Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megtévesztő mobilinternet reklámok

Munkatársunktól, 2008. május 23. - péntek 09:51
Címkék: szolgáltató, telefon, internet, reklám, átverés, hirdetés, bírság, fogyasztóvédelem, gvh
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fogyasztókat megtévesztő mobilinternet reklámjai miatt kapott ötmillió forintos GVH-bírságot a Vodafone Magyarország.


A közlemény szerint a szélessávú mobilinternet szolgáltatásának 2007-es népszerűsítése során a távközlési szolgáltató néhány reklámjában nem tájékoztatott arról, hogy kedvezményes áron csak akkor lehet nála internetezni, ha a fogyasztó hűségnyilatkozatot tesz. A Vodafone elhallgatta azt is, hogy mobilinternet szolgáltatása nem mindenhol használható.

Forrás: MTI

Szelektív tájékoztatás - félrevezető reklámok


Emlékeztet arra is a közlemény, hogy a Vodafone 2007. június elején vezette be a piacra a szélessávú internetezést lehetővé tevő úgynevezett 3G/HSDPA mobilinternet szolgáltatását. Ezzel együtt a szolgáltatás népszerűsítése érdekében széles körű reklámkampányt folytatott. A GVH vizsgálata megállapította, hogy a hirdetésekben több ízben a fogyasztókat megtévesztő információk jelentek meg. A Vodafone-nak voltak például olyan reklámjai, amelyekben nem szerepelt, hogy a havi ötezer forintért reklámozott szolgáltatás csak akkor vehető igénybe, ha az ügyfél két éves hűségnyilatkozatot ír alá.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A versenyhatóság megítélése szerint a hűségnyilatkozat megkövetelése lényeges információ a fogyasztó számára, hiszen az ilyen módon megkötött szerződést csak kedvezőtlen feltételekkel mondhatja fel.

A hűségnyilatkozat tehát alkalmas a fogyasztó "időszakos fogva tartására", mert megnehezíti a szolgáltatók közötti váltást.


Hirdetéseiben a mobilszolgáltató azt sem mindig közölte a fogyasztókkal, hogy ha a mobilinternetes ügyfél öt gigabájtnál több adatot tölt le egy hónapban, akkor a szolgáltató jogosult az előfizetést átváltani egy másik tarifacsomagra. A reklámokból nem derült ki minden esetben az sem, hogy a hirdetett szolgáltatás nem vehető igénybe a Vodafone teljes mobilhálózatában, csak azokon a helyeken, ahol van 3G-s lefedettség, miközben volt reklám, amely egyenesen arról tájékoztatott, hogy a szélessávú mobilinternet szolgáltatás bárhol elérhető.

A bírság összegének meghatározásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy az ügyfelek a szerződéskötés előtt megismerhették a pontos feltételeket, valamint hogy a Vodafone elismerte a jogsértést. A távközlési szolgáltató vállalta, hogy a hűségnyilatkozattal kapcsolatos fogyasztóknak szóló tájékoztatóit átalakítja. Ez a lépés szintén bírságcsökkentő tényezőnek bizonyult.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Pici, 2009. május 04. - hétfő 22:14

Mielőtt megvette a férjem, az üzletbe azt hiszem már elmondták a többi feltételt. Viszont ez a 2 év hűség, sok egy kicsit. Ha csak nem mondják a hűség lejárta után 6 gigára emeljük a forgalmat. Vagy 8 megás sebességet garantáljuk. Álmodj királylány.....

patyi, 2008. november 27. - csütörtök 22:58

Szerintem egy Vodafone Magyarországnak az ilyen 5milliós bűntetések az átlagember 100 forintjának felelnek meg. 100 millióra kéne bűntetni az ilyenért, sőt szerintem a hűségnyilatkozatos dolgokat egy az egyben illegálissá kellene tenni. Fizettessenek standard díjat, s hirdessék meg, hogy ha valaki 2 évig fizette, akkor visszakapja a kedvezményt, ami eredetileg hűségnyilatkozattal illette volna meg.

öreg61, 2008. október 16. - csütörtök 11:55

2007-ben mobil internetet akartam vásárolni.Először a Vodafone-nál próbálkoztam. Korrektek voltak, a lefedettségi térképet megnézve közölték,a szélessávú internet nálunk nem működik. A következő a pannon volt, ők is rendesek voltak, nem ajánlották. A T-Mobilnál közölték a lefedetségük alapján működik a szélessáv. Hűségnyilatkozat 2 év, 5GB/hó, 5790FT/hó. Örömmel hazavittem, beüzemeltem, nagy csalódás térerő semmi, a letöltés a régi telefonos modemnél is sokkal rosszabb. 20-50Kb/mp már amikor működik. 2 évig fizethetem.

GRICO, 2008. június 04. - szerda 13:41

Jól rámásztak szegény Vodafonra, holott a Tisztelt Onlájm sem kisebb csirketoló egy hangya agynyiva sem (szerintem). A hűség ott is kötelez a letöltés sem korlátlan 6 ezerért, és mintha kézzel nyomkodnák a bit-számlálót ezerrel... majd növelt számla érkezik. 3G lefedettségi térképet véletlenül sem mutattak szerződéskötéskor, szemben a Vodafonnal, ahol pirossal kiemelve szerepelt a HSPDA lefedettség a nyomtatott térképen (Voda ügyfélszolgálaton). Ami az igazi probléma, hogy pl. a Balaton mellett sem működik a Budapesten megszokott sebességgel a T. Onlájm egyébként fizikailag jól felkészült (7,2 MB/sec) USB modeme. Itt már csak csigasebességgel száguldhatunk az infomániás járdán. De próbáljuk csak megkeresni az idevágó térképet a nethálón...

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza