Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Átverés üdülési joggal

2008. május 22. - csütörtök 12:00
Címkék: vásárlás, vendéglátás, szerződés, jog, díj, utazás, bírság, fogyasztóvédelem, gvh
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

„Mennyit költ egy évben üdülésre?” Kéretlen telefonálók hívnak bennünket újra meg újra ezzel a kérdéssel. Sokan lépre mennek, hogy később megkárosított time share tulajdonosok netes fórumain keressenek vigaszt, illetve támogatást elvesztett pénzük visszaszerzéséhez. Szerkesztőségünk is kapott már bizonyos, üdülési jogot árusító cégek üzelmeiről panaszkodó leveleket.


Az alábbiakban vizsgáljuk meg, mi lehet az oka annak, hogy ez a világszerte elfogadott és virágzó üzletág sajátosan magyar formában működik nálunk, és úgy tűnik, mintha inkább csak károsultjai volnának, mintsem elégedett ügyfelei. Érdekes lehet az is, hogy miért bírságolja rendszeresen a GVH az üdülési jogokat árusító hazai cégek egy részét és miért létezik egy sor netes fórum, amit a károsultak nyitottak.


Sajátos értékesítési mód

A TS rendszerrel elsősorban telefonos ügynökök útján kerülhetünk kapcsolatba. Ők mindenáron személyes találkozóra, bemutató előadásra akarnak elhívni bennünket. Ezt vezetik be a cikk elején idézett kérdéssel, illetve nagyon olcsó, akciós belföldi utat kínálva, esetleg valamilyen ajándékért cserébe egy rövid és érdekes előadásra invitálva bennünket. Néha pedig rögtön azzal indítanak, hogy "nyertünk egy utat".

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

A puhítás már a meghívásnál elkezdődik


Az előadásokon aztán egy grandiózus bevezetőt követően minden résztvevőt (házaspár együtt) külön üzletkötő puhít tovább személyesen, igyekezve őket rávenni arra, hogy ott helyben írjanak alá valamilyen szerződést. (Élménybeszámolók itt olvashatók: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/14934, http://kicsifalum.freeblog.hu/archives/2007/05/08/Atveres_a_kobon/ 
 

Mi az a timeshare (TS) vagy üdülési jog?

Az üzletág 1964-ben indult Franciaországban, síszezonra megvásárolható, azaz előre, fixen leköthető hotelszobákkal. Ugyanekkor egy svájci cég a nyári szezonra spanyol, olasz és svájci üdülésekre szóló helyeket és időpontokat bocsátott áruba. A szisztéma a hatvanas évek végén már Amerikában is hódított. A kilencvenes években már több mint négymillió TS tulajdonos volt a világon, akik 2300 ingatlant birtokoltak. A nagy szállodaláncok (Sheraton, Ramada, Hilton, Four Seasons, Ritz-Carlton, Radisson) csatlakozása óta már több mint kétszer ennyi helyet értékesítenek világszerte. A timeshare ma már évi kétmilliárd dolláros biznisz.

Az üdülési jogok két nagy csoportja a nem cserélhető, illetve a cserélhető jog. A klasszikus üdülési jog általában egy hazai hotelbe, az év meghatározott hetére szóló jog, nem cserélhető. A jogot egyszeri vételárért (ez 1,5-3,5 millió forint között mozog, helytől és szezontól függően) adják el 30- 99 évre. Ezen felül az éves fenntartási díjat is fizetni kell (hazai ingatlanokra általában ötven-százezer forint közötti összeget). A nem cserélhető üdülési jogok tulajdonosai gyakran idegeneknek adják ki helyüket (feketén, ezt elvileg nem tehetnék), amivel esetleg fedezhetik az éves fenntartási költségeket. Az ügyletből végleg kiszállni veszteség nélkül azonban nem lehet. Létezik ugyan másodlagos piac, de sokan már akkor is boldogok, ha az üdülési jog átruházásával megszabadulnak az éves fenntartási díjtól, a befizetett tőkeveszteséget pedig tanulópénzként könyvelik el.

A cserélhető TS helyszínben és időben cserélhető jogot jelent, ez azonban csak a nemzetközi csereközpontba (RCI: Resort Condominiums International) való belépés után járható. Ennek éves díja 99 euró. A rendszerről bővebben: http://www.timesharing.hu/rci.htm  


Minimális előzetes információ

 

Mivel a résztvevők zöme nem ismeri sem a TS rendszert, sem magát a céget, akitől meghívását kapta, nem nagyon tud előre tájékozódni és felkészülni arra, hogyan viselkedjen és reagáljon az őt ért csábításra és unszolásra. A valószínűleg jól képzett "menedzserek" ügyesen húzzák csőbe a bizonytalankodókat, szóbeli ajánlatuk sok esetben köszönőviszonyban sincsen azzal, amit aztán a naiv ügyfél aláír. Ezért is történhet meg, hogy sokan csak otthon, jóval az eset után döbbennek rá, mekkora anyagi kötelezettséget vállaltak, több évtizedre előre.

Ebben az esetben is az a tanulság, hogy ne írjunk alá soha semmit anélkül, hogy alaposan átolvastuk volna! Ha sürgetnek, ha azt mondják, hogy "csak most, csak ma ennyi, nincs gondolkodási idő" - ne dőljünk be a szövegnek! Gondoljunk arra, hogy amikor pár ezer forintos dolgot veszünk, legtöbbünk megnézi, hol olcsóbb és igyekszik ott megvenni, ahol a legkedvezőbben juthat hozzá. Miért ne tennénk hát sokkal inkább így, amikor milliós tételről van szó, ráadásul hosszú évekre szóló további kötelezettséggel együtt?


Ráfizetés garantálva

Olyasmit pedig végképp ne vegyünk, amire nincs szükségünk vagy igazából nem is engedhetnénk meg magunknak. Az előadásokon nyilván azt sulykolják, hogy élni sem lehet TS nélkül és jó befektetés ez; "családosoknak olcsóbb, mint a normál nyaralás". Ennek dacára alaposan mérlegeljünk, hogy tényleg nem tudunk-e TS nélkül élni és valóban jó befektetés-e olyanba tenni a pénzünket, amitől mások "családi okok miatt" már ingyen is szabadulnának (az expressz.hu-n 183, az apróneten 76, a Vaterán 83 hirdetés szerepel, zömmel eladás, nem kiadás).

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Kis kihasználás - nagy költségekkel


Hogy mennyire jó befektetés hazánkban egy TS tulajdon? Íme egy kis fejszámolás: a harmincéves belföldi üdülési jog másfélmillió forintért évi ötvenezres kiadást jelent. Ehhez járul a fenntartási díj, körülbelül hetvenezer forint, az RCI tagság ára, ami körülbelül 25.000 forint és a mintegy 30.000 forintra rúgó cseredíj. Ez összesen 175.000 forint, amiért csupán szállást kapunk. Erre jön az útiköltség illetékekkel, a helyi üdülési adó, költőpénz, programok költsége. Azt se feledjük, hogy balatoni vagy őrségi apartmanunkat nem biztos, hogy ibizai, kanári-szigeteki vagy akár "csak" horvát tengerpartira tudjuk később cserélni.


Aki keres rajta...


Érdemes azon is elgondolkodni, ki jár jól valójában az üzlettel? Az egyik nyertes csapat bizonyosan az ingatlantulajdonosoké. Övék az ingatlan, amiért egyrészt kaszálnak egy nagyobb összeget, ideális esetben minden apartman esetén 52-szer (ha minden hetet más tulajdonosnak ad el). Ezután 52-szer beszedhetik az éves díjat is, ami igazából heti díj, hiszen az ügyfél csak egy hetet tölthet ott évente. Így már érthető, miért tolonganak a magyar hotelek is az RCI-tagságért!

Az üdülési joggal kereskedő cégek elmarasztalásáról a következő oldalon olvashat!

1.  Átverés üdülési joggal
2.  Visszaeső bírságolt cégek

Ehhez a cikkhez nem lehet hozzászólni.

Kommentek

sara, 2019. október 15.

Üdv mindenkinek!
Sara vagyok, jelenleg Tata-ban él. Magyarországon özvegy vagyok, két gy...

Évi egy fogkefe

Helena Robert, 2019. október 15.

A nevem Helena Robert, néhány hónappal ezelőtt nagy szükségem volt hitelre, de csalás és ves...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Norbert , 2019. október 15.

Helló, Norbert vagyok, pénzügyi válságban van? mivel hazámban jelenleg pénzügyi válság va...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés