsitől. Némelyik azonban megsemmisül sütés közben, vagy belesül az ételbe, de olyan is van, amelyik felgyullad. Ahhoz pedig egyáltalán nem olcsó, hogy kidobjuk!


Nem illik tapadni

Az üzleteket végigjárva azt tapasztaljuk, hogy egy-egy boltban egyáltalán nincs nagy sütőpapír-választék. A kisebb üzletek csak sajátmárkás terméket árulnak, a nagyobbakban pedig mindössze 3-4 félét lehet kapni. Azt, hogy melyiket vegyük meg, nem is olyan egyszerű eldönteni. Van, amelyik kifejezetten használhatatlan: vagy belesül az ételbe, vagy teljesen hozzátapad és csak a tésztával együtt lehet leszedni. Olyan is akad, amelyik egyszerűen lángra kap a sütőben. Ez gyakran annak köszönhető, hogy a gyártó egyszerűen „elfelejti” feltüntetni a terméken a maximális sütési hőmérsékletet.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Zsiradékmentes megoldás

Aki sokat süt, és nem szeret zsiradékot használni, sűrűn használ sütőpapírt. Funkcióját tekintve nagyon egyszerűen működik. Csak letépünk egy darabot, kibéleljük vele a tepsit, rárakjuk a tésztát, és már mehet is a sütőbe. Ideális esetben a sütés végén simán leszedjük a kész ételt anélkül, hogy a papír rátapadna, vagy beleégne.

Én már több éve egyáltalán nem használok zsiradékot, így elkezdtem kipróbálni a sütőpapírokat. Meglepődve tapasztaltam, hogy némelyik még a sütést sem bírja ki, előbb megsül, mint maga az étel - meséli Tóth Ildikó budapesti háziasszony. Pedig elvileg megkönnyítené a süti „kivadászását” a tepsiből és egyszerűsítené az edény tisztítását, hogy ne kelljen órákig áztatni és suvickolni sütés után.


Választék és választás

Manapság a boltokban körülbelül tizenötféle sütőpapírral találkozhatunk. Szinte minden üzlet rendelkezik sajátmárkás termékkel: ezek általában olcsóbbak. Mindegyiknél érdemes figyelmesen elolvasni a tájékoztatót, ugyanis fontos információkat tartalmazhat a sütésre vonatkozóan. Némelyiken szerepel, hogy környezetbarát, többször használható, mikrohullámú sütőben is alkalmazható, illetve csomagolásra is megfelel. Néha azt is feltüntetik a terméken, hogy milyen tésztákhoz, süteményekhez ajánlják leginkább.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Tiszta legyen, hiszen "eszünk róla"


Amennyiben gyakran és sokat sütünk, gazdaságosabb, ha drágább, de többször használható papírt választunk - mondja Molnár Imre, szakács. "Aki viszont ritkábban süt, inkább olyat vásároljon, amelyik csomagolásra is használható, így bírja a hűtőszekrényt, a mélyhűtőt, de még a mikrohullámú sütőt is."

A szakértők szerint nagyon fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizzük a csomagolást. Lényeges, hogy ne legyen sérült vagy szennyezett, hiszen a sütőpapír később az élelmiszerrel érintkezik, így a szennyeződés bekerülhet szervezetünkbe. Sütés közben kémiai folyamatok is lezajlanak, ezért különösen fontos, hogy a papír egészségkárosító anyagot ne tartalmazzon.


Fő a tájékozottság

Nem mindig azon múlik sütésünk sikere, hogy használunk-e zsiradékot vagy sem. Nem mindegy, hogy melyik tésztáról kell kihűlés után lehúzni a papírt, melyikről még melegen, és melyikhez nem célszerű sütőpapírt használni - mondja a szakács. Ezekről még vásárlás előtt érdemes meggyőződni. Az is fontos, hogy a sütőpapír ne eressze át a zsírt vagy a margarint: ilyenkor csaknem ugyanúgy szennyeződik a tepsi, mintha ki sem bélelnénk.

Manapság már kapható valódi növényi pergamen is. Ez teljesen tiszta papír, nem tartalmaz káros kémiai anyagokat, így tökéletesen alkalmas az élelmiszerrel való közvetlen érintkezésre. A sütésre fordított időt, valamint költségeket tekintve is hatékonynak mondható. Nem ragad bele a tésztába, így könnyen eltávolítható a süteményről, valamint a tepsiről. A tepsi tisztítására sincs szükség, mivel zsír, olaj nem marad az edény alján. Több alkalommal felhasználható, ezért a gazdaságossági szempontjából is tökéletes.

Hogyan értékelték a sütőpapírokat a háziasszonyok? - a következő oldalon kiderül!

1.  Így süssünk sütőpapírral!
2.  Kategóriák és árak

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés