Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Rém rendes Deichmann

Gyarmati Stefánia, 2008. május 28. - szerda 11:45
Címkék: bank, átverés, vásárlás, kereskedő, kiadvány, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Napok óta kering a neten egy panaszlevél. Írója szerint a Deichmann üzletekben egyes kártyás vásárlások során nem pontosan annyit emelnek le a vásárló számlájáról, amennyiért megvette a cipőt. Véletlenről van szó vagy levélírónk tudatos átverés áldozata? Igyekeztünk utánanézni.


A tényeket megvizsgálva kiderül: a levél írója igazat állít, az elmúlt másfél-két hónapban valóban történtek „túlszámlázások”. Erről még április 11-én valaki netes fórumot is nyitott. A cég ugyanakkor cáfolta, hogy valaha is az OTP ügyfele lett volna (ez áll a panaszlevélben), illetve, hogy deviza alapú számlán keresztül bonyolítaná a vásárlói tranzakcióit.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nem külföldön vásároltuk...


Egy hete azonban a cég az MTV-nek és a Népszavának egyaránt azt nyilatkozta, hogy tudnak a dologról, aminek oka az újonnan beüzemelt POS terminálokban keletkezett zavar. Ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy mihamarabb helyreállítják a hibát. Többek között a Raiffeisen és a Budapest Bank által kibocsátott kártyákkal történő fizetések elszámolása akadozott, a vevők ugyan az üzletben látható árat kapták meg sms-ben a vásárlás során, ám néhány nappal később magasabb összeggel (általában 20 és 200 forint között) terhelték meg a bankok a kártyához tartozó számlát, mert a tranzakciót külföldi, tehát átváltással, azaz konverzióval történő tranzakcióként könyvelték le, amint azt az alábbi képen látható számlakivonat is mutatja.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Noha a rendszer még még mindig nem tökéletes, a Deichmann sajtóközleményben tett ígéretet arra, hogy a megkárosított vevők a vásárlás helyszínén visszakapják a pénzüket, amit - mintegy vigaszdíjként - még egy kétezer forintos vásárlási utalvánnyal is megfejelnek (persze náluk kell levásárolni, így azért olyan nagyot nem bukhatnak a dolgon). Az online Híradón olvasható a közleményük.

Ellentmondásba keveredik azonban a cég saját magával, amikor szerkesztőségünkhöz eljuttatott vásárlói tájékoztatójában kárpótlásért a kártyakibocsátó bankhoz irányítja a vásárlókat, sajtóközleményében azonban a vásárlás helyszínét nevezi meg a vita rendezésének helyeként. Azt sem árulták el nekünk, hogy az FVH-hoz is eljutó vásárlói panaszok miatt mozdultak-e rá az ügyre, vagy maguktól jöttek rá a hibára és igyekeztek azt minél gyorsabban elsimítani.

Szerkesztőségünkhöz érkezett tájékoztató:

Ezen a héten értesültünk vásárlóinktól arról, hogy néhány esetben a bankkártyás fizetés esetében az üzleteinkben problémák léptek fel. Tény, hogy a valós végösszeghez, amit a kasszáink kiadnak, az elszámoló bankok indokolatlanul költségeket számítottak hozzá. A vizsgálataink során megállapítottuk, hogy a bankok részéről egy szoftverhiba a problémák okozója. A bankok biztosították cégünket afelől, hogy a problémát megszüntetik. Azt tanácsoljuk vásárlóinknak, hogy hibás elszámolás esetén, forduljanak a kártyakibocsátó bankjukhoz reklamáció céljából. Mindettől függetlenül szeretnénk segíteni abban, hogy vásárlóink semmi esetre se károsuljanak. Segítünk a téves elszámolások intézésében. Felmerülő problémák esetén kérjük, hívja, a 06-40-200-586-os telefonszámon az információs vonalunkat, vagy írjon nekünk a deichmanncipoe@deichmann.com e-mail címre.
Deichmann Cipőkereskedelmi Kft.

Fogyasztói szempontból azt kell mondjuk, nagyot hibázott a cég, amikor - tudva, hogy az összes bank közül hárommal nincs megegyezése az új POS terminálokon keresztül történő fizetés elszámolására – nem tájékoztatta előre a vevőit arról, hogy e három bank által kibocsátott kártya használatakor gond lehet. Előre tudva ezt, sokan talán a készpénzes megoldást választották volna, utólagos reklamációk helyett. Ugyanakkor megspórolhatták volna maguknak a magyarázkodást is. Kommunikációjuk elég akadozó, hiszen ha már egyértelmű volt, hogy nem lehet eltussolni a dolgot, sajtónyilatkozatukat eljuttathatták volna a nagyobb médiumokhoz, így zárva le a találgatások és bosszúságok sorát. Szóval a krízismenedzsmentet még gyakorolniuk kell...

Forrás: MTI
Mindenesetre tanulság lehet a kártyatulajdonos fogyasztók számára, hogy érdemes néha átböngészni a számlakivonatokat, és - ha csak húszforintos eltérést tapasztalunk is - mindenképpen szóvá kell tenni a bankban és a vásárlás helyszínén is. Legtöbbször nem is a pénzért, hanem az elvért kell szót emelni - ahogyan azt egy fórumozó megfogalmazta. Más kérdés, mennyire biztató, hogy bankszámlánkat nem annyival terheli meg egy üzlet, mint amennyit a pénztárgépbe ütnek és amennyit jóváhagyunk a POS terminálon. Ráadásul nálunk egy ilyen jellegű hibát még egy hónap alatt sem lehetett tökéletesen elhárítani ...

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza