Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lakástakarék-pénztárak - mire figyeljünk?

Szabó Emese, 2008. május 20. - kedd 11:01
Címkék: ingatlan, szerződés, díj, hirdetés, reklám, ügyintézés, bank
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A lakáskassza alapvetően jó dolog, hiszen elősegíti az öngondoskodást. Ha viszont nem tudjuk vállalni az évekre szóló elkötelezettséget, könnyen pórul járhatunk vele. Mire figyeljünk, mielőtt belevágunk?


Magyarországon jelenleg két lakástakarék-pénztár működik: a Fundamenta, és az OTP Lakáskassza. A pénztárak azonos lakáskassza-konstrukciókat kínálnak, hiszen működésüket törvény szabályozza. Az ügyfelek szempontjából annyi csak a különbség, hogy míg az OTP Lakáskassza mögött egy bank áll, addig a Fundamenta szakosított pénzintézet, amely speciálisan lakásszámlával foglalkozik, és több banki partnere is van.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Megoldás lehet az öngondoskodásra

Az OTP Lakáskassza tehát csak OTP-s kombihitelhez ajánlja lakáskasszáját, a Fundamenta viszont több partnerbankkal dolgozik. A partnerbankok között szerepel az Erste, az MKB, az UniCredit, az FHB és a CIB. Vannak olyan bankok, amelyekkel a Fundamenta sem áll szerződésben, így például budapest bankos hitelhez nem igényelhető lakásszámla - magyarázza egy képzett lakástakarék-pénztári tanácsadó. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében a megtakarítások (kizárólag a szerződéses állományok) átvihetők egyik lakástakarék pénztárból a másikba, de csak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyével.


Garantált hozam

A lakás-előtakarékosság nem egyszerű pénzbefektetési lehetőség. Lehetősége inkább abban áll, hogy megoldást kínál az öngondoskodásra. A lakás-előtakarékosság elsősorban abban különbözik az egyszerű befektetésektől, hogy hozama garantált. „Pénzügyekben nem annyira járatos ügyfelek számára azért előnyösebb ez a megoldás, mert pontosan tudhatják, mit kapnak majd a pénzükért. Az egyéb befektetéseket inkább azoknak javasoljuk, akik portfoliót akarnak építeni, és a magasabb hozam érdekében kockázatot is hajlandóak vállalni” - mondja a szakember, akitől megtudtuk, hogy a lakásszámla éves hozama futamidőtől is függ.

Forrás: Fogyasztók

Pontosan tudjuk, mit raktunk be és mit kapunk


A legmagasabb, tíz százalék körüli hozam rövid futamidővel érhető el. Ennek oka, hogy a harminc százalékos állami támogatást mindig az adott évi befizetések után írják jóvá, a korábbi befizetésekre csak az egy-háromszázalékos betéti kamat jár.


Húszezerig jók vagyunk

A lakástakarék-számlára havonta kell elhelyezni a megtakarításokat, az állami támogatás ugyanis csak akkor jár, ha a befizetés rendszeres. A havonta fizethető összeg a visszaélések elkerülése végett maximum húszezer forint lehet, ekkora összegre lehet csak állami támogatást igénybe venni. Családon belül persze több lakásszámla is nyitható, így az összeg növelhető. A lakáskasszát banki hitellel is lehet kombinálni. A bankok ekkor eltekintenek a tőketörlesztéstől: az ügyfél eleinte csak kamatot és kezelési költséget fizet, a tőketörlesztést pedig lehetőleg teljes egészében lakásszámla formájában teszi félre. Amikor lejár a lakásszámla négy-nyolc éves futamideje, csökkennek a hitel törlesztőrészletei, hiszen a bank a tőketörlesztést állami támogatással és betéti kamattal együtt kapja meg. Így csökken a tőketartozás, a bank pedig újraszámolja a kamatokat.


Fölmondáskor bukta van

Bár a lakás-előtakarékosság bármikor megszüntethető, az állami támogatáshoz csak akkor lehet hozzájutni, ha a lakáskasszába legalább négy éven keresztül érkeznek befizetések. Aki tehát négy éven belül szünteti meg a lakásszámláját, csak a saját pénzéhez, és annak egy-három százalékos betéti kamatához juthat, a harminc százalékos állami támogatásról le kell mondania.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Az állami támogatáshoz türelem és kitartás kell


Áthidaló megoldások persze léteznek: az összeg korábban is felvehető hitel formájában, ez esetben jár az állami támogatás is. A módszernek ugyanakkor hátulütője is van: a támogatás ez esetben hitelnek minősül, amit kamatostul kell visszafizetni. A nyolc éves futamidőt többek között azért is érdemes kivárni, mert ez esetben már nem kell lakásra költeni az összeget, és az állami támogatás is szabadon felhasználható.


Biztos alapokra

Az, aki teljesen ki akar szállni a dologból, például két év után felmondja a szerződését, teljesen elveszti az állami támogatást. Ilyenkor már csak az egy-három százalékos betéti kamattal növelt befizetések járnak vissza. Ezesetben bukik az ügyfél, hiszen az inflációt is figyelembe véve pénze veszített értékéből. Ezért tanácsos más módszert választania, átgondolni a tanácsadókkal, hogy mire kell hirtelen a pénz, nincs-e más megoldás. Megesik, hogy valaki nem azért akarja megszüntetni a számlát, mert szüksége van az összegre, hanem azért, mert ideiglenesen nem tudja vállalni a befizetéseket. Utóbbi helyzetben vállalható szintre, akár havi néhány ezer forintra is le lehet csökkenteni az összeget. A futamidő alatt arra is lehetőség van, hogy egyszeri alkalommal felfüggesszék a fizetést. Ezen túl azonban nincs pardon.


Három hónap nagy idő!

A lakáskasszák esetében sokszor gondot okoz, hogy az összeg kiutalási időszaka három hónap, ezt pedig csak három százalékos kamat megfizetése mellett lehet meggyorsítani - ekkor a bank hitel formájában előlegezi meg az összeget. A három hónapos kiutalási időszak lakásvásárláskor gondot jelenthet, hiszen az eladónak is ennyit kell várnia.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

A Magyar Államkincstárnak számolnak el

Ez vonatkozik arra az esetre is, ha a számlát idő előtt akarják megszüntetni, és arra is, ha a futamidő végén akarnak pénzhez jutni. Ennek oka, hogy a lakástakarék-pénztárak a Magyar Államkincstárral számolnak el, az elszámolás körülményei és feltételei pedig szabályozottak.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

MRob, 2008. június 10. - kedd 13:37

Nekem CHF alapú megtakarításom van és nagyon kedvező. 70% marzskedvezményt kapok az átváltásnál + be is fektetik a pénzem. Hitel mellé sokkal jobb mint egy LTP(de egyébként sem tartanám forintban a pénzem: 8%-os infláció mellett)

Nagy Kovács János, 2008. június 06. - péntek 09:50

Törvény írja elő, hogy fix a kamat. Ha valamiről nem tudsz, akkor nem fikázni kellene, hanem utánajárni a dolognak... Svájci franknál beváltási költség is van. Meg a számlavezetési díj magasabb, mint itt. Amúgy meg kíváncsi lennék, hány ember gyűjtögeti svájci frankban a pénzét és nem nyúl hozzá, ha kell.... A svájciaknak jó, nekünk nem. Sokat buktam már azon, hogy CHF-ben adták az autó hitelét. Persze CHF-ben nem engedik visszafizetni, csak forintben, mert ugye akkor ugrik az átváltási hasznuk. Ügyesek... A lakáskasszánál pont ezért ilyen szigorú, hogy ne nyúlj a pénzhez. A hitelnél sem piszkálhatod, sőt havonta sem késhetsz a fizetéssel... esetleg bukik a házad, ha nem fizetsz. Itt legfeljebb késel pár hónapot, semmi bajod nem lesz...

vígheg, 2008. június 04. - szerda 23:27

Mese! Miből gondolod, hogy a hitel kamata nem változik? Ez nem igaz, minden hosszúlejáratú hitel kamata változó, a leghosszabb kamatperiódus amiről hallottam öt év.

Mese, 2008. május 22. - csütörtök 10:25

Igaz, hogy a forint értéke az inflációval csökkenhet, de a hitel kamata ennek mértékével nem nő, így az ajánlat aláírásánál már tudhatjuk, hogy mennyit kell fizetnünk, ha felvesszük a hitelt, mondjuk 8 év múlva! A törlesztő részlet nem fog emelkedni! Ez szerintem inkább pozitívum, mint negatívum, hisz nem kapunk levelet, hogy tisztelt ügyfél, jövőhónaptól 50000 Ft helyett, 60000 Ft- ot fog fizetni!

Szögeczki Zoltán, 2008. május 20. - kedd 19:16

Nincs feltétlenül igazad! 5. éve dolgozok külföldön, azóta az USD 230-ról 160 forintra esett (volt 300 is 10-12 éve), a GBP 360 helyett már csak 310-et ér (ez az utóbbi félév hozománya), tehát a dollárban, mostanába fontban megkeresett pénzem k...sokat vesztett az értékéből... Az euró is 260 helyett 245. Egyedül eddig a kanadai dollár tartja magát, illetve emelkedik kismértékben. Szar ügy! A CHF árfolyamát nem tudom, azt nem figyelem. Ezek a pénzek pedig egymáshoz viszonyítva kb. ugyanannyit érnek.

Sdaniel, 2008. május 20. - kedd 13:43

Ez az egész azért buktató mert forintban van... Azt mondják ,hogy itt minden fix, még ugye a kamat is ami maximálisan 10%-ék lehet.(4 évesnél) De az infláció meg kb ugyan ennyi. Tehát lehet ,h jobban járok, hogy ha CHF-ben gyüjtögetek egy folyószámlán. A Svájci franknál éves szinten defláció tapasztalható...ennyit a fundamentáról...


1 2

Kommentek

Luis Roland, 2019. február 14.

A nevem Luis Roland, kedves feleségem és 3 gyerekem van. egy héttel ezelőtt kétségbeesetten sz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés