Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mirelit termékek rendeltetés szerint

Maróti Erika, 2008. május 29. - csütörtök 10:55
Címkék: élelmiszer, víz, egészség, kereskedő, szavatosság, mérgezés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A mirelit termékeknél előforduló leggyakoribb hiányosság talán az, hogy a címkén feltüntetett hőmérsékletet nem biztosítják, vagyis a hűtőlánc megszakad. Így előfordulhat, hogy a felolvadt terméket visszafagyasztják, aminek legnagyobb veszélye, hogy az olvadás közben a termékbe került kórokozók elszaporodhatnak. Ez akár megbetegedéshez is vezethet.


Az áruházláncok mirelit osztályán egyre többfajta terméket találunk a húsoktól a zöldségeken át a pizzákig. Van köztük készétel is, amelyet felengedés nélkül sütőbe rakva percek alatt rendelkezésre áll a fogyasztható étel. A háziasszonyoknak egyre kevesebb idejük van a főzésre, így sokan tartanak mirelit termékeket a mélyhűtőben, éppen azért, hogy gyorsan elő tudjanak „rántani” valamit, amikor csak szükséges.

A hűtőlánc állomásai

A mirelit termékek többségén feltüntetik, hogy felengedés után nem szabad visszafagyasztani. A kérdés persze az, hogy szállítás közben előfordulhat-e, hogy a termék felenged és azt az áruházlánc visszafagyasztja, tehát a végső fogyasztóhoz már úgy kerül, hogy hiba csúszott a logisztikába.

Forrás: MTI

Illegális hűtőház a XI. kerületben


Minden fagyasztott termék címkéjén az előállító feltünteti azt a hőmérsékletet, amelyet biztosítani kell az élelmiszer előállításától a vásárlóhoz való eljuttatásáig, vagy a termék felhasználásáig – közli megkeresésünkre Dr. Szabó Enikő, a Fővárosi és Pest Megyei MGSZH, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgató-helyettes főorvosa. - Ezt a hőmérsékletet, vagyis a megszakítatlan hűtőláncot mind az ipar, mind a vendéglátás, mind a kereskedelem területén biztosítani kell. A leggyakoribb hiányosság talán az, hogy a címkén feltüntetett hőmérsékletet nem biztosítják, tehát a hűtőlánc megszakad. Természetesen a hűtőlánc megtartását a magánháztartásban is biztosítani kell, hiszen annak utolsó láncszeme a háziasszony, aki szatyrában hazaviszi a fagyasztott élelmiszert.

Kiolvasztási módok

Sokan gondolják, hogy a mirelit termékek felolvasztása nagyon is egyszerű, ráadásul számos lehetőség áll rendelkezésre, vagyis ki-ki kedve szerint alkalmazhatja. A következőkben látni fogjuk, hogy nem így van! Van olyan háziasszony, aki szobahőmérsékleten engedi fel a terméket, de olyan is akad, aki este kiveszi a mélyhűtőből, beteszi a hűtőbe és az reggelre kiolvad. A lehető legrosszabb módszer a mikróban történő melegítés, ezt legtöbbször az időhiányban szenvedők alkalmazzák, vagy akik előző este elfelejtették kivenni a lefagyasztott terméket a mélyhűtőből.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Kiolvasztás szobahőmérsékleten - esély a baktériumoknak 

"Mindig szobahőmérsékleten engedem fel a lefagyasztott élelmiszert, legyen szó húsról, sajtról vagy akár gyümölcsről" - mondja Horváth Katalin budapesti háziasszony. - Rengeteg mindent lefagyasztok, amikor szezonja van például a különböző gyümölcsöknek, mindenből szoktam eltenni a fagyasztóba, hogy később, amikor már nem lehet kapni, mi mégis tudjuk fogyasztani. Ha azt szeretnénk, hogy ugyanolyan finom legyen, mint „eredetileg”, akkor szobahőmérsékleten érdemes felengedni a fagyasztásból. Este kiveszem a fagyasztóból, kint hagyom éjszakára és másnap már ehető is.
 

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Tegyük egy szinttel lejjebb!


Molnár Tamás dietetikus szerint azonban a kiolvasztást úgy kell végezni, hogy felhasználás előtti napon a fagyasztóládából át kell helyezni a szükséges mennyiséget normál hűtőbe. A 0-+5°C-on a kiolvasztás kíméletes, közben a termék hőmérséklete nem emelkedik a biztonságos +5°C-os tárolási hőmérséklet fölé. - Csak így akadályozhatjuk meg a jelenlévő baktériumok szaporodását, méreganyag termelését. A legtöbb kórokozó baktérium a közepesen hőkedvelő (20-45°C) csoportba tartozik. A konyha magas hőmérsékletén a hús felületi hőmérséklete viszonylag gyorsan eléri ezt az értéket - mondja a szakember. - Nem szabad szobahőmérsékleten vagy melegvízben olvasztani a húst, mert az közegészségügyi veszélyt hordoz magában. A húsok külső felszíne viszonylag gyorsan kiolvad, felmelegszik, megindul és egyre intenzívebbé válik a baktériumok szaporodása, valamint a húslé kiváló környezet a baktériumok élettevékenységéhez. Bár a hűtőszekrényben történő felolvasztás hosszadalmasabb, de ez idő alatt nem emelkedik a hőmérséklet az élelmiszer egyetlen pontján sem 5 °C fölé, így akadályozott a kórokozó baktériumok szaporodása.

Hogyan ismerjük fel a visszafagyasztott árut? - lapozás után kiderül!

1.  Mirelit termékek rendeltetés szerint
2.  A visszafagyasztás árulkodó jelei

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza