Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bankváltás kérdőjelekkel

Gyarmati Stefánia, 2008. május 16. - péntek 17:45
Címkék: bank, szerződés, hitel, ügyintézés, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Magyar Bankszövetség május hatodikán kiadott bankváltási útmutatója a bankok ügyfeleinek kíván segítséget nyújtani, a bankváltásuk útvesztőiben való eligazodáshoz.


Nagyon gyakorlatias anyag, csak az vele a baj, hogy míg a tőlünk nyugatabbra működő bankszövetségek a pénzintézetek önszabályozásának, önkontrolljának és fogyasztóbarát szemléletének élharcosai, itthon inkább a fogyasztókat próbálnák megértő és rugalmas banki ügyfelekké átképezni, ahelyett, hogy a hazai bankok ügyfélpolitikájára gyakorolnának hathatós nyomást.


Hogyan lehetne egyszerűbb?

A Gazdasági Versenyhivatal és a PSZÁF évek óta sürgeti a bankváltás egyszerűsítését, a fogyasztóbarát hozzáállás megteremtését - jelek szerint csekély sikerrel. Az utóbbi két-három évben számos konferencia és szakmai egyeztetés zajlott már a témában. A kormány is támogatná az egyszerűbb és olcsóbb számlavezetést, ám drasztikus lépések helyett most inkább mi kapunk mankót „vesszőfutásunkhoz”. Itt olvasható erről egy tavalyi cikk.

A váltás terheinek tetemes része az ügyfelek vállát nyomja

Kézenfekvő megoldásként a hordozható számlaszám kínálkozna, ám ez a rendszer egyelőre nem kivitelezhető (nem úgy, mint a telefonszámok esetében). Ennek oka, hogy a háromszor nyolcjegyű bankszámlaszámok első nyolc száma a pénzintézet egyedi azonosítója, másik bank nem veheti át. Számlaszámunk viszont ezzel együtt egyedi, így a hordozhatóság - legalábbis míg ez az azonosítási rendszer él a világon - nem megoldható.


Az adminisztráció terhe

Az viszont számos országban evidens, hogy bankváltáskor az állandó átutalások egyenkénti átirányítása nem az ügyfél nyakára szakad, azt a két bank egymással rendezi (Angliában ez már régóta működik, Hollandiában 2004-ben, Írországban 2005-től vezették be). Ezekben az országokban a bankváltás adminisztrációjának lebonyolítása legfeljebb tíz napot vesz igénybe, nálunk viszont akár két hónapig is eltarthat - a közben felmerülő pluszköltségekről nem is beszélve


Csak hitelekkel csábítgatnak…

Itthon a lakosság alig több mint fele rendelkezik bankszámlával - így kegyeinkért egy viszonylag kis piacon verseng csaknem harminc bank (takarékszövetkezetek és Posta nélkül). A fogyasztók a versengésből azonban legfeljebb azt érzékelhetik, hogy a reklámok folyamatosan akciós hitelekkel bombázzák őket, más formái az „átcsábításnak” nemigen vannak. Néha találkozunk ugyan akciós vagy „nullaforintos” számlavezetési díjakkal, ám ezeknek vagy nem hiszünk, vagy éppen a bankváltás nehézségei miatt mondunk le róluk. A hitelkártyák, az átutalások, a kártyás vásárlás vagy internet banking aránya nálunk nagyon alacsony, e területeken tehát bőven van üzleti lehetőség.

Ki viszi át a hitelt?

A magyar bankok ügyfeleiket jelenleg szigorú és egyoldalú hitelszerződésekkel kötik magukhoz. A hosszú lejáratú banki kölcsönök idő előtti visszafizetése költséges mulatság, hiszen az elmaradt hasznot, gyakran több tízezer forintot, simán behajtják rajtunk ilyen-olyan címszóval (szerződésmódosítási díj, adminisztrációs díj stb.). Ha másik bankhoz visszük a már meglévő hitelünket, az további súlyos tízezrekbe kerül, hiszen újra meg kell fizetni a hitelbírálati és közjegyzői díjakat, sőt ki kell várni a hosszú hetekig elhúzódó folyósítást is. Ez idő alatt persze mindkét számlánkat fenn kell tartani, hiszen a régit lezárni csak akkor fogják, ha minden tartozásunkat visszafizettük.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A hitel nem ereszt


Így tehát jól tesszük (figyelmeztet az Útmutató), ha még az új számla megnyitása előtt alaposan utánanézünk a felmerülő költségeknek, mert lehet, hogy végül többet veszítünk a réven, mint amennyit nyerünk a vámon. (A PSZÁF honlapján részletes összehasonlító táblázatokat találunk a különböző pénzügyi szolgáltatásokról.)

Milyen nehézségekkel jár még a bankváltás? - ezt vizsgáljuk a következő oldalon!

1.  Bankváltás kérdőjelekkel
2.  Banki terhek, kötöttségek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2018. november 19.

A nevem Mária Ádám egy egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hagy...

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható

Josef Lewis, 2018. november 16.

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan ...

Telefonok a szervizben

Ella, 2018. november 15.

Helló mindenki itt vagyok, hogy bizonyságot tegyek arról, hogy megkaptam a kölcsönt John Hawkin...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés