Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Miből van a mosópor?

Potondi Eszter, 2008. május 26. - hétfő 12:01
Címkék: víz, vásárlás, árkörkép, adalékanyag, reklám, hirdetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A modern mosószerektől a reklámok sugalmazására joggal várunk tökéletes tisztító és folteltávolító hatást. A gyártók ma olyan mosóporok előállítására törekednek, amelyek jól bevált tulajdonságaik mellett antibakteriálisak, képesek a kellemetlen szagok eltávolítására, lágyítják a szálakat és frissítik a textíliát, megőrizve színét is. De vajon mennyibe kerül ez a tisztítóhatás?


Intelligens enzimek

Míg elődeink hamuzsírt használtak a ruhák tisztításához, ma már az enzimeké a főszerep. A mosóporok többsége enzimeket tartalmaz, melyek „feldarabolják” a szennyeződéseket, elősegítve, hogy az összetevők eltávolítsák azokat a textíliából. A proteázok a vér, fű, húslé és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos piszokok eltávolításában hatékonyak, a keményítőbontó amilázok pedig a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el ruhánkból. A mosóporhoz adagolt celluláz a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább, fényesebb lesz.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Hamuzsír helyett öt-tizenötféle összetevő


A mai mosószerek megközelítőleg öt-tizenötféle összetevőből állnak. A modern vegyipari kutatásoknak köszönhetően újabb és újabb alapanyagok kerülnek a mosóporokba, melyek egyidőben többféle hatást is kifejtenek a szennyeződésre - mondja dr. Nagy Árpád vegyészmérnök. A mosóporok egyebek között tartalmaznak felületaktív anyagokat (bipólusos polimervegyületek), melyek egyszerre több, eltérő tulajdonságú felülethez tapadnak, vagyis a vízhez és a vizet taszító szennyeződéshez egyaránt. Ugyanakkor elengedhetetlen alkotórészük a leoldó szer, mely a szennyeződés megkötése után a felülaktív anyagot távolítja el a textíliából.

A mosóporokba kevert fehérítőanyagok legtöbbször szerves peroxid-vegyületek, amelyek a vízbe kerülve aktív oxigént bocsátanak ki. Hatvan fok felett az oxigén roncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, fertőtlenít. Az optikai fehérítők szerves vegyületek, melyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, kék fényt bocsátanak ki, ezáltal fehérítik a ruhákat, de ez nincs összefüggésben tisztasággal. Az optikai fehérítők nehezen lebomló kemikáliák.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Kímélik a színeket, de nem a környezetet

Színes ruhákhoz készült mosóporokba színvédő anyagokat is tesznek, ezek különböző kémiai anyagok keverékei, amelyeket a mosóporgyártó cégek különböző keverési arányban alkalmaznak. Bár egyre több a modern, bőrbarát, semleges kémhatású mosószer, adalékai nem tudnak maradéktalanul lebomlani, terhelik a környeztet, nehezen mutathatóak ki a szennyvizekben. Az is elgondolkodtató, hogy a vízlágyítás céljából mosóporba adagolt foszfát a természetes vizekben növeli a tápanyagkínálatot. A megszaporodott vízinövények elfogyasztják a vízben oldott oxigént, melynek következtében oxigénhiány alakul ki, a vízi élőlények pedig elpusztulnak. - fűzi hozzá a szakember. A mosószer hét százalékos foszfáttartalomig tekinthető foszfátbarátnak. A foszfátot sok esetben zeolittal helyettesítik, ami kevésbé ártalmas a környezetre.


Más márka, azonos tisztítóhatás?

Egy mosópor sem mos fehérebbre a többinél, az átlagos, hétköznapi kosszal azonban mindegyik jól megbirkózik. Környezetvédelmi szempontból is csekély a különbség, de a márkás termékek előállítói jobban vizsgáznak társadalmi felelősségtudatból, mint az olcsó mosóporokat kínáló cégek - derült ki a Konsument című osztrák fogyasztóvédelmi folyóirat kutatásából.

Forrás: MTI

Mosószeres csínytevés a Gellért-hegy lábánál


A Konsument a márkás termékek előállítói közül többek között a Henkel, a Procter and Gamble és az Unilever termékeit hasonlította össze, több kereskedelmi lánc mosóporaival.

Forrás: MTI

A legolcsóbb mosóporral egy mosás éppen feleannyiba kerül, mint a legdrágábbal, miközben a minőségben nem volt különbség. Mindegyik mosópor jó helyezést ért el a környezetvédelmi szempontok mérlegelésekor. A márkás termékek gyártóinak agyonreklámozott mosószerei azonban nem tudtak sokkal többet felmutatni, mint a kereskedelmi cégek saját márkái. A gyártási folyamat környezetkímélésének szempontjából a márkás termékek gyártói sokkal jobban vizsgáztak. A tíz vizsgált mosószer közül hét ért el jó összeredményt, és mind a tíz nagyjából hasonló mértékben távolította el a piszkot.


A reklámok ellenére csak az Ariel mosópornál működött negyven fokon a folteltávolítás, a többi mosószer csak hatvanfokos mosásnál fejtette ki ezt a hatást. Textíliák védelméért egyik termék sem kapott közepesnél jobb minősítést, a legtöbb ruha már alig húsz mosás után bolyhossá és fakóvá vált.

A mosóporok árairól a következő oldalon olvashat!

1.  Miből van a mosópor?
2.  Mit kóstál a mosópor?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza