Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bankváltás kérdőjelekkel

Gyarmati Stefánia, 2008. május 16. - péntek 17:45
Címkék: bank, szerződés, hitel, ügyintézés, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Magyar Bankszövetség május hatodikán kiadott bankváltási útmutatója a bankok ügyfeleinek kíván segítséget nyújtani, a bankváltásuk útvesztőiben való eligazodáshoz.


Nagyon gyakorlatias anyag, csak az vele a baj, hogy míg a tőlünk nyugatabbra működő bankszövetségek a pénzintézetek önszabályozásának, önkontrolljának és fogyasztóbarát szemléletének élharcosai, itthon inkább a fogyasztókat próbálnák megértő és rugalmas banki ügyfelekké átképezni, ahelyett, hogy a hazai bankok ügyfélpolitikájára gyakorolnának hathatós nyomást.


Hogyan lehetne egyszerűbb?

A Gazdasági Versenyhivatal és a PSZÁF évek óta sürgeti a bankváltás egyszerűsítését, a fogyasztóbarát hozzáállás megteremtését - jelek szerint csekély sikerrel. Az utóbbi két-három évben számos konferencia és szakmai egyeztetés zajlott már a témában. A kormány is támogatná az egyszerűbb és olcsóbb számlavezetést, ám drasztikus lépések helyett most inkább mi kapunk mankót „vesszőfutásunkhoz”. Itt olvasható erről egy tavalyi cikk.

A váltás terheinek tetemes része az ügyfelek vállát nyomja

Kézenfekvő megoldásként a hordozható számlaszám kínálkozna, ám ez a rendszer egyelőre nem kivitelezhető (nem úgy, mint a telefonszámok esetében). Ennek oka, hogy a háromszor nyolcjegyű bankszámlaszámok első nyolc száma a pénzintézet egyedi azonosítója, másik bank nem veheti át. Számlaszámunk viszont ezzel együtt egyedi, így a hordozhatóság - legalábbis míg ez az azonosítási rendszer él a világon - nem megoldható.


Az adminisztráció terhe

Az viszont számos országban evidens, hogy bankváltáskor az állandó átutalások egyenkénti átirányítása nem az ügyfél nyakára szakad, azt a két bank egymással rendezi (Angliában ez már régóta működik, Hollandiában 2004-ben, Írországban 2005-től vezették be). Ezekben az országokban a bankváltás adminisztrációjának lebonyolítása legfeljebb tíz napot vesz igénybe, nálunk viszont akár két hónapig is eltarthat - a közben felmerülő pluszköltségekről nem is beszélve


Csak hitelekkel csábítgatnak…

Itthon a lakosság alig több mint fele rendelkezik bankszámlával - így kegyeinkért egy viszonylag kis piacon verseng csaknem harminc bank (takarékszövetkezetek és Posta nélkül). A fogyasztók a versengésből azonban legfeljebb azt érzékelhetik, hogy a reklámok folyamatosan akciós hitelekkel bombázzák őket, más formái az „átcsábításnak” nemigen vannak. Néha találkozunk ugyan akciós vagy „nullaforintos” számlavezetési díjakkal, ám ezeknek vagy nem hiszünk, vagy éppen a bankváltás nehézségei miatt mondunk le róluk. A hitelkártyák, az átutalások, a kártyás vásárlás vagy internet banking aránya nálunk nagyon alacsony, e területeken tehát bőven van üzleti lehetőség.

Ki viszi át a hitelt?

A magyar bankok ügyfeleiket jelenleg szigorú és egyoldalú hitelszerződésekkel kötik magukhoz. A hosszú lejáratú banki kölcsönök idő előtti visszafizetése költséges mulatság, hiszen az elmaradt hasznot, gyakran több tízezer forintot, simán behajtják rajtunk ilyen-olyan címszóval (szerződésmódosítási díj, adminisztrációs díj stb.). Ha másik bankhoz visszük a már meglévő hitelünket, az további súlyos tízezrekbe kerül, hiszen újra meg kell fizetni a hitelbírálati és közjegyzői díjakat, sőt ki kell várni a hosszú hetekig elhúzódó folyósítást is. Ez idő alatt persze mindkét számlánkat fenn kell tartani, hiszen a régit lezárni csak akkor fogják, ha minden tartozásunkat visszafizettük.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A hitel nem ereszt


Így tehát jól tesszük (figyelmeztet az Útmutató), ha még az új számla megnyitása előtt alaposan utánanézünk a felmerülő költségeknek, mert lehet, hogy végül többet veszítünk a réven, mint amennyit nyerünk a vámon. (A PSZÁF honlapján részletes összehasonlító táblázatokat találunk a különböző pénzügyi szolgáltatásokról.)

Milyen nehézségekkel jár még a bankváltás? - ezt vizsgáljuk a következő oldalon!

1.  Bankváltás kérdőjelekkel
2.  Banki terhek, kötöttségek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Luis Roland, 2019. február 14.

A nevem Luis Roland, kedves feleségem és 3 gyerekem van. egy héttel ezelőtt kétségbeesetten sz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés