Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Költséges fogfehérítés

Szabó Emese, 2008. május 19. - hétfő 18:00
Címkék: egészség, vásárlás, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A csillogó, hófehér fogak ma már szinte alapkövetelménynek számítanak. Hogyan lehet vakító mosolyunk, és mennyibe kerül mindez? Mi a különbség az egyes módszerek között?


Egyre több fogfehérítő terméket találunk a polcokon. Bővül azon eljárások köre is, amelyekkel csak fogorvos végezhet fogfehérítést. Látványos eredmény csak utóbbiaktól várható, ami nem véletlen, hiszen a rendelőben jóval koncentráltabb hatóanyagokat használnak - ezek pedig nem kerülhetnek hasonló sűrűségben a szabadforgalmú fogkrémekbe, fogpasztákba.

A kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő anyagoktól és fehérítő fogkrémektől ezért ne várjunk csodát. Ezek a szerek csupán kismértékben távolítják el a pigmenteket, mélységében nem fehérítik fogunkat. Arra alkalmasak, hogy fogunkat tisztává és fényessé tegyék, természetes színén azonban nemigen változtatnak.


Ilyen típusú fogkrémet ma már minden nagyobb gyártó forgalmaz. Nem is adják sokkal drágábban, mint a hagyományos pasztákat: négy-hétszáz forint körül bárhol beszerezhetjük a termékeket. A magasabb hatóanyag-tartalmú, profibb szabadforgalmú szerek (Blanx, Pearl weiss) persze drágábbak, de kétezer forintnál ezek sem kerülnek többe.


Profi eljárás - profi áron

A fogorvosok által végzett fehérítéshez jóval koncentráltabb hatóanyagokat használnak, ezért az eredmény is látványosabb, az eljárás pedig gyorsabb. A rendelői fogfehérítés mindössze egy órát vesz igénybe, és negyven-százötvenezer forintért. A módszer alkalmazásakor az orvos gélszerű anyagot visz fel a fogfelszínre, amit polimerizációs lámpával negyven-ötven percen keresztül világít meg.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Legjobban az orvos ért hozzá

A másik, hasonló elven működő módszer az otthoni, sínes fogfehérítés, ehhez szintén fogorvos szükségeltetik, hiszen a sín a fog ívéről vett minta alapján készül. Ebben az esetben nem világítják meg a fogakat: a fehérítő anyag a fóliasínbe kerül, majd otthon, hét-nyolc éjszakán keresztül fejti ki hatását. Ezzel a módszerrel huszonöt-hatvanezer forintért lehet hófehér fogra szert tenni.


Fehérítő szolárium

A fogfehérítési módszerek között relatíve újdonság a szoláriumban végezhető fehérítés. A módszer a professzionális, a rendelői fogfehérítést, és az otthoni, sínes eljárást ötvözi, de azoknál jóval olcsóbb: az ehhez használt gél tízezer forintba sem kerül. A fehérítéshez használt zselé hatóanyagát az egyórás rendelői kezeléshez hasonlóan az ultraibolya sugárzás aktiválja, fogunk pedig a szoláriumozás időtartama alatt fehéredik. Ehhez a barnulás alatt egy szájterpeszt kell a szájba helyezni, ami eltartja az ajkakat, hogy a fogakat is érhesse a fény. A kezelés eredménye már kétszer tíz perc szoláriumozás után is látható, bár csak kettő-négyárnyalatnyi fehéredést jelent, szemben a rendelői fehérítés által ígért nyolcárnyalatnyi fehéredéssel.


Lézeres ragyogás

Fogainkat nagyjából ötvenezer forintért lézeres eljárással is fehéríthetjük. Az új módszer húsz perc alatt kifehéríti a fogakat. Az eljárás során a fogínyre ínyvédő anyag kerül, majd az orvos lézerfénnyel világítja meg a speciális géllel bevont fogakat. A fehérítést a lézer fény hatására a gélből felszabaduló aktív oxigén végzi, a gél pedig a foganyag szerves részét fehéríti. Az eljáráshoz alkalmazott lézer negyedosztályú sebészeti lézer, ugyanaz, amelyet kisebb visszerek kezelésére, bőrfiatalításra, színes tetoválások eltávolítására és szőrtelenítésre is használnak.

Forrás: orvostippek.hu

Sebészeti lézerrel végzik (forrás: orvostippek.hu)

 

A fogfehérítés költségéhez rengeteg pluszköltség is járulhat, így valós áránál jóval többe kerülhet. Ahhoz ugyanis, hogy elvégeztethessük a fehérítést, teljesen rendbe kell tetetni a fogakat, a fogkő-eltávolítás, polírozás, esetleges tömés pedig újabb, több tízezer forintos kiadás. Ezeket persze amúgy is hasznos elvégeztetni, így nem ablakon kidobott pénzről van szó. Ha ezen spórolunk, amúgy sem lesz sikeres a kezelés, maximum a fogkő fehéredik... Azzal viszont számolni kell, hogy a fehérítés után szükség lehet amúgy tökéletes koronák, pótlások és tömések cseréjére is, pusztán azért, mert ezeket nem fehérítik a hatóanyagok.Fehérítés „receptre”

Bár fogfehérítés legtöbbször esztétikai okokból végeztetnek, vannak olyan esetek, amikor a kezelés nemcsak a hiúság teszi szükségessé. Megesik például, hogy baleset vagy gyökérkezelés miatt változik el fogunk színe, vagy a gyökértömő anyag színezi el a koronát. Ilyen fogak fehérítését kizárólag szakorvos végezheti. Ő belülről tisztítja ki a fogat, majd belsejébe helyezi a fogfehérítő anyagot. A beavatkozást hidrogén-peroxiddal, vagy karbamid-peroxiddal végzik. A fehérítő anyag több hétig a fogban marad, de amikor annak színe elnyeri a környező fogak színét, az orvos eltávolítja a fehérítőanyagot, és betömi a fogat.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A gyökérkezelt fogak fehérítése tizenöt-negyvenezer forint közti összeg, attól függően, hol végeztetjük. Az árak feltüntetésekor általában kiírják, hogy az összegben benne foglaltatik-e a tömés ára is, ha viszont nem, érdemes rákérdezni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza