Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Miből van a mosópor?

Potondi Eszter, 2008. május 26. - hétfő 12:01
Címkék: víz, vásárlás, árkörkép, adalékanyag, reklám, hirdetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A modern mosószerektől a reklámok sugalmazására joggal várunk tökéletes tisztító és folteltávolító hatást. A gyártók ma olyan mosóporok előállítására törekednek, amelyek jól bevált tulajdonságaik mellett antibakteriálisak, képesek a kellemetlen szagok eltávolítására, lágyítják a szálakat és frissítik a textíliát, megőrizve színét is. De vajon mennyibe kerül ez a tisztítóhatás?


Intelligens enzimek

Míg elődeink hamuzsírt használtak a ruhák tisztításához, ma már az enzimeké a főszerep. A mosóporok többsége enzimeket tartalmaz, melyek „feldarabolják” a szennyeződéseket, elősegítve, hogy az összetevők eltávolítsák azokat a textíliából. A proteázok a vér, fű, húslé és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos piszokok eltávolításában hatékonyak, a keményítőbontó amilázok pedig a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el ruhánkból. A mosóporhoz adagolt celluláz a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább, fényesebb lesz.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Hamuzsír helyett öt-tizenötféle összetevő


A mai mosószerek megközelítőleg öt-tizenötféle összetevőből állnak. A modern vegyipari kutatásoknak köszönhetően újabb és újabb alapanyagok kerülnek a mosóporokba, melyek egyidőben többféle hatást is kifejtenek a szennyeződésre - mondja dr. Nagy Árpád vegyészmérnök. A mosóporok egyebek között tartalmaznak felületaktív anyagokat (bipólusos polimervegyületek), melyek egyszerre több, eltérő tulajdonságú felülethez tapadnak, vagyis a vízhez és a vizet taszító szennyeződéshez egyaránt. Ugyanakkor elengedhetetlen alkotórészük a leoldó szer, mely a szennyeződés megkötése után a felülaktív anyagot távolítja el a textíliából.

A mosóporokba kevert fehérítőanyagok legtöbbször szerves peroxid-vegyületek, amelyek a vízbe kerülve aktív oxigént bocsátanak ki. Hatvan fok felett az oxigén roncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, fertőtlenít. Az optikai fehérítők szerves vegyületek, melyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, kék fényt bocsátanak ki, ezáltal fehérítik a ruhákat, de ez nincs összefüggésben tisztasággal. Az optikai fehérítők nehezen lebomló kemikáliák.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Kímélik a színeket, de nem a környezetet

Színes ruhákhoz készült mosóporokba színvédő anyagokat is tesznek, ezek különböző kémiai anyagok keverékei, amelyeket a mosóporgyártó cégek különböző keverési arányban alkalmaznak. Bár egyre több a modern, bőrbarát, semleges kémhatású mosószer, adalékai nem tudnak maradéktalanul lebomlani, terhelik a környeztet, nehezen mutathatóak ki a szennyvizekben. Az is elgondolkodtató, hogy a vízlágyítás céljából mosóporba adagolt foszfát a természetes vizekben növeli a tápanyagkínálatot. A megszaporodott vízinövények elfogyasztják a vízben oldott oxigént, melynek következtében oxigénhiány alakul ki, a vízi élőlények pedig elpusztulnak. - fűzi hozzá a szakember. A mosószer hét százalékos foszfáttartalomig tekinthető foszfátbarátnak. A foszfátot sok esetben zeolittal helyettesítik, ami kevésbé ártalmas a környezetre.


Más márka, azonos tisztítóhatás?

Egy mosópor sem mos fehérebbre a többinél, az átlagos, hétköznapi kosszal azonban mindegyik jól megbirkózik. Környezetvédelmi szempontból is csekély a különbség, de a márkás termékek előállítói jobban vizsgáznak társadalmi felelősségtudatból, mint az olcsó mosóporokat kínáló cégek - derült ki a Konsument című osztrák fogyasztóvédelmi folyóirat kutatásából.

Forrás: MTI

Mosószeres csínytevés a Gellért-hegy lábánál


A Konsument a márkás termékek előállítói közül többek között a Henkel, a Procter and Gamble és az Unilever termékeit hasonlította össze, több kereskedelmi lánc mosóporaival.

Forrás: MTI

A legolcsóbb mosóporral egy mosás éppen feleannyiba kerül, mint a legdrágábbal, miközben a minőségben nem volt különbség. Mindegyik mosópor jó helyezést ért el a környezetvédelmi szempontok mérlegelésekor. A márkás termékek gyártóinak agyonreklámozott mosószerei azonban nem tudtak sokkal többet felmutatni, mint a kereskedelmi cégek saját márkái. A gyártási folyamat környezetkímélésének szempontjából a márkás termékek gyártói sokkal jobban vizsgáztak. A tíz vizsgált mosószer közül hét ért el jó összeredményt, és mind a tíz nagyjából hasonló mértékben távolította el a piszkot.


A reklámok ellenére csak az Ariel mosópornál működött negyven fokon a folteltávolítás, a többi mosószer csak hatvanfokos mosásnál fejtette ki ezt a hatást. Textíliák védelméért egyik termék sem kapott közepesnél jobb minősítést, a legtöbb ruha már alig húsz mosás után bolyhossá és fakóvá vált.

A mosóporok árairól a következő oldalon olvashat!

1.  Miből van a mosópor?
2.  Mit kóstál a mosópor?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés